2005

Gevecht tegen de schaakklok

Reinier Schaap en Peter Vegter schaakten vrijdag niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de klok. Vincent Pandelaar bereikte als laatste de halve finale van de interne bekercompetitie.
Omdat het eerste achttal een externe competitiewedstrijd moest spelen, konden geen – zoals gebruikelijk na het einde van een cyclus – uur- en snelschaakwedstrijden gespeeld worden. Dat gebeurt nu komende vrijdag. De schakers van de Baarnse Schaakvereniging moesten afgelopen vrijdag dan ook meteen aan de bak voor de eerste ronde van de derde en laatste cyclus van dit seizoen. Daarin waren weinig echte verrassingen. Mevrouw Ensink was ook tegen Henk Meeuwissen niet opgewassen. En Simon van Voorthuizen was gewoon te sterk voor Wim van Teutem. Rob Boss daarentegen had, volgens zijn zeggen, moeten winnen van Peter van de Veer. In een scherpe partij liet Van de Veer zich echter niet overrompelen en pakte het punt. Ger Oldekamp – goed in vorm de laatste tijd – kon het toch niet bolwerken tegen Michiel van Schaik. Van Schaik kon al vroeg in de partij met een paard ver in de gelederen van Oldekamp doordringen. Oldekamp moest alle zeilen bijzetten om goed te verdedigen. Het kostte hem al snel enkele pionnen en hij kon het tij niet meer keren. Peter Vegter vocht voor wat hij waard was tegen Reinier Schaap. In het eindspel stond Schaap zelfs een stuk voor, maar Vegter gaf niet op. Zelfs niet toen zijn vlag viel! Achteraf bleek echter dat de heren de schaakklok verkeerd hadden ingesteld, zodat de extra vijftien minuten die spelers normaliter na de tijdcontrole krijgen, niet waren aangegeven. Na dit gecorrigeerd te hebben, speelden ze nog tot de 80e zet door, maar toen was Vegter letterlijk en figuurlijk in de hoek gezet. Schaap maakte niet nogmaals de fout om zijn tegenstander pat te zetten, zodat hij het punt mocht noteren. George van Tent en Ton Koekkoek speelden lang een gelijkopgaande partij. In het eindspel (beiden met dame en paard) wist Koekkoek een belangrijk pionnetje te pakken en dat betekende het begin van het einde voor Van Tent.

Beker

In de bekercompetitie moest nog één partij in de kwartfinale gespeeld worden. Daan Lensink moest daarin tegen Vincent Pandelaar spelen. Laatstgenoemde – met een beduidend hogere rating – gaf geen kansen weg en profiteerde van foutjes van Lensink. Na een matdreiging die alleen ten koste van torenverlies kon worden opgeheven, besloot Lensink het op te geven. In de halve finale mag Pandelaar het straks opnemen tegen Witkamp. De andere halve finale wordt gespeeld tussen Meijer en Van Kampen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde

Ensink – Meeuwissen		0-1
Van Voorthuizen – Van Teutem	1-0
Van de Veer – Boss		1-0
Van Schaik – Oldekamp		1-0
Schaap – Vegter			1-0
Van Tent – Koekkoek		0-1
Kwartfinale beker:
Lensink – Pandelaar		0-1

—Ton Koekkoek