Toernooien, Uitgelicht, Volwassenen

Geslaagd memoriaal schaaktoernooi in Het Brandpunt

Geslaagd memoriaal schaaktoernooi in Het Brandpunt

Om het veel te vroeg overleden erelid van de Baarnse Schaakvereniging te herdenken, vond afgelopen zaterdag het eerste Jan Overbeek Rapidtoernooi plaats. Met 83 deelnemers werd het een geslaagd schaaktoernooi. Alejandro de Diego van schaakvereniging VAS uit Amsterdam schreef de eerste editie op zijn naam.

Registratie deelnemers door Yme en Kasper
Registratie deelnemers door Yme en Kasper
Pascal, wedstrijdleider en arbiter
Pascal, wedstrijdleider en arbiter

Hier gaat het om: de Jan Overbeekwisselbeker
Hier gaat het om: de Jan Overbeekwisselbeker
Openingstoespraak door Petra Overbeek
Openingstoespraak door Petra Overbeek

De openingszet door Petra
De openingszet door Petra

Het was zaterdag 20 februari een drukte van belang in Het Brandpunt te Baarn. Vooral dankzij de inzet van organisatoren Pascal Losekoot en Henri Spijkerman waren er liefst 83 deelnemers afgekomen op het eerste Jan Overbeek Rapidtoernooi. Jan Overbeek is ruim dertig jaar lid geweest van de Baarnse Schaakvereniging en heeft heel veel voor de vereniging betekend. Reden genoeg voor de schaakvereniging om een naar hem genoemd schaaktoernooi in het leven te roepen, zodat zijn naam in de schaakwereld blijft voortleven.
Petra Overbeek, weduwe van Jan, stond helemaal achter dit prima initiatief en was bereid gevonden de opening van dit toernooi op zich te nemen. Na deze opening voltrok zich menig schaakgevecht in elk van de in totaal elf groepen. Tussendoor lieten de schakers zich de door Petra gebakken cake, en de hapjes en drankjes van Het Brandpunt goed smaken.
Zelfgebakken cake
Zelfgebakken cake

DSCN6574

DSCN6576

DSCN6593

DSCN6585

DSCN6598
Voor jong en oud
Bijna alle leeftijden waren vertegenwoordigd bij de deelnemers. Er waren zeer ervaren schakers en schakers die voor het eerst aan een toernooi deelnamen. Ook deed een aanzienlijk aantal vrouwelijke schakers mee. Voor elk wat wils dus.

Prijsuitreiking
Mede dankzij de strakke organisatie liep het toernooi op rolletjes. Keurig op schema kon de prijsuitreiking nog voor 5 uur beginnen. Omdat er per groep voor vier prijzen werd gestreden, waren er dus ook veel prijzen uit te reiken. In totaal riep Ton Koekkoek, secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, 46 spelers naar voren om een prijs in ontvangst te nemen. De hoofdprijs werd in de wacht gesleept door Alejandro de Diego, die in groep 1 ongeslagen bleef. Hij kreeg zijn prijs mét zeer fraaie wisselbeker, uitgereikt door Petra Overbeek. Tweede werd Ewoud de Groote, lid van BSG uit Bussum, met eveneens een ongeslagen status, maar met iets meer remises dan De Diego. Kees Nagtegaal (HSG uit Hilversum) werd derde met alleen een nederlaag tegen de toernooiwinnaar.
DSCN6612

Winnaar Alejandro de Diego belooft volgend jaar zijn titel te komen verdedigen!
Winnaar Alejandro de Diego belooft volgend jaar zijn titel te komen verdedigen!

Voor herhaling vatbaar
Met enige schroom was begonnen met de organisatie van dit toernooi. Het idee bestond om een jaarlijks terugkerend toernooi te organiseren, zelfs een wisselbeker was al aangeschaft. Een mooi idee, een ‘memorial’ aan schaker en mens Jan Overbeek, maar zouden er wel voldoende schakers op afkomen? Het was immers al vele jaren geleden dat in en door Baarn een schaaktoernooi was georganiseerd. Het organisatiecomité heeft echter goed werk gedaan, voor veel publiciteit gezorgd en het resultaat mocht er zijn. Meer deelnemers dan verwacht zelfs. Ook zeer tot tevredenheid van Petra Overbeek, die deze dag als een mooi eerbetoon aan Jan ervaarde. Winnaar De Diego heeft al aangegeven zijn titel volgend te willen verdedigen, dus niets staat in de weg om dit Jan Overbeek-toernooi jaarlijks te gaan organiseren!
Een trotse familie Overbeek!
Een trotse familie Overbeek!

De eindstanden zijn hier te downloaden (PDF-formaat), het volledige fotoalbum treft u hier aan.

3 comments

  1. Het was een leuk en zeer geslaagd evenement!
    Graag wat meer foto’s van de prijsuitreing(en).

  2. Leuk verslag van zeer geslaagd schaaktoernooi. Duim omhoog voor de organisatie.

Comments are closed.