Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Gemiste kansen op de schaakborden

Gemiste kansen op de schaakborden

Terwijl het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging streed voor de zege in zijn eerste competitiewedstrijd, ontspon zich ook op de borden van de interne competitie spelende schakers felle strijd. Verrassingen en gemiste kansen waren aan de orde van de dag.

Zoals vorige week al te lezen was, stonden de schakers van Baarn 1 op scherp voor de eerste wedstrijd van de competitie in de 1ste klasse van de regionale bond. Vrijdag was te zien, dat ze die scherpte hadden behouden door het Utrechtse Rode Loper 2 met 5,5 – 2,5 te verslaan. Losekoot, Brantjes, Meijer, Wiegers en Van Schaik wonnen hun partij, Krishnasing speelde remise en alleen Lensink en Duister verloren. Een goed begin voor de Baarnaars.

Gemiste kansen
Omdat de eerste acht op de ranglijst van de interne competitie tegen de Rode Loper 2 schaakten, was de partij tussen de nummers 9 en 10, Ton Koekkoek en Henri Spijkerman, de ‘topper’ van de avond in ronde 7.

Ton was best tevreden met remise tegen Henri (foto gemaakt door zijn tegenstander!)
Ton was best tevreden met remise tegen Henri (foto gemaakt door zijn tegenstander!)

Koekkoek kwam al snel in het gedrang en een listig opdringende pion van Spijkerman kostte hem een stuk tegen een pion. Na de daardoor ook gedwongen dameruil stonden de witte stukken van Spijkerman zo actief en dreigend, dat Spijkerman in het middenspel al aan een mataanval kon denken. Die zat er wel degelijk in, maar na lang denken, kon Spijkerman die niet vinden. Koekkoek kreeg daardoor meer ruimte voor zijn stukken en kon zelfs aan tegenspel denken. Toen Spijkerman in tijdnood een fout maakte, waren de betere kansen misschien zelfs voor Koekkoek. Helemaal duidelijk was dat niet en Spijkerman accepteerde het remisevoorstel.
In de partij tussen Henk Meeuwissen en Izaäk Schipper was ook sprake van een gemiste kans. Meeuwissen opende snel en agressief en bracht Schipper behoorlijk in de problemen. Meeuwissen dacht al snel twee mogelijkheden te hebben om Schipper mat te zetten. Hij koos echter de optie die niet goed was. Dat kostte hem zelfs zijn Dame en daarna kon Schipper het initiatief overnemen en de partij gedegen in zijn voordeel uitspelen.

Verrassend
Martijn Kruiswijk is aan een goede serie bezig. Tegen Thijs Michels haalde hij al zijn vierde overwinning van het nog prille seizoen, daarmee in het klassement verrassend stijgend naar de elfde plaats. Rob Boss en Mario Lambrechts speelden de langste partij van de avond. Pas laat op de avond werd duidelijk dat Lambrechts het niet ging redden met een loper tegen een toren.
Suzan Roothaan kon haar stunt van een week eerder niet herhalen. Bert van Klingeren speelde te sterk en maakte geen fouten.
De 13-jarige jeugdclubkampioen Daniël Dijkstra speelde verrassend sterk tegen de captain van het tweede achttal, Rien van Brummelen. Pas in het late eindspel kon Van Brummelen met enkele sterke offers een eind aan het offensief van Dijkstra maken. Vervolgens speelde Van Brummelen kundig naar winst. Er blijkt echter genoeg potentie te zitten in het spel van deze Daniël Dijkstra. Alweer een groot talent uit de sterke jeugdopleiding van Baarn.
Werner Raudenbusch liet zich niet weer verrassen. Het werd hem door Johan Vermulst ook niet moeilijk gemaakt, want in een snelle aanval van Raudenbusch verloor hij al vroeg in de partij zijn Dame.

Rode lantaarn
Martin Bunschoten en nieuwkomer Arthur Stemmer speelden een felle strijd. Bunschoten kwam langzaam maar zeker steeds iets beter te staan. Stemmer kon het tij niet keren en werd mat gezet. Bunschoten droeg meteen ook de rode lantaarn over aan Stemmer, maar dat zal niet voor lang zijn, want Stemmer heeft meer in zijn mars.
Conrad Keijzer lukte het niet door de ijzeren verdediging van Rienk Andriessen te komen. Remise was het logische resultaat.

Alle uitslagen ronde 7:
Spijkerman – Koekkoek		remise
Michels – Kruiswijk		0-1
Boss – Lambrechts		1-0
Van Klingeren – Roothaan	1-0
Dijkstra – Van Brummelen	0-1
Andriessen – Keijzer		remise
Vermulst – Raudenbusch	        0-1
Meeuwissen – Schipper		0-1
Bunschoten – Stemmer		1-0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing		268
2.	Lensink			242
3.	Meijer			212
4.	Brantjes		208
5.	Losekoot		204
6.	Wiegers		        198
7.	Duister			180
8.	Van Schaik		180
9.	Koekkoek		165
10.	Spijkerman		158

2 comments

Comments are closed.