Intern, Volwassenen

Geluk, pech en paardengeweld bij schakers

Met 12 partijen in de interne competitie zorgde de Baarnse Schaakvereniging weer voor een goed bezette speelzaal in het Rode Kruisgebouw. Sommige Paarden maakten rare sprongen. Er was een schaakherintreder en hier en daar had iemand veel pech of geluk.

Rob Boss stunt tegen Ed Duister
Rob Boss stunt tegen Ed Duister

Iedereen kan nog volop strijden voor de categorieprijzen en een goede klassering op de ranglijst. Bij afwezigheid van koploper Pascal Losekoot kon Daan Lensink afgelopen vrijdag goede zaken doen. Tegen Kasper Wiegers begon hij het eindspel met een pion voorsprong. Met 2 ver opgerukte pionnen dwong hij Wiegers een stuk te geven voor die pionnen. Met een stuk voorsprong wist Lensink het kundig af te maken en heeft hij Losekoot weer in het vizier. Ook Ashley Krishnasing kroop weer iets dichter naar de koppositie door zijn overwinning op Rien van Brummelen. Al had Krishnasing niet te klagen, want Van Brummelen gaf sterk tegenspel en overzag zelfs een heel goede aanvalspoging. Yme Brantjes had in het begin al een pionnetje gewonnen van Henri Spijkerman en gaf dat voordeel niet meer weg.

Verrassende resultaten

Rob Boss had diverse ups-and-downs dit seizoen, maar tegen Ed Duister speelde hij een ijzersterke partij. In een Grunfeld-Indische partij ging het lang gelijk op, zij het met licht voordeel voor Boss. Een koningsaanval van Boss leidde tot een foutieve verdediging van Duister in de tijdnoodfase. Dat betekende een verrassende overwinning voor Boss.

Ook Henk Willemsen speelde een sterke partij tegen Werner Raudenbusch. Door de oprukkende pionnenformatie van Willemsen liet Raudenbusch zich niet afschrikken. Het spel werd wel beïnvloed door een moment van afwezigheid van Raudenbusch. Hij kwam er pas na 15 minuten achter dat Willemsen een pion had geslagen, waardoor hij enigszins in tijdnood kwam en iets slordiger en behoudend ging spelen. Op zet 25 stonden 3 stukken van Raudenbusch vast op de achterlijn. Willemsen profiteerde volop met een dubbele torenaanval, won een toren en de partij. Een verrassende prestatie van deze betrekkelijke nieuwkomer in de Baarnse schaakwereld.

Henk Willemsen verrast Werner Raudenbusch
Henk Willemsen verrast Werner Raudenbusch

Revanchekansen

Ook verrassend was dat Johan Vermulst kon proberen revanche te nemen op Thur Breukers. Twee ronden geleden nog maar had Breukers hem verslagen in de kwartfinale van de bekercompetitie. Vermulst verzette zich hevig, maar was wederom niet bestand tegen het aanvalsgeweld van Breukers. Mees Heeringa was vastberaden revanche te nemen op zijn in het begin van de competitie geleden nederlaag tegen Conrad Keijzer. Hij ontwikkelde een enorm offensief, maar Keijzer verdedigde bekwaam. Zo bekwaam dat de Dame van Heeringa ingesloten raakte. Dat kostte hem een stuk en dat werd hem in het eindspel fataal.

Paardengeweld

Al in zijn vijfde zet beging Ton Koekkoek een enorme blunder tegen jeugdtalent Menno Muller. Laatstgenoemde pakte gratis en verrast een pion en een toren. Koekkoek dacht al aan opgeven, maar besloot met wat paardzetten zijn Koning nog een beetje te verdedigen. Toen Muller onvoldoende druk zette, kon Koekkoek tot eigen verbazing zelfs een opzichtige mataanval opzetten. Muller deed de enige zet die hij niet mocht doen en vervolgens was deze partij toch snel afgelopen, maar wel in het voordeel van Koekkoek. In de partijen Martijn Kruiswijk – Suzan Roothaan en Izaäk Schipper – Erik van Lier was ook sprake van het nodige paardengeweld. Roothaan wist de paarden van Kruiswijk niet goed in te schatten en dat kostte haar al snel een stuk. Kruiswijk moest zorgvuldig blijven spelen, want Roothaan blijkt een verrassend goede verdedigster, maar uiteindelijk kon hij weer een punt bijschrijven. Zijn vijfde achtereenvolgende overwinning al! Zowel Schipper als Van Lier maakte sterke Paardensprongen, maar een loper van Van Lier besliste met een penning de partij in zijn voordeel.

Spannend B-bekerduel tussen Mario Lambrechts en Freek Beekhuis
Spannend B-bekerduel tussen Mario Lambrechts en Freek Beekhuis

Mario Lambrechts en Freek Beekhuis speelden voor de bekercompetitie tegen elkaar. Het werd een zeer spannend duel. In een eindspel van toren met paard bleek uiteindelijk Beekhuis de sterkste en gaat door naar de halve finale van B-bekercompetitie. Ook Beekhuis behaalde zijn vijfde achtereenvolgende overwinning!

Herintreder

Herintreder Reinier Schaap
Herintreder Reinier Schaap

Na vier jaar geleden voor een andere sport gekozen te hebben, verscheen Reinier Schaap weer op het schaaktoneel. Hij speelde tegen Martin Bunschoten en bleek het nog niet verleerd te zijn. Hij kwam een kwaliteit voor te staan. Met twee torens tegen een toren en een paard kon hij echter Martin Bunschoten niet tot overgave dwingen. De enige remise van de avond was daarmee een feit.

Alle uitslagen ronde 27:

Wiegers – Lensink             0-1
Brantjes – Spijkerman         1-0
Van Brummelen – Krishnasing   0-1
Boss – Duister                1-0
Breukers – Vermulst           1-0
Willemsen – Raudenbusch       1-0
Heeringa – Keijzer            0-1
Koekkoek – Muller             1-0
Kruiswijk – Roothaan          1-0
Bunschoten – Schaap           remise
Schipper – Van Lier           0-1

Beker, B-groep:
Lambrechts – Beekhuis         0-1

De stand en andere informatie vindt u elders op deze site.

1 comment

  1. Wel erg veel verassingen inderdaad Ton :D. Rien had inderdaad een erg goede kans in de partij, maar koos voor het ‘vcrkeerde Paard’.

Comments are closed.