Beker (intern), Intern, Volwassenen

Geen verrassingen in bekercompetitie

De vier partijen in de interne schaakbekercompetitie leverden geen verrassingen op. Henri Spijkerman stijgt naar plaats drie, Ashley Krishnasing neemt revanche en Kasper Wiegers passeert Marco Meijer nu wel op ranglijst interne schaakcompetitie.2013-02-15 Pandelaar-Timmerman

Afgelopen vrijdag werd veel bekerschaak gespeeld. Daarin werd veel tegenstand geboden, maar de favorieten zegevierden allemaal. Hoewel al drie partijen voor de 2e ronde van de interne bekercompetitie op het programma stonden, moesten Vincent Pandelaar en Jan Timmerman nog uitmaken wie die 2e ronde zou bereiken. Pandelaar heeft een beduidend hogere rating dan Timmerman, maar er ontwikkelde zich een enorm spannende partij tussen die twee. Pandelaar zette aanvankelijk goed druk op de stelling van Timmerman en kwam weliswaar een pion voor, maar de stelling bleef tot op het laatst onduidelijk. Uiteindelijk bleek Pandelaar toch het koelbloedigst en schreef de partij op zijn naam, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Volgens ingewijdenen zou Timmerman zelfs een winstkans gemist hebben. Hoe het ook zij ‘het was een mooie en moeilijke partij’, sloot Pandelaar deze boeiende partij af.

 Ronde 2 bekercompetitie

In de tweede ronde had Ton Koekkoek tegen Henri Spijkerman geloot. Beide spelers van het Baarnse 2e achttal gingen tot het middenspel vrijwel gelijk op, maar met een onjuist paardoffer gaf Koekkoek zijn kansen weg. Spijkerman profiteerde rustig en gaf geen kansen meer weg. Door dit resultaat stijgt Spijkerman nu zelfs naar de derde plaats in het klassement. Een eerste bekroning van een goed seizoen waar hij aan bezig is.

Rob Boss kwam tegen meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot al vrij vroeg in de partij gedrukt te staan. Onder die druk kwam hij ondanks taai verzet niet meer uit en Losekoot bekert verder. De laatste bekerpartij deze avond ging tussen Yme Brantjes en Ashley Krishnasing. Nog maar twee weken eerder hadden zij elkaar voor de interne competitie getroffen en had Brantjes fraai gezegevierd. Dit keer had Krishnasing zich beter voorbereid en gaf Brantjes eigenlijk geen kans. Brantjes gaf zich niet zomaar gewonnen, maar moest uiteindelijk erkennen dat Krishnasing zijn revanche te pakken had.

 Wiegers in vorm

Behalve de bekerpartijen werden er ook partijen voor de gewone interne competitie gespeeld. Kasper Wiegers is goed in vorm. In de vorige ronde versloeg hij Marco Meijer al en vrijdagavond speelde hij weer de sterren van de hemel in zijn partij tegen Daan Lensink. Het werd een lange en spannende partij, waarin het Wiegers uiteindelijk lukte te winst te vinden. Een sterke prestatie, die Wiegers nu al naar de vijfde plaats van de ranglijst voerde, zowel Meijer als Brantjes achter zich latend.

Thur Breukers was al vier partijen achter elkaar zonder puntverlies en speelde ook tegen Marco Meijer een sterke partij. Ondanks dat Meijer wel een flinke bres in de koningsstelling van Breukers had geslagen, had laatstgenoemde de beste kansen. Breukers bouwde goed en dreigend op, maar in het eindspel speelde zijn matig gedekte koning hem parten. Eén moment van onoplettendheid moest hij plotseling met mat bekopen. Een sneu eind van een interessante partij.

Bert van Klingeren moest tegen de nooit opgevende Ger Oldekamp tot het gaatje, maar uiteindelijk moest Oldekamp capituleren. Rienk Andriessen en Henk Meeuwissen hadden na slechts een uur spelen bijna geen stukken meer op het bord. Toch zagen ze beiden geen winstkansen, dus besloten ze tot een snelle remise.

Johan Vermulst keek tegen Thijs Michels al snel tegen een pion achterstand aan, maar had daar wel voldoende compensatie voor. Michels kon niet voorkomen dat Vermulst het initiatief nam en niet meer afstond. Toch alweer de vijfde zege van het seizoen voor Vermulst.

Alle uitslagen ronde 19:
Wiegers – Lensink          1-0
Breukers – Meijer          0-1
Van Klingeren – Oldekamp   1-0
Andriessen – Meeuwissen    remise
Vermulst – Michels         1-0

Bekercompetitie:
Brantjes – Krishnasing     0-1
Boss – Losekoot            0-1
Koekkoek – Spijkerman      0-1
Pandelaar – Timmerman      1-0

 

Stand aan kop:

1. Krishnasing              746
2. Losekoot                 704
3. Spijkerman              549
4. Lensink                  536
5. Wiegers                  510
6. Brantjes                 509
7. Meijer                   496
8. Duister                  437
9. Breukers                 406
10.De Vries                 387

 Deze week is een heel belangrijke voor de Baarnse Schaakvereniging. Het viertal speelt vanavond tegen VOG in Westbroek nog voor een goede klassering. En vrijdag speelt zowel Baarn 1 als Baarn 2 een thuiswedstrijd. Het eerste achttal kan tegen Amersfoort 4 definitief een eind maken aan degradatieperikelen in de 1ste klasse van de regionale competitie. Het tweede achttal speelt voor het kampioenschap van de 3e klasse en treft grootste concurrent Laren 2. Deze thuiswedstrijden beginnen om 19.30 uur en vanaf 19.45 uur beginnen de andere Baarnse schakers aan ronde 20 van de interne competitie. Op vrijdag speelt alles zich af in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn.

1 comment

  1. Mooi verslag Ton! Erg leuk om te lezen. Ik ben wel erg benieuwd naar de partij van Breukers-Meijer. Ik had een gedeelte van het middenspel gezien, waar het leek op een evenwichtige stelling en Breukers alles netjes neerzette, totdat er aan het eind plotseling een matwending op het bord kwam die Breukers gemist moet hebben.
    Thur: “Geinteresseerd, om de analyse-avonden ook eens bij te wonen en je spektakels te tonen”?
    Persoonlijk denk ik dat bij de partij Vermulst-Michels, Michels dus een gezodne pion voorstond in het Dame-eindspel met beiden een Paard. Michels had een vrije (extra) c-pion die erg dodelijk leek, maar misschien heeft Michels zijn stukken hier teveel omheen geborduurd, zonder zijn Koningsveiligheid in de gaten te houden? (Vermulst had een mooi Paard op e5)

Comments are closed.