Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Geen remises in 16e ronde

Geen remises in 16e ronde

In ronde 16 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werd vrijdagavond diep gepeinsd in het Rode Kruisgebouw. Er was volop strijd en dat leidde alleen naar winst en verlies.

De strijd om het clubkampioenschap wordt nog steeds beheerst door David Knight. Ook tegen Frits Kok bleef hij zonder puntverlies. Het kostte wel moeite en misschien een beetje geluk dit keer. Er kwam een Traxler-opening op het bord en daar kwam Kok goed uit. Omdat hij een pionnetje wilde dekken, wachtte hij te lang met rokeren. Verkeerde keuze. Knight kreeg een open f-lijn en dat was voldoende om af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.
Knights grootste concurrent – Ed Duister – nam het op tegen Mario Lambrechts. Deze gaf in de opening een pion weg. Ook één in het middenspel en Duister kwam sterk te staan op open lijnen. Hij vergiste zich echter in het sterke samenspel van Lambrechts’ paarden en moest een sterke loper ruilen tegen een paard. Duister kon de vrijpion van Lambrechts tegenhouden, en hield zelf twee vrijpionnen over. Die waren beslissend toen Duister uiteindelijk de torens kon ruilen. Duister blijft in het spoor van de koploper.

Mario wacht op zijn tegenstander
Mario wacht op zijn tegenstander

Maar hier is Ed al in diep gepeins verzonken
Maar hier is Ed al in diep gepeins verzonken

Sterk seizoen
De dit seizoen sterk spelende Johan Vermulst verliet na de d4-opening tegen Thur Breukers al snel de theorie. Er volgden wilde aanvallen van beide spelers, waarbij Vermulst twee pionnen verloor. Vermoedelijk door te snel spel werd Vermulst in de 21e zet onnodig mat gezet.
Ook Erik van Lier is aan een sterk seizoen bezig. Tegenstander Rogier Burger opende vrij agressief. Na lang gerokeerd te hebben en op de andere flank naar voren te stomen, bleek Burgers stelling echter niet zo stabiel. Na een ongelukkige afruil van dames verloor hij bovendien een paard. Dat was het begin van het einde. Van Liers zevende overwinning al. Alleen David Knight heeft er meer.
Werner Raudenbusch speelt een wisselvallig seizoen, maar tegen Bert van Klingeren boekte hij een keurige overwinning. In de analyse bleek Van Klingeren echter de dreigende penning op zijn dame verkeerd ingeschat te hebben. Door met zijn loper de ‘dreigende’ pion gewoon te slaan, zou hij op zijn beurt de dame van Raudenbusch hebben bedreigd en er met twee pionnen winst uit zijn gekomen. Maar ja, zo ging het niet.
In de partij Christian Krijnen tegen Ton Koekkoek kwam een pion van laatstgenoemde diep in de stelling van Krijnen. Op zich niets aan de hand, maar die pion stond wel op de diagonaal tussen zijn koning en een witte loper! Omdat Krijnen daar niets tegen deed, volgde een desastreus aftrekschaakje. Dat kostte zelfs zijn dame.

Bekerstrijd
Er stonden ook twee bekerpartijen van de B-groep op het programma. Kwartfinales. Conrad Keijzer nam het met wit op tegen Martijn Kruiswijk. Remise was voldoende voor Keijzer. Kruiswijk gaf nog een paard cadeau. Ondanks aanvallend spel van Kruiswijk hield Keijzer zijn hoofd erbij en pakte de winst. Keijzer verrassend door naar de halve finale.

Conrad knap ten koste van Martijn naar halve finale
Conrad knap ten koste van Martijn naar halve finale
Ook Rob Boss en Rien van Brummelen streden voor een plek in de halve finale. Na de d4-opening van Boss ontstond een Nimzo-Indische opstelling. Toen Van Brummelen zijn loper op c3 ruilde voor een paard, kreeg Boss twee actieve lopers en bleef zwart met een ontwikkelingsachterstand zitten in een moeilijke stelling. Met een fraai loperoffer creëerde Boss een zeer sterke koningsaanval. Die kon Van Brummelen uiteindelijk niet tegenhouden.

Alle uitslagen ronde 16:
Kok – Knight			0−1
M. Lambrechts - Duister	        0−1
Vermulst – Breukers		0−1
Burger - Van Lier		0−1
Raudenbusch – Van Klingeren	1−0
Koekkoek – Krijnen		1−0
B-beker, kwartfinales:
Keijzer – Kruiswijk		1−0
Boss – Van Brummelen		1−0

Stand aan kop:
1.	Knight 			630
2.	Duister 		547
3.	Spijkerman 		481
4.	Kok 			407
5.	M. Lambrechts 		380
6.	Timmerman 		376
7.	Brantjes 		360
8.	Vermulst 		352
9.	Kruiswijk 		349
10.	Van Brummelen	        340