2009

Feest tijdens degradatieduel

Terwijl het Baarnse achttal streed tegen degradatie, moest er tussendoor toch al gefeest worden in Dienstverleningscentrum De Leuning. In de interne schaakcompetitie liep Losekoot een paar punten in op koploper Moes.De Baarnse Schaakvereniging staakte vrijdagavond om tien uur even alle activiteiten in het gebouw van De Leuning. De spelers van het seniorenviertal werden terecht even in het zonnetje gezet. Vorige week immers waren zij kampioen geworden van de 1ste klasse A van de SGS-viertallencompetitie. Trouw viertalspeler Ton Koekkoek mocht de eerste fles champagne (proberen te) openen, waarna er nog enkele flessen volgden en van lekkere hapjes werd genoten. Of dat tussentijdse drankgelach goed was voor de nog uit te spelen schaakpartijen is onzeker. Feit is wel dat het achttal zijn degradatieduel verloor, maar door gelijke resultaten van andere degradatiekandidaten zich nog net kon handhaven in de 1ste klasse van de SGS.

Interne competitie
Door de externe competitiewedstrijd van het achttal, vakantie en afmeldingen om andere redenen konden in de interne competitie slechts zes duels gespeeld worden. Regerend clubkampioen Pascal Losekoot had het moeilijk tegen Rob Boss. Toen Boss met zijn dame de koningsstelling van Losekoot binnenkwam werd het heel gevaarlijk. Boss overspeelde echter zijn hand en liet zijn dame insluiten, waarna hij niet veel meer kon uitrichten. De winst ging dan ook naar Losekoot, die koploper Waldemar Moes nu tot op 16 punten is genaderd.
Arthur Vlug, de nummer drie in het klassement, won gedecideerd van Paul Evers. Eerste achttalspeler Marco Meijer was een maatje te groot voor Ton Koekkoek. Een min of meer gedwongen stukoffer tegen twee pionnen pakte voor Koekkoek niet goed uit.
Rienk Andriessen bracht Thijs Michels behoorlijk in het nauw. Michels durfde niet te rokeren, bang voor stukverlies, maar moest ook alle zeilen bijzetten om mat tegen te gaan. Andriessen koos – zo bleek tijdens de analyse van de partij – voor de verkeerde aanvallende zetten. Dat kostte hem materiaal en de druk voor Michels viel weg. Daarna speelde Michels zich vrij eenvoudig naar de winst.

Remises
Simon van Voorthuizen was niet ontevreden met het gelijkspel tegen Johan Vermulst. Nadat eerstgenoemde een gewonnen pion weer had teruggegeven, had Vermulst misschien wel de iets betere papieren. Geertièn de Vries en Ger Oldekamp eindigden ook met een remise. Aanvankelijk leek De Vries zijn pionnenvoorsprong gewoon uit te bouwen. Hij verkeek zich echter op de inventiviteit van Oldekamp, die fraai terugkwam.

Uitslagen van de 30e ronde
Uitslagen

Losekoot – Boss		        1-0
Vlug – Evers			1-0
Van Voorthuizen – Vermulst	remise
Andriessen – Michels		0-1
De Vries – Oldekamp		remise
Meijer – Koekkoek		1-0

Tussenstand na de 30e ronde
Stand

1.	Moes		1187
2.	Losekoot	1171
3.	Vlug		1086
4.	Brantjes	1057
5.	Meijer		1000
6.	Lensink		 940
7.	Krishnasing	 912
8.	Overbeek	 897
9.	Van Voorthuizen	 871
10.	Wiegers		 847

Vrijdag 21 mei wordt vanaf 19.45 uur de 31e ronde van de interne seniorencompetitie gespeeld. —Ton Koekkoek