2007

Familie De Mon eindigt schaakjaar 2007 uitstekend

Vrijdag 21 december werd gestart met de tweede cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Met 13 borden bezet was de opkomst redelijk te noemen. Er vielen ook meteen wat verrassingen te noteren, maar toch ontbrak er iets.Zowel vader als zoon De Mon begon de eerste ronde van de tweede schaakcyclus met een knappe overwinning. De jeugdige Gino de Mon boekte een snelle en knappe overwinning tegen Hans van Briemen. Zeker niet minder knap was de overwinning die zijn vader Jeroen de Mon behaalde tegen jeugdlid Kasper Wiegers. Ook dat was een snelle partij, in die zin dat ze al na een halfuurtje druk aan het eindspel bezig waren. De Mon senior benutte zijn pionnenvoordeel daarbij uitstekend. Ook Arthur Vlug boekte een belangrijke zege. Enigszins door tijdgebrek kon Pascal Losekoot de beste verdediging en aanval niet vinden en Vlug buitte zijn kwaliteitsvoordeel prima uit. Simon van Voorthuizen kon niet beletten dat Werner Raudenbusch met zwart won. Verder waren de witspelers in de meeste gevallen sterker. Alleen in de partijen Moes – Witkamp en Keijzer – Andriessen moest in remise berust worden.

Bekerstrijd
Er werd ook nog een wedstrijd gespeeld voor de interne bekercompetitie. In de tweede ronde daarvan ontmoetten Ton Koekkoek en Peter van de Veer elkaar. Koekkoek speelde aanvallend en zette door een vroeg paardoffer druk op de stelling van Van de Veer. Laatstgenoemde verdedigde echter goed en nam langzaam maar zeker het initiatief over. Toen Koekkoek – weliswaar tegen twee pionnen – ook nog een loper verloor, was het voor hem bekeken. Van de Veer gaat door naar de kwartfinale.

Damesleed
Het was even wennen deze avond in Het Brandpunt. Uw verslaggever keek nog eens goed rond, maar het bleek een feit: er was geen enkele schakende dame te bespeuren! Dat was toch zeker sinds begin 2006 niet meer vertoond. Navraag leerde dat de destijds door de Baarnse Schaakvereniging succesvol opgezette damesschaaktraining toen wel een zestal damesleden had opgeleverd. Daarvan is er echter nog slechts één formeel lid, maar die is helaas al enkele weken niet op de clubavond geweest. Los van die schaaktraining is er nog een schakende vrouw lid van de vereniging, maar die was afgelopen vrijdag verhinderd. Het lijkt dat er ook op dat gebied werk aan de winkel is voor het bestuur van de Baarnse Schaakvereniging. Het is te hopen dat het traditionele Oliebollentoernooi van aanstaande vrijdag nog wel opgeluisterd kan worden door enkele dames.

Uitslagen van de 1e ronde
Uitslagen

Moes – Witkamp		   remise
Vlug – Losekoot		   1-0
Overbeek – Van Klingeren   1-0
Lensink – Boss		   1-0
Van Voorthuizen – Raudenbusch 0-1
Meijer – Evers		   1-0
Van Schaik – Schaap	   1-0
Oldekamp – Vermulst	   1-0
Van Briemen – G. de Mon	   0-1
Keijzer – Andriessen	   remise
J. de Mon – Wiegers	   1-0
Van Brummelen – Meeuwissen  1-0

Beker, ronde 2:
Koekkoek – Van de Veer	   0-1

Tussenstand na de 1e ronde
Stand

1. Vlug     138
2. Raudenbusch  124
3. Lensink    118
4. Overbeek   118
5. Van de Veer  110
6. Meijer    108
7. Van Schaik  104
8. Van Brummelen 102
9. Oldekamp   100
10.Pandelaar   99

Vrijdag 28 december wordt in Het Brandpunt – voor het laatst! – door de Baarnse Schaakvereniging het traditionele Oliebollentoernooi georganiseerd. Iedereen is vanaf 19.45 uur welkom op de Oude Utrechtseweg 4A (bij de Paaskerk). Deelname is gratis en voor iedereen zijn er oliebollen, appelflappen en een prijs. Op 4 januari 2008 wordt de interne competitie weer voortgezet.—Ton Koekkoek