2009

Er gebeurt wat bij de Baarnse Schaakvereniging

De negende ronde van de interne schaakcompetitie was er één om de alarmbellen af te laten gaan: de ronde werd gekenmerkt door een volle zaal, flexibiliteit en creativiteit en diverse noviteiten. Er gebeurde dan ook heel wat meer dan de kille cijfers op het eerste gezicht doen vermoeden. Vincent Pandelaar en Yme Brantjes plaatsten zich als laatste twee voor de tweede ronde van de bekercompetitie. Waldemar Moes blijft soeverein leider in het klassement.


Flexibiliteit werd vooral getoond door Jan Overbeek. De nieuwe penningmeester had zich voor deze ronde afgemeld om thuis nog wat bestuurswerk te kunnen doen. De afmelding was echter niet goed doorgekomen, waardoor Overbeek geprogrammeerd stond om de topper tegen koploper Moes te spelen. Een kort telefoontje was voldoende om Overbeek alsnog naar de schaakclub te doen komen, waar Moes inmiddels zo flexibel was geweest de speeltijd aan te passen. Er volgde een mooie partij schaken, die vreedzaam in remise eindigde. Voor beiden een noviteit dit seizoen. Voor Moes betekende het bovendien zijn eerste puntverlies. Desondanks blijft hij een ruime voorsprong houden op Overbeek en de niet spelende Losekoot.

Remiserecord
De vierde plaats is voor Simon van Voorthuizen. In het verleden al meerdere malen remisekoning van de club en dit seizoen goed in vorm. Tegen Henri Spijkerman ontstond een interessante strijd waarbij Spijkerman een stuk achterstand gecompenseerd zag door een voorsprong aan pionnen, waarvan één ver opgerukt was. Een dynamisch evenwicht, want de partij eindige in remise. In totaal eindigde vijf partijen in een gelijkspel, een absoluut record. In de vorige acht ronden samen werden er pas zeven remises gespeeld! Bij de jeugdspelers Kasper Wiegers en Geertièn de Vries zat er wegens zetherhaling niet meer in dan een gelijkspel. Ton Koekkoek en Paul Evers vochten langer door, maar behaalden uiteindelijk hetzelfde resultaat.

Ook in de partij tussen Yme Brantjes en Michiel van Schaik zat er niet meer in. Met name van Schaik probeerde het nog wel. Het was een partij voor de bekercompetitie en omdat hij een hogere rating had dan zijn tegenstander, moest van Schaik winnen om door te gaan. Dat lukte dus niet. Toch geen slecht resultaat voor Van Schaik die pas zijn eerste interne partij dit seizoen speelde. Dat gold ook Vincent Pandelaar. Hij speelde de laatste partij in de eerste ronde van de beker tegen Marco Meijer. Die leek materiaal te verliezen, maar kwam juist beter te staan. Met de seconden wegtikkend koos Meijer niet de juiste voortzetting en maakte Pandelaar het bekwaam af.

Alarm
De aandacht van de schakers ging deze speelavond overigens niet alleen uit naar de stellingen op de borden. Plots werd met opgeschrikt door een aanhoudend alarmsignaal dat per ongeluk in werking was gezet. Na een korte inspectie was de oorzaak gevonden en konden de partijen ongehinderd voortgezet worden. Arthur Vlug en Daan Lensink doen in de toptien goede zaken door hun overwinning op respectievelijk Rien van Brummelen en Werner Raudenbusch. Ger Oldekamp en Rienk Andriessen boekten hun eerste overwinning, ten koste van Johan Vermulst en Wim van Teutem. Winstpartijen waren er tot slot ook voor Bert van Klingeren op Henk Meeuwissen en Rob Boss op Reinier Schaap.

Multimedia

(Filmpje analyse na afloop)

Enkele foto’s in dit fotoalbum.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Moes - Overbeek     	remise
Van Brummelen - Vlug   	0-1
Spijkerman - Van Voorthuizen	remise
Raudenbusch - Lensink  	0-1
Wiegers - De Vries   	remise
Van Klingeren - Meeuwissen 	1-0
Koekkoek - Evers    	remise
Andriessen - Van Teutem 	1-0
Schaap - Boss      	0-1
Oldekamp - Vermulst   	1-0

Beker

Pandelaar - Meijer   	1-0
Brantjes - Van Schaik  	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	461
2. Overbeek   	383
3. Losekoot   	355
4. Van Voorthuizen 	331
5. Vlug     	323
6. Van Brummelen 	309
7. Lensink   	307
8. Meijer    	280
9. Spijkerman  	269
10. Raudenbusch 	268

Vrijdag wordt de tiende ronde gespeeld, vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. Vanaf 19.30 speelt Baarn 1 de eerste thuiswedstrijd tegen HSG 3 uit Hilversum. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420506 of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel.6012745.—Marco Meijer