2005

Elfjarige schaker alleen aan kop

Robin van Kampen won afgelopen vrijdag van Werner Raudenbusch en door het verlies van naaste concurrent Meijer staat hij nu alleen aan kop. Witkamp wist zich voor de finale van de bekercompetitie te plaatsen. Zijn tegenstander daarin: Robin van Kampen.
Ook Werner Raudenbusch kon de opmars van het 11-jarige jeugdtalent Robin van Kampen niet stuiten. Gaandeweg kwam er licht positioneel voordeel voor Van Kampen. Met de tijdcontrole in zicht zette Raudenbusch waarschijnlijk iets te haastig, want even later verzuchtte hij: “Nou is er van mijn stelling niets meer over”! Van Kampen bleef kalm en greep de winst. Hij staat nu na vijf ronden in de derde cyclus van de interne seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging fier alleen aan kop. Ook in de interne bekercompetitie doet hij het uitstekend, want hij plaatste zich twee weken geleden als eerste voor de finale. Zijn tegenstander daarin is Jarno Witkamp, die vrijdag Vincent Pandelaar in de halve finale versloeg.

Pascal Losekoot had zich voor de strijd tegen Marco Meijer voorbereid door de partij die ze eerder dit seizoen tegen elkaar speelden te analyseren. Tot zijn verrassing speelde Meijer weer diezelfde variant. Losekoot deed zijn voordeel met een kwaliteitsoffer dat vrijwel meteen daarna tot materiaalwinst leidde. Daardoor kreeg Meijer niet voldoende tijd meer om een mataanval door te zetten. Dik van Leeuwen zorgde voor een sterke prestatie door Arthur Vlug te verslaan. Hij nestelt zich daardoor knap op de vierde plaats.

Sportief tot de laatste seconde

Die vierde plaats moet Van Leeuwen delen met Michiel van Schaik, die knap en sportief van Jan Overbeek won. Hun partij ging gelijk op totdat Van Schaik in tijdnood twee pionnen verloor. Na de tijdcontrole stond Overbeek dan ook gewonnen. Van Schaik speelde echter zeer geconcentreerd door en het lukte hem zelfs een pion tot dame te laten promoveren. Overbeek was hem echter ook daarin net voor en leek toch op winst af te stevenen. Doordat Overbeek met nog slechts 10 seconden op zijn klok mat in 3 overzag, kon Van Schaik zijn koning in veiligheid brengen. Winst voor Van Schaik zat er echter ook niet direct in en daarom bood hij heel sportief – terwijl Overbeek nog maar 1 seconde speeltijd had – remise aan. Overbeek sloeg dit af en Van Schaik kon vervolgens de winst claimen omdat Overbeeks vlag viel.

Rienk Andriessen bleef goed opletten tegen Ramses van Dijen, en wist langzaam maar zeker naar winst te sluipen. Ger Oldekamp had over geluk niet te klagen. Rien van Brummelen stond duidelijk gewonnen. Oldekamp speelde zijn laatste troef uit door al zijn stukken vast te zetten of weg te geven. Doordat Van Brummelen toen met een verkeerd stuk sloeg, kon Oldekamp geen kant meer uit en was er sprake van een patstelling. Mevrouw Ensink profiteerde van een verkeerd offer van Peter Vegter, maar kon na een lange strijd dit voordeel net niet uitbuiten. Vegter behaalde nipt de winst.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

Losekoot – Meijer	1-0
Raudenbusch – Van Kampen0-1
Van Leeuwen – Vlug	1-0
Van Schaik – Overbeek	1-0
Van Voorthuizen – Moes	0-1
Van de Veer – Koekkoek	1-0
Andriessen – Van Dijen	1-0
Van Teutem – Van Tent	1-0
Oldekamp – v. Brummelen	remise
Boss – Vermulst		1-0
Ensink – Vegter		0-1
Beker, halve finale:
Pandelaar – Witkamp	0-1

Tussenstand na de 5e ronde
Stand

1.Van Kampen 52; 2.Losekoot 49; 3.Meijer 42;
4.Van Schaik en Van Leeuwen 41; 6.Raudenbusch en Moes 39;
8.Witkamp 38; 9.Van de Veer en Andriessen 37.

Vrijdag 28 april wordt de zesde ronde van de derde cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Het tweede en eerste achttal spelen respectievelijk op donderdag 27 en vrijdag 28 april hun laatste externe competitiewedstrijd.—Ton Koekkoek