Extern, Volwassenen

Eerste winst voor het viertal

Na twee wedstrijden die in gelijkspel eindigden was het viertal toe aan een eerste overwinning. Bert van Klingeren versterkte het viertal deze wedstrijd, maar de winst kwam van de lagere borden.

Kon de schaakvereniging “Voor Ons Genoegen” vorige week vrijdag nog geen viertal bij elkaar trommelen, een week later stonden er alsnog vier schakers vanuit het altijd pittoreske Westbroek onder de rook van Utrecht bij ons in het Rode Kruisgebouw. Hun schaakvereniging kent welgeteld 11 leden. Waarschijnlijk spelen ze niet allemaal extern, en is het dus redelijk inzichtelijk wie er aan het bord zal kunnen verschijnen.

VOG lijkt op papier een wat gespleten persoonlijkheid. Volgens de KNSB ranglijst zitten de eerste vier spelers dicht tegen elkaar aan, met ratings van 1505 tot 1563. Dan komt er een hele tijd niets, en stapt speler 5 met rating 1316 aan het bord. Vaak speelt VOG extern met twee spelers uit de 1500 serie en twee spelers van 1316 of lager. De vaste spelers van ons viertal staan met een rating van 1300 tot 1415 genoteerd. Gretig voor die eerste overwinning besloot teamleider Martijn Kruiswijk zijn plaats aan het bord af te staan en werd Bert van Klingeren voor de broodnodige pit aan de voorkant van de tafels ingevlogen. Om die overwinning zeker te stellen overwoog de teamleider zelfs een strategische offer op bord één, maar potentieel slachtoffer Tijs Aarsen stribbelde hevig tegen. Terecht, zoals zou blijken. Gelukkig voor hem koos de teamleider op het laatste moment toch ervoor de rating volgorde te hanteren.

Tijs Aarsen opende op bord vier met wit met het koningsgambiet tegen Wim Hennipman. De druk op het centrum deed Wim besluiten snel stukken af te ruilen. Twee lichte zwarte stukken leken Wim in zet zeven een koopje, tegen zo’n mooie witte toren en een pion. Maar hierdoor kon Tijs al snel de f-lijn openen en daar een dame en toren op zetten. Een onnauwkeurige afruilvariant verderop leverde Tijs een paard op en door accuraat spel en door afruilen wist hij de voorsprong langzaam uit te bouwen. Dat twee lichte stukken superieur zijn tegen een toren werd pijnlijk duidelijk toen er een eindspel toren tegen loperpaar en twee verbonden centrumpionnen overbleef. Zes zetten later besloot Wim de speelzaal voor de barruimte te vervangen, zodat de stand op 1 – 0 voor Baarn kwam.

Mees Heeringa had het duidelijk drukker op bord twee. Ondanks dat hij al vrij snel in het begin van de partij een mooie centrumpion wist te winnen, was het al snel duidelijk dat zijn tegenstander Arie Blaauwendraad zich niet zo makkelijk van het bord liet slaan. Met een superieure pionnenstructuur schoof Mees zijn pionnen op de koningsflank de zwarte stelling binnen. Het rangeren van zijn torens achter deze pionnen werd hem bijna fataal, toen Arie zijn loperpaar ook achter de pionnen wist te krijgen. Het bedreven pennen van witte stukken werd goed door Mees opgevangen, en door de stelling te stabiliseren kon Mees de aanval op de losse pionnen van Arie inzetten. Een moeizaam gevecht tegen oprukkende pionnen op de dameflank leek Arie niet te prefereren, en hij voegde zich bij Wim in de barruimte. 2 – 0 voor Baarn.

Ondertussen trof Freek met zwart Henri Donker van VOG op bord 3. Op papier is Henri lager geplaatst dan Wim, maar dit kan natuurlijk in praktijk anders zijn. Freek had echter geen moeite met zijn tegenstander en wist ook hier het bordpunt binnen te halen: 3 – 0.

Met de winst op zak waren alle ogen gericht op het eerste bord. Bert van Klingeren leverde hier een zwaar gevecht tegen Chris Timmer. Helaas bleek Chris een maatje te groot voor Bert, zodat de VOGers toch nog met een bordpunt op zak en de eer gered naar huis konden. De eindstand van de wedstrijd kwam daarmee op 3 – 1.

1 – 0   Chris Timmer – Bert van Klingeren
0 – 1   Arie Blaauwendraad – Mees Heeringa
0 – 1   Henri Donker – Freek Beekhuis
0 – 1   Wim Hennipman – Tijs Aarsen

Door de winst op VOG is het Baarnse viertal naar de tweede plaats van de groep gestegen. Volgende week vrijdag 31 januari speelt het viertal uit tegen de nummer 1 in de groep: Vegtlust. Het actueel speeloverzicht van het viertal is hier te vinden.

1 comment

  1. Een mooi verslag. Dat er nog veel overwinningen mogen volgen!

Comments are closed.