Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertal met de hakken in de sloot

Viertal met de hakken in de sloot

Lang leek het er goed uit te zien voor eerste viertal in de wedstrijd tegen VOG. De laatste minuten bleken bepalend en zorgden voor verlies.

Afgelopen vrijdag werd de eerste externe senioren wedstrijd van het jaar gespeeld. De kleine vereniging VOG uit Westbroek was te gast in het Rode Kruisgebouw en mocht de strijd aangaan met Frits, Walter, Martijn en Ton.

Ton Koekkoek speelde op bord 4 met wit een solide spel tegen Aad Schouten. Ondanks dat Ton met een dubbelpion op de c-lijn uit de opening kwam, trokken de heren gelijk op. Na dameruil was ook dit kleine positionele nadeel gelijk door een zwarte dubbelpion op de g-lijn. Na een late rokade van zwart werd de stelling vakkundig dichtgeschoven en werd remise overeengekomen.

Herintreder Walter Schram speelde eveneens met wit, maar dan op bord 2 tegen Adrie Blaauwendraad. Een redelijk normale Spaanse opening leverde Walter een klein voordeel op. Op de 16e zet koos Walter echter het verkeerde aanvalsplan waar zwart in eerste instantie niet echt gebruik van maakte. Maar na een tweede zwakke (21e) zet wist zwart het voordeel wel te vinden. Walters koningsvleugel kwam zwaar onder vuur te liggen en toen op de 29e zet in een al behoorlijk slechte stelling ook nog eens een toren van Walter zonder compensatie naast het bord kwam te staan, was het afgelopen.

Op het hoogste bord ging het gelukkig een stuk beter. Frits Kok wist in een London opening (met het verschil dat wit de loper niet op f4 maar op g5 plaatst, volgens de database het “het Torre systeem” van de d4 opening) in eerste instantie de winst niet te vinden. Het voor zwart bevrijdende c7-c5 zat in de mogelijkheden maar werd door hem niet gevonden. Frits speelde Pc6 en blokkeerde daarmee de c-pion, met als gevolg een stelling die helemaal dicht zit en waar wit wel al zijn officieren op de koningsvleugel krijgt en zwart niet. Het begon er steeds gevaarlijker uit te zien voor Frits, maar omdat zijn tegenstander het initiatief niet nam kreeg hij de tijd om zijn zware stukken rond de koning te positioneren en keerde langzaam het tij. De breekzet g7-g5 gaf een woud met zoveel varianten dat door de bomen het bos niet meer werd gezien. Een zwakke zet van wit leverde Frits het initiatief op. In de ontstane chaos en door Frits opgebouwde druk zag zijn tegenstander een mat in 1 over het hoofd en werd de winst Frits op een presenteerblaadje aangeboden.

Met een gelijke stand waren alle ogen op het laatste bord gericht: Martijn Kruiswijk met zwart op bord 3 in een lange Caro-Kann partij tegen Chris Timmer. Martijn speelde lange tijd met veel voordeel, maar alleen de positie voor de stukken de doos ingaan telt. Een klassieke stap 2 aftrekaanval op de dame leverde een pion winst op. Chris besloot het echter radikaal aan te pakken en ruilde de aangevallen dame af tegen een toren en een stuk. Het eindspel met dame-loper tegen toren-loper-paard bleek erg ingewikkeld. Met de winst in zicht pakte Martijn dit spel niet goed genoeg aan. Toen hij een paardvork op koning en dame over het hoofd zag, ging Chris Timmer alsnog met het punt naar huis.

Einduitslag 1,5 – 2,5 met winst voor VOG.

De volgende externe wedstrijd is alweer maandag 15 januari, Hoogland 2 – Baarn 2 viertal.

Foto’s: Ton Koekkoek

 

2 comments

  1. Prachtverslag Martijn! De hoofdfoto doet uitstekend dienst als alibi.
    Voor openingsfetisjisten als ik zelf ben: 1.d4,Pf6 2.Lg5 is de Trompovsky, door Jeroen Piket (waar is die tegenwoordig?) vaak gespeeld. In de Colle gaat de loper op c1 er eerst helemaal niet op uit, die gaat in een later stadium naar b2.

  2. Wel te hopen dat we snel uit die sloot komen, want daar zitten we heel diep in. Jaloers op 2e viertal: dat staat bovenaan!

Comments are closed.