2008

Eerste verlies Michels

Na vijf achtereenvolgende zeges moest koploper Thijs Michels zijn meerdere erkennen in jeugdtalent Kasper Wiegers. Pascal Losekoot nam de leiding weer over.Hoe langer je ongeslagen bent, hoe meer aandacht je krijgt, des te meer op je ongeslagen positie wordt gejaagd. Dat overkwam Thijs Michels, die vorige week de leiding had genomen in de tweede cyclus van de interne competitie. Tegen de jeugdige Kasper Wiegers kwam hij slecht uit de opening, liep een achterstand op en kwam dat niet meer te boven. Een teleurstelling voor Michels, maar ook een knappe prestatie van Wiegers. Michels is nu naar de vierde plaats gezakt.
Door een reglementaire overwinning en niet voor de interne competitie uitkomende concurrenten gaat Pascal Losekoot nu weer aan kop. Opvallend is wel dat Jan Overbeek nu Losekoots naaste belager is.

Eerste overwinning
Hoewel alweer halverwege de cyclus wachtten nog diverse schakers op hun eerste overwinning. Werner Raudenbusch slaagde daar vrijdag in door – in de langste partij van de avond – Rob Boss te verslaan. Dat ging niet zonder slag of stoot, want tot diep in de partij stond Boss beter. Zoals vaker dit jaar kon Boss de winst niet vinden en werd afgewikkeld naar een eindspel waarin de rol van pionnen zeer belangrijk werd. Daarin kwam Boss tekort, want Raudenbusch beheerste dat onderdeel net ietsje beter. Ook Rien van Brummelen (tegen Reinier Schaap), Gino de Mon (tegen Peter Vegter) en Geertièn de Vries (tegen Wim Kingma) gelukte het hun eerste zege binnen te halen.

Nog meer overwinningen
Johan Vermulst behaalde tegen Hans van Briemen al vrij snel zijn derde overwinning deze cyclus en ruikt al aan een plaatsje in de toptien. Bert van Klingeren, de eerste cyclus matig op dreef, haalde zelfs al zijn vijfde overwinning en is deze cyclus nog ongeslagen. Van Klingeren kreeg het zeker niet cadeau. Tegenstander Ger Oldekamp beet zich in de partij en ging – zoals altijd – tot het gaatje. Na een lange partij moest hij Van Klingeren toch feliciteren.
Simon van Voorthuizen en Paul Evers speelden een betrekkelijk rustige remisepartij. Ton Koekkoek en Henk Meeuwissen kwamen uiteindelijk ook remise overeen, maar dat was zeker geen rustige partij. Meeuwissen zette behoorlijk druk op Koekkoeks stelling en won een belangrijke centrumpion. Een kleine onachtzaamheid in het eindspel kostte Meeuwissen een pion en het initiatief. Met twee pionnen tegen een paard zag Koekkoek echter geen winstkansen.

Uitslagen van de 6e ronde
Uitslagen

Wiegers – Michels	1-0
Van Voorthuizen – Evers	remise
Boss – Raudenbusch	0-1
Koekkoek – Meeuwissen	remise
Vermulst – Van Briemen	1-0
Oldekamp – Van Klingeren0-1
Van Brummelen – Schaap	1-0
Vegter – G. de Mon	0-1
De Vries – Kingma	1-0

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1. Losekoot   367
2. Overbeek   344
3. Vlug     337
4. Michels    323
5. Van Klingeren 315
6. Moes     308
7. Lensink    298
8. Brantjes   278
9. Meijer    270
10.Van de Veer  262

Vrijdag 13 februari 2009 vanaf 19.45 uur wordt de zevende ronde van de tweede cyclus van de interne competitie gespeeld in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Het Baarnse viertal speelt een uitwedstrijd tegen Amersfoort. Meer informatie is te verkrijgen bij Jan Overbeek, secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, telefoon 035 5421504 en te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl —Ton Koekkoek