Analysehoek, Extern

Eerste schaakteam Baarn begint sterk tegen Hoevelaken

Baarn 1 is nog steeds – al tien wedstrijden – ongeslagen. Een 6-2 winst tegen Hoevelaken was een uitstekende opening van het seizoen in de eerste klasse van de regionale schaakbond. Door de terugkeer van clubkampioen Pascal Losekoot – die vier jaar lang voor de Arnhemse Schaakvereniging uitkwam – en vooruitgang in niveau van een aantal spelers beschikt het net gepromoveerde team ook in de eerste klasse over één van de sterkste opstellingen. Een verslag met veel partijfragmenten (update: nu ook die van Rob Boss)

Daan Lensink was als eerste klaar. Hij maakte gehakt van zijn tegenstander met een thematisch offer en een aanval over de h- en de g-lijn. De diagramstelling komt ook uit zijn partij. Lensink speelde hier 20.Pf5! Na 20…Lxf5 21.Txh5 ging zwart in een al slechte stelling nogmaals de fout in: 21…Db6 22.Dh6+ Kf6 23.Pd5+ 1-0. Voor het naspelen van deze spectaculaire partij, zie de partijviewer onderaan.

Met de 1-0 voorsprong zag het er ook op de andere borden goed uit. Invaller Rob Boss had net als Lensink met h2-h4-h5 de aanval op de koning van zijn tegenstander geopend. Deze agressieve aanpak leidde tot een overtuigende overwinning.

De tegenstander van Ed Duister, op het zesde bord, offerde een paard voor twee pionnen. Nu weten de meeste schakers dat een paard drie punten waard is en een pion maar één. Een stukoffer is best speelbaar als je daar een aanval voor terugkrijgt, maar dat was hier absoluut niet het geval. Duister verdedigde daarbij ook nog tegen de weinige dreigingen die zijn tegenstander op het bord kon krijgen en won overtuigend het eindspel met een paard meer.

Op het vijfde bord ging het minder goed. Hoewel Kasper Wiegers goed uit de opening was gekomen, liet hij zich iets teveel meeslepen door de tactische verwikkelingen in de partij, waar hij beter had kunnen rokeren. Zijn tegenstander kreeg een vrijpion op c7, diep in het vijandige terrein, en dat besliste de partij in het voordeel van Hoevelaken.


Pascal Losekoot mocht het eerste bord verdedigen. In een lange Koningsindische partij probeerde hij met zwart een klein voordeeltje uit te buiten. Een soort voetbalschaak: Er werd wat heen en weer gespeeld, wat terugspeelballetjes (Db6-d8) waarmee Losekoot probeerde zijn tegenstander in verwarring te brengen, en dan weer over naar de andere flank, maar de bal kwam amper in de buurt van de goal en het was voor het publiek niet de moeite van het kijken waard. Toen de stelling scherp werd, zag zijn tegenstander een kans over het hoofd en deed een aantal zwakke zetten achter elkaar, om vervolgens wat aan de vroege kant op te geven.

Yme Brantjes ruilde al vroeg dames. Een stelling met veel manoeuvreerwerk was het gevolg. Zonder dat daar een directe aanleiding voor was kon Yme het loperpaar veroveren. Een prettig voordeel, aangezien de stelling nogal open was en de lopers over hun diagonalen het hele bord overzagen. Daarna bouwde Yme zijn voordeel netjes uit en won hij met secuur spel een pion. Helaas lukte het, ondanks goede pogingen, niet het pionnetje te verzilveren: remise.

Ashley Krishnasing bemande het tweede bord. Hij kreeg een fijne drukstelling en gaf dat eigenlijk niet meer uit handen. Met nauwkeurig spel wist hij zijn tegenstander langzaam maar zeker de afgrond in te duwen. Een sterk kwaliteitsoffer maakte het karwei af.

Dat toreneindspelen moeilijk zijn, bewees de partij van Henri Spijkerman. De thuisspeler had voordeel omdat zijn toren actief stond. Zijn tegenstander verdedigde aanvankelijk goed, maar werd op een gegeven moment zoekgespeeld en kwam slechter en slechter te staan. Helaas voor Henri zag hij zijn inspanningen niet met het (verdiende) volle punt beloond, want in tijdnood maakte hij een fout waardoor het remise werd. Op de teamwinst had het geen invloed.

In de partijenviewer kunt u met het selectiemenu partijen of partijfragmenten naspelen. Het was goed te zien dat een aantal ideeën die tijdens de analyseavonden bij Rob Boss ter sprake kwamen, ook in de praktijk werd toegepast.

7 comments

  1. Prachtig verslag Pascal! Ben benieuwd naar de ontbrekende partij van Rob, die zag er (ik zat er naast) ook goed uit.
   Ik weet zeker dat het eerste NIET gaat degraderen dit jaar, volgens mij zit er meer in het vat 😉
   Veel zal afhangen, zo zegt mijn gevoel me, van de komende match uit tegen En Passant 2 op 16 november. Als die goed afloopt, voorzie ik een inspirerend seizoen!
   Ik zit er zelfs aan te denken mijn interne partij te laten lopen (doe ik niet vaak) en te komen kijken…..

   1. Als je naar ratings kijkt gaan Paul Keres en Ons Genoegen het zwaarst worden, maar ook Barneveld is goed met een paar goede jeugdspelers

 1. Mooi verslag en een geweldige partijenviewer! De partij van Rob komt er vast ook nog bij.

 2. Erg mooi verslag idd. Leuk plaatje erbij ook. Ik heb soms zelf ook het gevoel alsof we met 11 man spelen ipv 8, zoveel kracht 😉 Henri, leuk als je mee wil gaan naar EP, dat voert de druk nog hoger op hahahah. Als we hun ook een kopje kleiner kunnen maken, gaat Baarn letterlijk En Passant!

Comments are closed.