2007

Eerste schaakcyclus bijna beslist

Met nog twee ronden te spelen kan Jarno Witkamp de winst in de eerste cyclus van de interne schaakcompetitie bijna niet meer ontgaan. In een spannende partij versloeg Witkamp de verrassende nummer twee Bert van Klingeren, die daardoor terugzakte naar de vierde plaats. Grootste concurrenten zijn nu nog de bekende Waldemar Moes en Pascal Losekoot.Witkamp en Van Klingeren maakten er een lange partij van. Witkamp had een klein voordeel, maar kon het niet gemakkelijk uitmaken. Van Klingeren deed zijn eerste 35 zetten net op tijd; hij hield acht seconden over. Ook in het vervolg hield hij stand, maar het kwartier extra bedenktijd voor de rest van de partij was niet genoeg. De vlag viel, waardoor Van Klingeren de partij verloor. Witkamp verstevigde zijn koppositie en is nu bijna niet meer in te halen. Zeker omdat aanstaande vrijdag vrijwel de gehele top meedoet met de minicompetitie tegen Soest en dan iedereen 2/3 van zijn eigen waardepunten krijgt.

Beker
De spelers die nog een kans hebben Witkamp in te halen zijn Moes en Losekoot. Ook Losekoot kreeg vrijdag een klein voordeel, in een pionneneindspel met torens en dames tegen Marco Meijer. Die wilde de stelling gesloten houden, maar bezweek toch onder de druk die gezet werd op de koningsstelling.
Waldemar Moes won van Simon van Voorthuizen. Ondanks dat Moes een sterke zet van Van Voorthuizen had overzien, kwam hij eerst één en later twee pionnen voor en won hij de partij. Daarmee kwam Moes niet alleen op de tweede plaats in het klassement, maar plaatste hij zich ook voor de kwartfinale van de bekercompetitie. In deze kwartfinale krijgt Moes gezelschap van Arthur Vlug en Jan Overbeek. Vlug won na een lange partij van Gino de Mon, die goed tegenspel bood aan de finalist van vorig jaar. Overbeek kon via tactisch gemanoeuvreer een stuk winnen van Johan Vermulst en dat was genoeg om te winnen.

Vanwege de wedstrijd van Baarn 2 tegen BSG 6 (een 6-2 overwinning voor Baarn) werden er minder partijen voor de interne competitie gespeeld dan normaal. Levente Vervoort handhaafde zich in de toptien door een overwinning op Rienk Andriessen. Reinier Schaap vocht lang tegen Werner Raudenbusch, maar moest toch buigen. Henk Meeuwissen leek te winnen, maar moest toch het punt laten aan Thijs Michels. Ger Oldekamp had een paardvork tegen Jeroen de Mon, waardoor hij een kwaliteit en de partij won. Paul Evers had een pionnetje meer tegen Boy Boogaerts, maar berustte toch in remise. Een goede prestatie van Boogaerts. George van Tent mocht tot slot een overwinning laten bijschrijven; mevrouw Ensink was het slachtoffer.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Witkamp - Van Klingeren 	1-0
Losekoot - Meijer    	1-0
Vervoort - Andriessen  	1-0
Raudenbusch - Schaap  	1-0
T. Michels - Meeuwissen 	1-0
Oldekamp - J. de Mon     	1-0
Evers - Boogaerts    	remise
Ensink - Van Tent    	0-1

Uitslagen 2e ronde bekercompetitie

Van Voorthuizen - Moes  	0-1
Vlug - G. de Mon    	1-0
Vermulst - Overbeek   	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp    	568
2. Moes     	472
3. Losekoot   	462
4. Van Klingeren	430
5. Van de Veer  	423
6. Vlug     	421
7. Pandelaar  	394
8. Vervoort   	389
9. Overbeek    	377
10. Lensink   	347

Vrijdag speelt een groot deel van de schakers in Soest de derde ronde van de minicompetitie met spelers van Baarn en Soest. De thuisblijvers spelen de elfde ronde van de interne competitie in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn. Ook de jeugd speelt daar voor de onderlinge competitie, nadat de diverse lessen zijn gevolgd. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, tel. 6012745.—Marco Meijer