Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Eerste achttal Baarn komt net tekort in uitwedstrijd tegen Hoevelaken

Eerste achttal Baarn komt net tekort in uitwedstrijd tegen Hoevelaken

Vrijdag 3 november speelde het eerste achttal van Baarn haar eerste wedstrijd in de regionale schaakcompetitie van de Sticht-Gooise schaakbond. Omdat een aantal sterke clubleden dit seizoen niet meer mee konden doen is de samenstelling ten opzichte van vorig seizoen opmerkelijk veranderd. Dit betekende dat de eerste klasse te hoog gegrepen is. Om die reden heeft de extern wedstrijdleider besloten het team op te geven voor de tweede klasse. Versterking is er in dit seizoen van nieuwkomer Yehuda Pelter en ook oud lid Ashley Krishnasing is weer van de partij.

Tekst: Ashley Krishnasing, Foto’s: Henri Spijkerman

Een moeilijke start

Door direct al uitval van de spelers Frits Kok en Mario Lambrechts op respectievelijk borden 8 en 7 speelde Baarn niet in haar sterkste formatie. Het was flink puzzelen voor de teamleider en spelers om met een degelijk team te komen. Gelukkig waren Thur Breukers en Ton Koekkoek bereid om in te vallen. De consequentie hiervan was wel dat Baarn minder sterk vertegenwoordigd was op de lagere borden als Hoevelaken. Ton Koekkoek (1397) kwam niet onaardig uit de opening tegen Henry van de Bor (1572). In een aangenomen damegambiet kreeg Koekkoek drie centrumpionnen op een rij, maar Van de Bor wist zich hier kranig tegen te verweren. Toen Koekkoek een van de pionnen verloor wist Van de Bor de partij vakkundig uit te schuiven.

Ton en Thur in actie

Naast Koekkoek wist Thur Breukers (1624) ook een fijne stelling te krijgen in een Franse doorschuifvariant tegen Johan van Pel (1686). Breukers kreeg zoals gebruikelijk veel druk tegen de witte centrumpion op veld d4. Van Pel wist voldoende tegendreigingen te creëren, waardoor Breukers geen tijd had om te profiteren. Na een vergissing verloor Breukers het initiatief en een kwaliteit. Ook de koning van Breukers werd flink onder vuur gezet. Toen Breukers op dat moment een remise-aanbod kreeg was ook hij zich bewust dat Baarn achterstond en last had van een moeilijke start.

Techniek

Op de topborden ging het Baarn niet makkelijk af. Yehuda Pelter (1991) kwam op bord 2 in een onbekende variant van de Van Geet opening terecht. Zijn tegenstander Dirk Veldhuizen (1879) had meer expertise op dat gebied. Door vroeg de stelling te openen op de koningsvleugel kwam Pelter in een onmogelijke situatie terecht om een dreiging op veld f7 nog goed te kunnen pareren. D. Veldhuizen had goed doorzien dat hij het tegenspel van Pelter af kon houden en liet geen kans toe. Er resteerde een eindspel van loper en toren tegen twee torens in het nadeel van Pelter. Elke zet van D. Veldhuizen was raak. Toen Pelter gedwongen was om nog een pion op te geven vond hij het tijd om op te geven.

Op bord 3 kwam Henri Spijkerman (1640) niet in zijn spel tegen het jeugdtalent van de Hoevelaakse schaakgenootschap Gerben van Pel (1780). Met de witte stukken kwam Spijkerman in een iets minder vertrouwde variant van het damegambiet. Na een speculatief pionoffer kreeg Spijkerman onvoldoende spel om door te kunnen zetten. Na het overzien van een penning over de e-lijn, gevolgd door een aftrekaanval verloor Spijkerman teveel materiaal.

Dat techniek een belangrijke verworvenheid is binnen het schaakspel bleek wel uit de partij tussen Ashley Krishnasing (2081) en Martin Veldhuizen (1911) op bord 1. Krishnasing was voldoende voorbereid en er ontstond via zetverwisseling een variant uit de Engelse opening. Toen de opening afgerond was en M. Veldhuizen gelijkwaardig uit de opening kwam, stelde hij remise voor. Gezien de stand zou het aannemen hiervan zeer gunstig uitpakken voor Hoevelaken, Krishnasing gebruikte veel tijd en vond uiteindelijk het juiste plan. De stelling werd met behulp van zijn stèrke paarden technisch goed uitgespeeld en gewonnen.

Spanning neemt toe in de eindfase    

Marco (rechts) speelde een puike partij

Marco Meijer (1816) speelde een nette partij op bord 4 tegen Daan van Pel (1686). Ook hier ontstond een variant van het damegambiet waar Meijer een geïsoleerde witte d-pion creëerde en  druk tegen zette. Omdat D. van Pel geen kans kreeg om een aanval te starten tegen de koning van Meijer, was het de laatst genoemde die het initiatief overnam. In de tactische complicaties die ontstonden won Meijer een stuk, maar D. van Pel bleef kranig tegenstand bieden. Dit bleek voldoende, want Meijer overzag de winst en moest genoegen nemen met remise. Dit mede dankzij de ontstane tijdnood in het voordeel van Hoevelaken.

Ed speelde een paardeindspel vakkundig uit

Wel wist Ed Duister (1755) op bord 5 Tim de Jongh (1589) te overmeesteren in een ruilvariant van de Caro-Kann. Misschien toch een ongelukkige openingskeuze van de Jongh, omdat Duister erg veel ervaring heeft op dit gebied met de zwarte stukken. Duister kreeg actief spel met de witte stukken en ruilde alleen om meer voordeel te krijgen. Uit angst van teveel passiviteit pleegde de Jongh een offer van een paard tegen twee pionnen. Duister verdedigde zich uitstekend en hield een gewonnen eindspel over waar de Jongh na het verlies niets anders zag als het verlies te accepteren.

Jan moest ondanks noest tegenspel capituleren

De stand was 3-4 voor Hoevelaken, maar er was nog bord 5 over waar Jan Timmerman (1726) met de zwarte stukken tegen Arco Floor (1561) in zijn geliefde Benko systeem terecht kwam. Floor dekte op een ongebruikelijk manier zijn centrum waar Timmerman een directe goede aanpak over het hoofd zag. Toch kreeg Timmerman druk tegen de witte stelling over de ontstane open lijnen. Floor was er wel op tijd bij om via een thematische doorbraak in het centrum het evenwicht te bewaren. Toen Timmerman overzag dat hij de gevaarlijke pion niet kon slaan, omdat een loper ongedekt kwam te staan moest Timmerman in het resterende eindspel op de noodrem. Timmerman leek een sterke aanval te ontwikkelen tegen de koning van Floor, maar wederom bleek de witte verdediging afdoende. Toen Floor zijn vrijpion inzette en Timmerman inzag dat er geen verdere aanval meer inzat, was het einde getekend.

Helaas dus een nederlaag voor de Baarnse spelers. Op 17 november speelt Baarn een thuiswedstrijd tegen de Rode Loper 4 uit Utrecht.

Hoevelaken 1 Baarn 1 5 3
M. Veldhuizen (Martin) A. Krishnasing (Ashley) 0 1
D. Veldhuizen (Dirk) Y.Z. Pelter (Yehuda Zvi) 1 0
G. van Pel (Gerben) H.W. Spijkerman (Henri) 1 0
D. van Pel (Daan) M. Meijer (Marco) 0,5 0,5
T. de Jongh (Tim) A.K.E. Duister (Ed) 0 1
A. Floor (Arco) J.T.J. Timmerman (Jan) 1 0
H. van den Bor (Henry) A.A. Koekkoek (Ton) 1 0
J. van Pel (Johan) A. Breukers (Thur) 0,5 0,5

Partijen:

6 comments

  1. Jammer van de nederlaag, maar een mooi verslag. Ik heb de instelling van de PGN viewer aangepast zodat je ook bij de analyse van Ashley het bord blijft zien.

Comments are closed.