Aankondigingen, Uitgelicht, Volwassenen

Een pittige thema-avond: het Evans-Gambiet

Een pittige thema-avond: het Evans-Gambiet

Op vrijdagavond 10 februari organiseert de Baarnse Schaakvereniging een thema-avond in het teken van het illustere Evans-gambiet. Vergeet uw slappe openingszetjes, het is tijd voor een pittig gambiet! Ed Duister wijst u als schaakgids de weg langs de listige lagen van de Evans, waarna een ieder de opening zelf kan beproeven met wit en zwart. En uiteraard zijn er als onvolprezen ondersteuning (Italiaanse) hapjes en wijn ter laving. Deze avond is vrij toegankelijk voor iedereen die een paard en loper kan onderscheiden (leden, oud-leden en geïnteresseerden). Aanvang 20.00 uur. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.

William Davies Evans
William Davies Evans

Het Evans-gambiet is vernoemd naar William Davies Evans (1790-1872). Deze beroemde Welshman was naast een sterk schaker zeekapitein en uitvinder. Op zijn vele zeereizen ‘ontdekte’ hij het gambiet en werkte het uit. In 1825 kreeg hij de kans de opening voor het eerst toe te passen tegen de toenmalig sterkste Engelse schaker Alexander McDonnell. Evans zette hem in 20 zetten mat. McDonnell was zo onder de indruk dat hijzelf het Evans-gambiet in de beroemde match tegen de Franse kampioen Louis de la Bourdonnais in 1834 maar liefst 23 keer toepaste.

Het gambiet heeft zijn populariteit in de afgelopen 200 jaar behouden. Het werd gespeeld door o.a. Morphy, Anderssen, Zukertort, Steinitz, Tarrasch, Chigorin, Lasker, Tartakower, Fischer, Bronstein en Kasparov. Tegenwoordig staat het op het repertoire van spelers als Nakamura, Short en Mamedyarov.

De eerste zetten van het Evans-gambiet zijn:

1.e2-e4, e7-e5 2.Pg1-f3, Pb8-c6 3.Lf1-c4, Lf8-c5 4.b2-b4 !?

Evans