Extern

Een gevierde en geflatteerde overwinning

Een gevierde en geflatteerde overwinning

Baarn 1 moest op 11 december thuis aantreden tegen Lekstroom 1. De tegenstander uit Nieuwegein heeft uit de vorige vier gespeelde wedstrijden één punt gescoord, tegenover vijf punten die wij hebben. Echter, zij hebben tegen betere tegenstanders gespeeld en ook de ratings zaten dicht in de buurt van de onze. Het zou een spannende wedstrijd worden, die door Baarn 1 gewonnen wordt met 6 – 2.

Op bord 4 was Marco Meijer als eerste klaar. Na anderhalf uur werd er remise aangeboden vanuit de tegenstanders kant. Het stond gelijk, maar Marco stond net iets passiever. Het eerste halve puntje werd opgeschreven.

David Knight, die samen met Ashley Krishnasing voor deze ronde nog op 100% stonden, speelde tegen Mitchel Wallace. Zij spelen samen intern bij De Rode Loper. David speelde de opening een beetje passief, omdat hij bang was dat Mitchel misschien had voorbereid. Dit bleek niet zo te zijn, en zodoende maakte Mitchel een paar kleine foutjes, waardoor David in een goede stelling kwam. En toen David zijn dame won door een blunder van zijn tegenstander, kon er 1,5 – 0,5 op het formulier worden getekend.

Michiel van Schaik speelde op bord 7 een puike partij. Na het eindspel maakte de Nieuwegeiner een fout waardoor Michiel een stuk voor kwam. In het eindspel maakte Michiel het genadeloos af, en konden wij de twee en halve punt opschrijven.
Kasper Wiegers kwam op bord 6 goed uit de opening. Nadat hij actief stond, offerde hij een kwaliteit voor nog meer activiteit, aanval en voor één pion. De aanval sloeg niet door, maar de kwaliteit die hij weg offerde won hij wel terug. Na een intensief toreneindspel met één pion meer won Kasper in tijdnood en tekende hij de 3,5 punt aan. (De partij is onder het verslag te bekijken)

BSV1-Lekstroom1_03

Jan Timmerman speelde op bord 8 met wit tegen naamgenoot Jan Stoutenbeek, nu een rating van ruim 1700, echter enkele jaren geleden nog hoog in de 1900. Het was een scherpe partij met aanvallend spel voor beide kanten. Het initiatief lag meer bij wit, maar daarvoor had hij wel 2 verzwakkingen toegestaan, een dubbelpion en een kwetsbare koning tegenover het loperpaar en het initiatief.

De partij ging volgens het aanvallende plan, tot op een voor Jan totaal onverwacht moment, toen Stoutenbeek zijn toren offerde met bij optimaal uitspelen mat in 3 zetten. Echter zover kwam het gelukkig niet, maar er was voldoende compensatie voor zwart, na dameruil kwam wit 2 pionnen achter te staan. In tijdsnood én vermoeid na een zeer intensieve en avontuurlijke avond vond zwart het wel genoeg en bood remise aan, die Timmerman dankbaar aan nam.

Ed Duister kreeg met zwart een Engelse opening op het bord. Helaas kwam hij slecht uit de opening. Ed moest hierdoor verdediger wat hij goed deed. Helaas moest hij door een fout één toren geven tegen twee paarden. De paarden gingen ten aanval tegen de koning van zwart. Maar door een blunder in tijdnood won Ed een paard terug, en zette de tegenstander mat. Een gestolen punt is en blijft een punt.

Ashley Krishnasing kwam op bord 2 goed uit de opening. Na een paar passievere zetten kwam het redelijk gelijk te staan. Maar Ashley wilde graag 4 uit 4 halen, en besloot een variant te spelen wat hem een vrijpion zou opleveren. Helaas had hij een schaakje over het hoofd gezien, waardoor hij een dame tegen een toren en een stuk achter kwam te staan. Ashley speelde nog dapper door, maar het mocht niet baten.

Pascal kreeg op bord 1 een Stonewall tegen zich. Een moeilijke opening om tegen te spelen. Pascal kwam dan ook met een klein nadeeltje uit te opening. Maar alles veranderde, toen de tegenstander uit het niets een kwaliteit offerde voor aanval. De aanval bleek wel aardig makkelijk af te stoppen te zijn. Maar op de 39ste zet zag het eruit dat Pascal het had weggegooid na een mooie zet van Aart Baas. Maar wat doe je als een je tegenstander een mooie zet speelt? Juist, een nog mooiere en knappere zet spelen! (De partij staat hieronder) Hiermee brengt Pascal de stand uiteindelijk op 6 – 2. Een mooie en hard bevochten overwinning dat het team op 7 punten brengt uit 4 wedstrijden.

BSV1-Lekstroom1_06BSV1-Lekstroom1_02 BSV1-Lekstroom1_05 BSV1-Lekstroom1_01

Met dank aan Henri voor de foto’s!

 

1 comment

  1. Een mooi verslag Kasper! Een echt broodje kroket toreneindspel. 31…b6 lijkt me wel de beste zet voor zwart, maar ook dan heb je na 32.Td5 nog steeds een heel prettig eindspel door de activiteit van je toren.

Comments are closed.