Extern, Volwassenen

Eclatante zege tweede achttal; viertal begint stroef

Baarn 2 (rechts) heeft eerste zege

Vrijdagavond speelden de schakers van Baarn 2 inthuisbasis ‘De Leuning’ hun tweede wedstrijd van de externe competitie. In deze eerste thuiswedstrijd in de 3e klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond troffen de Baarnaars het derde team van Ons Genoegen uit Amersfoort.

De Amersfoorters kwamen met één speler te weinig naar Baarn, waardoor Baarns invaller Peter Vegter wel meteen een punt kon bijschrijven, maar teleurstelling over het niet kunnen spelen overheerste.

Terwijl de strijd op de eerste vier borden zich spannend ontwikkelde, lieten de Baarnaars op de borden 5, 6 en 7 al snel positieve ontwikkelingen zien.

Ton Koekkoek (bord 7) bouwde zijn stelling rustig op en voerde de druk op de witte koning steeds verder op. Een goed getimede opmars van zijn pionnen op de koningsvleugel gaf de doorslag. Hij won een paard tegen een pion en speelde de partij geconcentreerd winnend uit.

Rien van Brummelen had zich met wit aan het 6e bord tegen Amersfoorter Wassink goed voorbereid om de Weense opening te spelen. Toen Wassink koos voor de lopervariant moest Van Brummelen direct improviseren omdat die op Wikipedia niet stond uitgewerkt. Dat ging dermate goed dat hij een kwaliteit won door een aanval op dame en toren. De voorsprong in tempo en de ruimte die ontstond door de open c-lijn, gaf hij niet meer uit handen, zodat Wassink na de 37e zet en tegen de tijdcontrole besloot de handdoek in de ring te gooien.

Ook Geertièn de Vries (bord 5) opende sterk en gaf zijn tegenstander veel te overpeinzen. Te veel, zo bleek, want De Vries had een te sterke aanval voor zijn Amersfoortse tegenstander. Het was dus al snel 4-0 inhet voordeel van de Baarnaars.

Topborden

De eerste vier borden hoefden dus nog maar een half punt te scoren om de wedstrijd te winnen. Ook dat lukte, zij het iets minder eenvoudig dan gehoopt.

Henri Spijkerman speelde op bord 1 een zeer goede opening met de zwarte stukken. Helaas probeerde hij net iets te vroeg een allesbeslissende doorbraak te forceren. Er kwam een zeer ingewikkelde stelling op het bord waarin Amersfoorter Escher knap aan het langste eind trok.

Op bord 2 zorgde Rob Boss voor het vereiste halve punt door remise te spelen tegen de sterk spelende Van Halem.

Jan Timmerman speelde op bord 3 een gelijkopgaande partij met een scherpe opening van beide kanten, maar op de 20e zet bracht een verrassende pionaanval door het midden doorslaggevend voordeel voor zwart, waarna Timmerman de partij technisch prima uitspeelde en de stand op 5,5 tegen 1,5 voor Baarn bracht. Ook de partij op bord 4 eindigde uiteindelijk in Baarns voordeel, hoewel Michiel van Schaik en zijn opponent Schoonbeek tot het uiterste moesten gaan. Een zeer mooie 6,5 – 1,5 overwinning voor Baarn 2.

Einduitslag:

Baarn 2            Ons Genoegen 3

Spijkerman       – Escher             0-1

Boss                     – Van Halem    remise

Timmerman     – Kemper          1-0

Van Schaik       – Schroth          1-0

De Vries            – Schoonbeek 1-0

v.Brummelen – Wassink         1-0

Koekkoek         – Sepers            1-0

Vegter               – n.o.                  1-0

Op 21 december volgt een uitwedstrijd tegen En Passant 5 uit Bunschoten.

Viertallencompetitie

Naast het achttal van Baarn 2 speelde op dezelfde avond het Baarn 1 viertallenteam haar eerste competitiewedstrijd van dit seizoen in de 2e klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond. Het team kent dit jaar een geheel nieuwe bezetting. Mees Heeringa en Freek Beekhuis vormen de jonge garde in dit team, Mees als reservespeler. Daarnaast zijn Erik van Lier en Martijn Kruiswijk onderdeel van het viertal. Tot slot is Tijs Aarsen, voormalig jeugdlid van de Baarnse Schaakvereniging, na een pauze van twee jaar weer terug bij de club.

In de eerste wedstrijd trof het Baarnse team het viertal van Schaakvereniging Hoogland tegen zich, met schakers Gerard Oostenbrink, Rob Floris, Jan Kok en Beer Heitinga. Het was duidelijk dat het viertal nog warm moet draaien. Van de vier partijen wist alleen Freek Beekhuis het in een spannend pionneneindspel op remise te houden. Mees kwam goed uit de opening, maar zag zijn koning door een aantal dwingende zetten in het nauw gedreven worden, waarop mat volgde. Martijn wist de opening uit te komen met een duidelijk ruimtevoordeel. Een verzwakt paard op de 2e rij deed hem de das om en kostte een vol stuk. De kans de a-pion tot promotie te brengen, werd hem door Rob Floris van Hoogland kundig afgenomen, waarna de aanval niet meer te stoppen was. Tijs wist in zijn eerste competitiepartij na lange tijd een sterk tegenspel te geven, aldus zijn tegenstander in de wandelgangen. Een combinatie die toch niet zo uitpakte als hij had gewild, bracht hem op achterstand en uiteindelijk kon hij zijn Hooglandse tegenstander niet van de winst afhouden. De Hooglanders gingen met een knappe 3,5 – 0,5 winst naar huis. Op 20 december speelt het viertal haar tweede competitiewedstrijd uit tegen Leusden 2.

2 comments

  1. “eclatant”… mooi woord; nu ga ik de rest van het verslag lezen.

Comments are closed.