2010

Duistere tijden voor Losekoot

Ed Duister verrast vriend en vijand door Pascal Losekoot te verslaan. Samen met Daan Lensink zet hij de achtervolging in op koploper Jan Overbeek, die gewoon blijft winnen.Terwijl Jan Overbeek aan zijn beste schaakseizoen sinds tijden bezig is en nog steeds ongeslagen is, gebeurt er bij zijn achtervolgers van alles. Overbeek zelf versloeg Yme Brantjes – één van zijn potentiële concurrenten – door fraai te profiteren van een ver doorgedrongen vrijpion. Naaste concurrent Daan Lensink maakte echter geen fout. Diens tegenstander, Rob Boss, maakte eigenlijk ook geen aantoonbare fouten, maar moest met zwart in de tijdnoodfase toch capituleren.

Verrassing van de avond
De verrassing van de avond werd verzorgd door Ed Duister. Hij bezorgde Pascal Losekoot een ‘duistere’ avond. Laatstgenoemde overzag in het eindspel dat hij door een bepaalde combinatie een vol stuk verloor en wierp de handdoek in de ring. Een bijzonder knappe prestatie van Duister, die na enige schaakloze jaren dit seizoen voor het eerst weer deelneemt aan de competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Tot nu toe heeft hij alleen van Lensink verloren en remise gespeeld tegen Raudenbusch en Overbeek; de rest won hij.
Marco Meijer steeg weer enkele plaatsjes op de ranglijst. Hij versloeg Paul Evers mede dankzij een sterke dubbele paardaanval. Evers duikelt daardoor uit de toptien. Nieuw in de toptien is Henri Spijkerman. In deze langste partij van de avond dacht Spijkerman eindelijk een doorbraak te forceren, maar tegenstander Rienk Andriessen sloeg hard terug. In tijdnood liet Andriessen in het spannende eindspel enkele steekjes vallen, waardoor de punten toch naar Spijkerman gingen.

Concentratiegebrek
Al vrij vroeg op de avond kon iedereen in het speellokaal van De Leuning horen dat Wim van Teutem niet geconcentreerd genoeg aan zijn partij tegen Bert van Klingeren was begonnen. Van Klingeren profiteerde snel van de foutjes van Van Teutem, maar ze speelden officieus nog even gezellig door. Johan Vermulst en Ger Oldekamp hielden elkaar keurig in evenwicht, hoewel er voor ieder wel een winstvariant in leek te zitten. Ton Koekkoek trok al snel volop ten aanval en zette de koningsvleugel van Henk Meeuwissen helemaal vast. Meeuwissen verdedigde echter goed en Koekkoek had te weinig materiaal ter plekke om het af te maken. Toen Meeuwissen enige ruimte kon scheppen, was het snel gedaan met Koekkoeks kansen.
Geertièn de Vries en Peter Vegter speelden een spannende en lange partij. In een toreneindspel trok De Vries met een pionnenvoorsprong toch aan het langste eind. Erik van Lier gelukte het wederom niet zijn eerste resultaat binnen te slepen; dit keer was Rien van Brummelen te sterk.

Uitslagen van de 8e ronde
Uitslagen

Overbeek – Brantjes		1-0
Lensink – Boss			1-0
Losekoot – Duister		0-1
Evers – Meijer			0-1
Spijkerman – Andriessen	        1-0
Van Klingeren – Van Teutem	1-0
Vermulst – Oldekamp		remise
Koekkoek – Meeuwissen	        0-1
De Vries – Vegter		1-0
Van Lier – Van Brummelen	0-1

Tussenstand na de 8e ronde
Stand

1.	Overbeek	326
2.	Lensink		289
3.	Duister		251
4.	Losekoot	243
5.	Meijer		224
6.	Raudenbusch	196
7.	Moes		195
8.	Spijkerman	193
9.	Krishnasing	186
10.	Brantjes	180

—Ton Koekkoek