Na ronde 8 van de interne seniorencompetitie heeft Ed Duister zijn koppositie weer iets verstevigd. Meervoudig oud club- en bekerkampioen Pascal Losekoot komt als herintreder wel de toptien binnen.
De topper van de avond was die tussen de nummers 1 en 2: Ed Duister en Mario Lambrechts. In een Franse opening deed Lambrechts 2 keer een zet met hetzelfde stuk. Duister kon daardoor met de witte stukken naar hartenlust combineren. Toen Lambrechts met zijn dame ten aanval trok, bleek al dat gecombineer er toe te leiden dat Lambrechts’ dame werd ingesloten. Dameverlies was onvermijdelijk en Lambrechts moest zijn poging om de nummer één positie in te nemen opgeven.
Thur Breukers en Erik van Lier speelden de langste partij van de avond. Breukers kwam met wit wat minder uit de opening, maar gaandeweg ontstond toch een gelijke stelling met wederzijdse kansen. Uiteindelijk benutte Breukers zijn kansen het best.
Suzan Roothaan had met zwart moeite met het vinden van een solide verdediging tegen het door Johan Vermulst voorgeschotelde damegambiet. Na het afruilen van de witte lopers offerde Vermulst een pion om vervolgens toe te slaan. De pion won hij terug en even later kon hij het punt bijschrijven. Rien Lambrechts kwam met een mooi zetje een stuk voor tegen Bert van Klingeren en kreeg het initiatief met zijn witte stukken. Toen Lambrechts het echter te mooi wilde uitmaken, raakte hij zelf ook een stuk kwijt. De winst was ver te zoeken, dus besloten deze heren het op remise te houden.
Vreemde openingen
Henri Spijkerman werd door een onconventionele opening van Ton Koekkoek flink aan het denken gezet. Dat deed hij goed en in het middenspel stond het vrijwel gelijk. Maar vervolgens strafte hij enkele zwakke zetten van Koekkoek genadeloos af. Spijkerman staat nu op de tweede plek.
De partij tussen Martijn Kruiswijk (wit) en Rogier Burger kende een Spaanse opening met een Old Steinitz Defence. Er werd veel afgeruild en bij zet 14 begon het al op een eindspel te lijken. Burger liet een paard insluiten, maar Kruiswijk viel het paard verkeerd aan, waardoor hij na een schaakje een kwaliteit achter kwam te staan. Burger speelde vervolgens netjes naar winst.
Henk Meeuwissen speelde de door Frits Kok met wit voorgeschotelde ‘fried liver’ niet goed. Waar de koning normaal op zet 6 het paard op f7 slaat (waarna de koning later op e6 komt te staan en het een wild-westpartij wordt), speelde Meeuwissen zijn dame naar d7. Het gevolg was dat Kok zomaar een toren won. Meeuwissen knokte zich nog goed terug, maar na veel ruilen bleef Kok de toren voor en gaf Meeuwissen op.
Conrad Keijzer trof het niet met de loting in de bekercompetitie. Met zwart moest hij het opnemen tegen meervoudig kampioen Pascal Losekoot. Na een Schotse opening kwam de in de bekercompetitie herintredende Losekoot met wit wel erg fijn te staan, omdat de koning van Keijzer (..) nog in het midden stond. Losekoot koos voor een toreneindspel met een plusje, en dat was genoeg voor de winst, om verder te bekeren en om net de toptien van de interne competitie te bereiken.
Uitslagen ronde 8: Duister – M. Lambrechts 1−0 Koekkoek - Spijkerman 0−1 Kruiswijk - Burger 0−1 Breukers – Van Lier 1−0 Vermulst – Roothaan 1−0 R. Lambrechts - Van Klingeren remise Kok – Meeuwissen 1−0 Beker: Losekoot – Keijzer 1-0 Stand aan kop: 1. Duister 317 2. Spijkerman 294 3. M. Lambrechts 252 4. Boss 252 5. Schram 248
foto’s: Ton Koekkoek