2007

Drukke schaakavond in Brandpunt

Vrijdag werd de tweede ronde van de minicompetitie tussen de Soester en Baarnse schakers gespeeld. Gecombineerd met enkele interne competitiewedstrijden betekende dit in totaal twintig schaakpartijen.Het Brandpunt was afgelopen vrijdag goed gevuld. Veertig schakers bonden de strijd aan met elkaar. Enkele partijen werden gespeeld voor de vijfde ronde van de interne competitie. Maar het grootste aantal partijen betrof de tweede ronde van de experimentele minicompetitie tussen spelers van de Soester Schaakclub en de Baarnse Schaakvereniging.

Minicompetitie
Twee weken geleden werd in Soest de aftrap gegeven voor deze competitie. Toen leverde de door loting bepaalde indeling veel onevenwichtige partijen op. Door het gehanteerde Zwitserse systeem worden die krachtsverschillen steeds meer genivelleerd. Dat was in deze tweede ronde al een beetje te merken. Toch waren er enkele spraakmakende resultaten. Zo leek Meijer (rating 1943) op een verwachte overwinning af te koersen tegen de Soester Rijpert (1588), maar hij veroorloofde zich een niet noodzakelijke tussenzet. Dit bood Rijpert plots de kans om een pion te laten promoveren tot dame. Rijpert profiteerde knap en won rond middernacht deze langste partij van de avond. In de op één na langste partij van de avond leek Koekkoek (1365) te gaan winnen tegen Van Ginkel (1553) uit Soest. Van Ginkel kwam slecht uit de opening en Koekkoek hield hem de hele partij in de tang. Toch kon hij de finishing touch niet vinden en toen hij in het eindspel door concentratieverlies een stuk weggaf, was het gauw bekeken. De remises van de Baarnaars Vermulst, Schaap en Vegter tegen Soesters met een hogere rating mogen knappe resultaten genoemd worden.

Stom
Helemaal rustig was het niet. Daar zorgde Bert van Klingeren wel voor in zijn partij voor de interne competitie tegen Arthur Vlug. In de vrij rustige speelzaal schreeuwde Van Klingeren plots “Oh, wat stom!” en kon zich wel op zijn kop krabben (en deed dat ook letterlijk!). Een gemiste kans wellicht, maar uiteindelijk bereikte hij toch knap remise tegen de sterker geachte Vlug. Boy Boogaerts liep tegen Simon van Voorthuizen tegen zijn eerste nederlaag op. De dames Ensink en Van Helden boden volop strijd op de borden, maar redden het toch niet tegen respectievelijk Ger Oldekamp en Conrad Keijzer.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

Interne competitie:
Van Klingeren – Vlug		remise
Ensink – Oldekamp		0-1
Van Voorthuizen – Boogaerts	1-0
Van Helden – Keijzer		0-1

Minicompetitie Baarn-Soest, ronde 2:
Muis (Soest) – Overbeek		1-0
Buyten (S) – Boss		1-0
Meijer – Rijpert (S)		0-1
Smedema (S) – G. de Mon		1-0
Witkamp – Florijn (S)		1-0
Lensink – Krishnasing (S)	0-1
Van Bakel (S) – Van de Veer	0-1
Wilting (S) – Vermulst		remise
Blom (S) – Wiegers		1-0
Schaap – Prinzen (S)		remise
De Jongh (S) – Van Brummelen	1-0
Van Briemen – Ouwerkerk (S)	1-0
Van Ginkel (S) – Koekkoek	1-0
Vegter – Kooger (S)		remise
J. de Mon – Van Tent		remise
Teertstra (S) – Andriessen	0-1

Tussenstand na de 5e ronde
Stand

1. Moes       48
2. Boss       45
3. Van de Veer   43
4. Witkamp     41
5. Losekoot     38
6. Meijer      38
7. Oldekamp     38
8. Overbeek     35
9. Van Klingeren  33
10.Van Voorthuizen 33

Vrijdag 19 oktober wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Het Brandpunt. KOMT ALLEN!
Woensdag 24 oktober speelt Baarn 1 haar eerste externe competitiewedstrijd en op vrijdag 26 oktober wordt de interne competitie vervolgd. —Ton Koekkoek