Intern, Volwassenen

Drie keer geen scheepsrecht voor schakers

Van Klingeren-Mink

Oplossing vraag uit ronde 25

Doordat er twee externe competitiewedstrijden werden gespeeld, waren er vrijdag slechts vijf partijen voor de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Ook werd er nog een interne bekerwedstrijd gespeeld. Veel van de schakers troffen elkaar al voor de derde keer dit seizoen.

Terwijl in de grote zaal van De Leuning zware externe competitiestrijd woedde tussen Baarn 1 en Paul Keres 4 (verlies voor Baarn) en tussen de viertallen van Baarn en Hoevelaken 3 (winst voor Baarn), speelden de overige Baarnse schakers in een kleinere zaal ronde 26 van de interne competitie. Sommigen hadden dit seizoen nog niet tegen elkaar gespeeld, anderen al voor de derde keer; een merkwaardig verschijnsel in deze competitie.

Eerste keer

Zo hadden Werner Raudenbusch en Henri Spijkerman elkaar nog niet eerder getroffen. Spijkerman kwam vrij vroeg in de partij een pion voor zonder dat Raudenbusch daarvoor genoeg compensatie kreeg. Spijkerman bouwde dit voordeel langzaam maar zeker uit naar winst. Ook Rien van Brummelen en Eble Mink hadden nog niet eerder tegen elkaar gespeeld. Mink schrok daar het meest van, want door een dekkingsfout stond hij al vrij snel twee stukken achter. Mink is echter een knokker en speelde opportunistisch op de aanval. Van Brummelen bleef echter koel en hield zijn verdediging goed op orde. Na moedige pogingen moest Mink dan ook het onderspit delven.

Schaken is geen scheepsrecht

Dat drie keer geen scheepsrecht is, ondervond Peter Vegter aan den lijve. Eerder dit seizoen had hij al twee keer gewonnen van Isaac Schipper. Nu ging het onverwachts anders. Vegter kwam al snel een stuk voor en maakte zich klaar om de aanval te openen. Hij was echter niet doortastend genoeg, waardoor Schipper langzaam maar zeker een tegenaanval kon plannen. Toen die kwam, liet Vegter zich verrassen en reageerde niet adequaat. Het kostte hem twee torens en even later werd hij mat gezet. Sneu voor Vegter, maar leuk voor Schipper, die ook nog maar zijn tweede overwinning van het seizoen mocht vieren.

Bert van Klingeren en Rob Boss troffen elkaar ook al voor de derde keer dit seizoen. De eerste keer won Boss, de tweede keer werd het remise, maar dit keer trok Van Klingeren aan het langste eind. Volgens Boss stond hij al na 7 zetten verloren, omdat hij het Koningsgambiet niet had aangenomen. De partij duurde echter nog uren voordat Boss zich echt gewonnen gaf. Van Klingeren boekte hiermee zijn elfde overwinning van het seizoen; een prestatie die geen enkele Baarnse schaker tot nu toe kan evenaren.

Ook Ger Oldekamp en Ton Koekkoek speelden niet voor het eerst tegen elkaar. De eerste editie was in remise geëindigd, de tweede in winst voor Oldekamp. Dus was het nu de beurt aan Koekkoek, dacht Oldekamp, toen hij door een verkeerde ruil al vroeg een stuk achter kwam. Het werd nog hard en lang werken voor Koekkoek, maar hij pakte uiteindelijk de verdiende winst.

Beker

In de tweede ronde van de interne bekercompetitie moest nog één partij gespeeld worden. Henk Meeuwissen trof het niet, want hij had tegen Vincent Pandelaar geloot; één van de sterkste spelers van de vereniging. Meeuwissen probeerde het wel, maar was duidelijk niet opgewassen tegen het schaakgeweld van zijn opponent. Het was dan ook Pandelaar die zich plaatste voor de kwartfinale van de bekercompetitie.

Uitslagen ronde 26:

Raudenbusch – Spijkerman   0-1

Van Klingeren – Boss       1-0

Van Brummelen – Mink       1-0

Oldekamp – Koekkoek        0-1

Vegter – Schipper          0-1

Beker, kwartfinale:

Pandelaar – Meeuwissen     1-0

Woensdag 17 april vindt het Eerste Baarnse Caféschaaktoernooi plaats in café Prins Hendrik. En op vrijdag wordt de 27e ronde van de interne competitie gespeeld in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn.

3 comments

  1. Ton, zoals gebruikelijk weer een prima artikel, hulde!

  2. Geweldig verslag weer! 1 dingetje toch nog opmerken over de drie keer is scheepsrecht. Ik dacht dat dit uitdrukt dat iets de eerste twee keer niet gelukt is en de derde keer wel. In de partij Vegter-Schipper was er volgens mij dus juist wel sprake van drie keer is scheepsrecht, namelijk voor Schipper!

Comments are closed.