Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Deskundige missers

Deskundige missers

Ronde 9 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende enkele partijen met een merkwaardige afloop. Na deskundige opbouw werden toch punten gemorst.

In de partij tussen Jan Timmerman en Mario Lambrechts werd het een strijd om de zwarte pion op e4. Het lukte Timmerman die te veroveren, maar hij wist dit voordeel niet uit te buiten. Lambrechts verdedigde taai en jaagde Timmerman in grote tijdnood. In een eindspel van pionnen tegen een paard werd remise overeengekomen.
Ed Duister opende Spaans tegen Frits Kok, die een taaie Berlijnse verdediging opbouwde. In het middenspel miste Kok een pionnenafruil, die gunstiger zou uitpakken dan de gekozen voortzetting. Nu won Duister een pion en die werd in het eindspel beslissend.
Bert van Klingeren won in de openingsfase een pion van Martijn Kruiswijk, maar deze kreeg daardoor een betere ontwikkeling en aanvalskansen. In de eindfase blunderde Kruiswijk weliswaar een toren weg, maar promoveerde vervolgens een pion en won de partij toch.
De partij tussen Suzan Roothaan en jeugdlid Rogier Burger begon met een rustige Italiaanse variant, maar eindigde met agressief aanvalsspel. Roothaan had een sterke dreiging, maar Burger was sneller met een sterke en scherpe aanval. Winst voor Burger, zijn derde op rij al weer.
In een spannend, redelijk gelijkopgaand duel liet André van der Braak Henk Willemsen in de waan de partij in zijn voordeel te kunnen beslechten. Willemsen ging dan ook in de aanval, maar overzag een slim schaakje van Van der Braak! Een paardaanval volgde en dat kostte Willemsen zijn dame. Zuchtend legde Willemsen ook zijn koning om.

Merkwaardige partijen
Na een Siciliaanse opening van Henk Meeuwissen kwam Rob Boss slecht te staan, omdat hij een paard op b5 niet had weggejaagd. Meeuwissen vlocht deskundig een prachtige, meervoudige mataanval in de stelling en – zoals Boss naderhand zei – ‘wat ik ook probeerde, het had mat moeten gaan’. Boss kon één matcombinatie voorkomen en omdat Meeuwissen de andere matcombinatie niet zag, bleef er nog één vrije positie voor zijn koning midden op het bord over. Hoewel Boss twee stukken meer had, kon Meeuwissen schaak blijven geven en dat zou uiteindelijk tot mat hebben moeten leiden. Meeuwissen zag het echter niet en gaf op. Volgens Boss kreeg hij de partij cadeau na fantastisch spel van Meeuwissen.
Ton Koekkoek en Rien van Brummelen speelden een partij in de eerste ronde van de B-groep van de bekercompetitie. Ook dit werd een partij met een merkwaardig verloop. Na een gesloten opening had Van Brummelen een prachtige aanval opgebouwd die de stelling van Koekkoek zou kunnen openbreken en tot pion- en kwaliteitswinst had moeten leiden. Hij trok echter te snel ten aanval en overzag dat dit hem gewoon een paard kostte. Koekkoek kon de aanval toen betrekkelijk eenvoudig overnemen, speelde een gewonnen partij en mag dus verder bekeren.

Alle uitslagen ronde 9:
Timmerman - Lambrechts 	remise
Duister – Kok		 	1−0
Kruiswijk – Van Klingeren 	1−0
Roothaan – Burger	 	0−1
Willemsen – Van der Braak 	0−1
Meeuwissen - Boss 		0−1
Beker:
Koekkoek – Van Brummelen 	1−0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing	378	
2.	Duister		303
3.	Timmerman	281
4.	Spijkerman	263
5.	Lambrechts	262

Vrijdagavond 17 november wordt ronde 10 van de interne competitie gespeeld. Vanaf half acht worden ook de externe thuiswedstrijden Baarn – Rode Loper 4 (achttal) en Baarn 1 – Muiderberg 1 (viertal) gespeeld. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6, Baarn.

2 comments

  1. Mooi verslag Ton! Ik weet inmiddels hoe lastig het het is om van al die krabbels een coherent geheel te maken. Klasse!

Comments are closed.