Uitgelicht

De pion

De pion

Van alle stukken op het schaakbord zijn de meeste pion. Pionnen stellen qua sterkte weinig voor vergeleken met de andere stukken. Ze staan in een linie opgesteld om de tegenstander tegen te houden, ze vangen de eerste klappen op. Toch kan de pion beslissend zijn om een schaakpartij te winnen. Afgelopen vrijdagavond op de clubavond van de Baarnse Schaakvereniging is de pion van groot belang bij de uitslag van veel partijen.

Het tweede team won dezelfde avond thuis met 5-3 tegen En Passant 5.

Omdat het tweede team thuis speelt zijn er minder partijen in de interne competitie.
De nog ongeslagen Krishnasing, vanaf de eerste ronde deze competitie op nummer 1, speelt met wit tegen Losekoot. Twee clubkampioenen tegen elkaar, spannend dus. Inmiddels heeft Krishnasing 100 punten voorsprong opgebouwd op de nummer twee Lensink. Losekoot staat derde. Er komt een Catalaanse opening op het bord waarin Losekoot een minder bekende variant speelt. Krishnasing gaat stevig in de denktank. Neemt veel tijd voor de voortzetting. Losekoot krijgt een “mooi” paard, start een combinatie, die een beslissende vrije b-pion oplevert.
Duister met wit tegen Wiegers geeft in de opening een pion weg. Deze heet Morra-gambiet. Duister denkt erg lang na over een paardoffer, doet het niet. De geanalyseerde variant is niet goed, blijkt ook tijdens de analyse ook na afloop. De computer geeft thuis een andere winnende variant met hetzelfde paardoffer. In de partij duurt het terugwinnen van de door Duister weggeven pion duurt te lang, waardoor de stukken van Wiegers ook goed komen te staan. Remise.

Michels komt met zwart goed uit de opening tegen Brantjes. Een sensationele uitslag is in de maak. Brantjes krabbelt terug en weet de partij nog te winnen ook.
Raudenbusch komt met wit beter uit de opening tegen Knight. Tot de witte pionnen het bord afglijden. Winst voor Knight.
Ook bij mevrouw Roothaan glijden tijdens de partij haar witte pionnen van het bord. Zij biedt nog lang weerstand tegen Vermulst, die het eindspel met twee pionnen meer wint.
Na afloop van de avond is door het bestuur een onderzoek gestart of de tafels wel waterpas hebben gestaan in combinatie met zeep onder de witte pionnen.
Keijzer voelde zich met wit in de opening wat ongemakkelijk als Willemsen zijn f-pion opspeelt naar f4. Als de dreiging is opgelost beslist Keijzer de partij door met een loper twee torens aan te vallen.

Van Lier komt met wit tegen Van Klingeren iets beter uit de opening. Het wordt een lange partij zonder blunders of tijdnood. Van Klingeren herstelt zich, komt steeds beter te staan en wint.
Lambrechts verdedigt zich met zwart in de Franse opstelling tegen Andriessen. Lambrechts verliest een stuk, maar weet daar later twee vrijpionnen voor terug te winnen. Uiteindelijk gaan beide spelers akkoord met een puntendeling.
Schaap brengt met wit tegen Bunschoten een mooi dameoffer. De dame van Bunschoten staat gepend en kan niet voorkomen dat Schaap enkele zetten later zijn tegenstander mat zet met een…
PIONNETJE!

Uitslagen ronde 15
Krishnasing	- Losekoot	0-1
Duister		- Wiegers	remise 
Brantjes	- Michels	1-0
Raudenbusch	- Knight	0-1
Van Lier	- Van Klingeren	0-1
Andriessen	- Lambrechts	remise
Keijzer		- Willemsen	1-0
Roothaan	- Vermulst	0-1
Schaap		- Bunschoten	1-0

Stand na ronde 15
1.	Krishnasing	577
2.	Lensink	        488
3.	Losekoot	486
4.	Duister  	449
5.	Brantjes	441
6.	Van Schaik	397
7.	Wiegers 	377
8.	Spijkerman	355
9.	Meijer  	354
10.	Breukers	338

1 comment

Comments are closed.