Verslag: Walter Schram, foto’s: Ton Koekkoek/Henri Spijkerman/Walter Schram
Vrijdag 12 oktober stond alweer de 5e ronde van de interne competitie op het programma. En de schakers hadden er zin in, op maar liefst 8 borden werd er strijd geleverd. Een strijd die opvallend vaak in het voordeel van zwart uitviel en waarbij het leek alsof er vantevoren een thema was afgesproken: pionnen weggeven.
Vlot
Voor de eerste keer dit seizoen was laatschuiver Henri Spijkerman als eerste klaar. Daar hielp tegenstander Thur Breukers met de zwarte stukken aan mee door al op de 14e zet een pion weg te geven. Beide spelers lieten daarna wat steekjes vallen, maar toen Breukers een witte vrijpion vergat af te ruilen kwam hij zwaar onder druk te staan en gooide dan ook niet veel later de handdoek in de ring.
Pechvogels
Met Rogier Burger en Christian Krijnen troffen de tot nu toe pechvogels van het seizoen elkaar. Gewonnen staande stellingen draaiden alsnog op verlies uit, openingsblunders, you name it.
De opening verliep zonder kleerscheuren en het middenspel werd bereikt met heel licht voordeel voor wit. Toen Krijnen echter de loper liet afruilen die zijn e-pion moest dekken kon Burger met een pion meer de druk behoorlijk opvoeren. De overwinning leek aanstaande totdat Krijnen het materiaal en ook de stelling weer volledig gelijk had kunnen trekken. In plaats daarvan ruilde hij echter de dames af en toen was er tegen de opstormende pionnen van Burger geen kruid meer gewassen.
Vredespijp
Bij Ton Koekkoek met wit en Henk Willemsen leek na een vroege dameruil de stoom al vrij snel uit de partij te zijn ontsnapt. Totdat Koekkoek pardoes een pion in de aanbieding deed. Willemsen kon de druk steeds meer opvoeren en kreeg een duidelijk betere stelling. De weg naar de winst kon hij echter niet vinden en aan het einde besloten de heren dat remise ook prima was.
Aanraken is zetten
In de partij tegen Johan Vermulst pakte Martijn Kruiswijk met zwart op de 5e zet zijn c-pion vast terwijl hij toch echt van plan was om zijn d-pion op te spelen. Vermulst kwam daardoor wat beter uit de opening, en op de 14e zet was Kruiswijk inmiddels zo aangestoken door het pionweggeefvirus om hem heen dat hij besloot dat ook maar eens te doen. Vermulst liet zich echter ook niet onbetuigd en een aantal zetten later was het Kruiswijk die een pion voorstond. En niet alleen dat, in het inmiddels ontstane toreneindspel waren zijn torens veel actiever dan die van Vermulst. Opvallend was nog wel dat Vermulst de mogelijkheid had om zichzelf pat te laten zetten en zo alsnog een remise uit het vuur te slepen (diagram onderaan). Die mogelijkheid overzag hij echter en was het juist Kruiswijk die iets uit het vuur haalde: de winst.
Ladies first
In de partij tussen Bert van Klingeren met wit tegen Suzan Roothaan werd in de opening lange tijd de theorie gevolgd. Zwart kwam langzaam wat beter te staan maar beslissend was het allemaal nog niet. Totdat Van Klingeren meeging in het weggeefgeweld van de avond. Alleen besloot hij het iets grootser aan te pakken: hij gaf zijn dame weg voor een toren en kon een paar zetten later opgeven.
Close
Op papier troffen met André van der Braak en Walter Schram 2 volledig gelijkwaardige tegenstanders elkaar. Maar dat wilde in dit geval niet zeggen dat er een saaie schuifpartij ontstond, integendeel, alleen al door de tegengestelde rokade viel er genoeg te beleven.
Vrij snel in het middenspel gaf Van der Braak, u raadt het al, een pion weg maar kreeg daar een wat actievere stelling voor terug.
Zwart kwam wel steeds beter te staan maar toen werd Schram door een virus getroffen wat bij hem wel vaker opduikt: in een gewonnen stelling te gemakzuchtig gaan spelen. Wit kon daardoor behoorlijk terugkomen in de partij.
Van der Braak begon te rennen met zijn b-pion maar Schram zag dat die pion lucht tekort kwam om de overkant te halen. Zwart had inmiddels 2 pionnen meer en nadat de laatste stukken waren afgeruild was het tijd voor wit om op te geven.
Topper 1
De 1e topwedstrijd van de avond was die tussen de koploper Rob Boss tegen de nummer 3 Mario Lambrechts. Wit krijgt al vrij snel een pion op d6 waardoor de zwarte dame behoorlijk ingesloten komt te staan. Langzaam weet zwart de stelling echter weer gelijk te trekken maar verliest dan, inmiddels niet meer verrassend, een pion. Wit komt daardoor prettig te staan maar laat dan zijn loper insluiten. Die kan nog wel voor zijn ondergang een pionnetje meesnoepen maar het tij in de partij is inmiddels wel gekeerd.
Zwart ziet in eerste instantie nog mat in 2 over het hoofd maar de stelling bezorgt Boss zoveel hoofdbrekens dat hij door de tijd gaat.
Topper 2
De strijd tussen Frits Kok en Ed Duister was er 1 tussen de nummers 4 en 2 van de competitie, ook een kraker dus. Kok offerde al op de 8e zet een pion maar kreeg daar eigenlijk totaal geen compensatie voor. Duister snoepte nog wat meer pionnetjes zodat er uiteindelijk een eindspel op het bord kwam waarbij de doorgebroken pionnen van Duister niet meer te stoppen waren. Duister nam door deze overwinning ook de koppositie van Boss in de competitie over.
Spijkerman – Breukers 1-0
Burger – Krijnen 1-0
Koekkoek – Willemsen Remise
Vermulst – Kruiswijk 0-1
Van Klingeren – Roothaan 0-1
Van der Braak – Schram 0-1
Boss – Lambrechts 0-1
Kok – Duister 0-1
Stand aan kop:
1. Duister 197,0
2. Boss 192,5
3. Spijkerman 178,1
4. M. Lambrechts 176,0
5. Schram 133,0
Schitterend geschreven, Walter! Het zal erg gaan opvallen als iemand anders een keer gaat schrijven.