Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

David Knight slaat aanval op koppositie af

David Knight slaat aanval op koppositie af

In de 13e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werden de toppers en de subtoppers stevig gescheiden. Ed Duister slachtofferde Johan Vermulst op bloedige wijze en op het bord tussen aspirant-kampioen David Knight en Henri Spijkerman gebeurde hetzelfde.

In de speelzaal van het Rode Kruisgebouw werd afgelopen vrijdag weer druk geschaakt. Het Baarnse viertal speelde tegen Hoevelaken en won keurig met 3-1. Vader en zoon Lambrechts en Henk Willemsen zorgden voor de punten, waardoor het viertal knap bovenin de 2e klasse van de viertallencompetitie blijft meedraaien. Verder werden er 7 partijen gespeeld voor de interne competitie. In de partij tussen koploper David Knight en Henri Spijkerman draaide het om de bekende race op verschillende vleugels, korte rokade tegenover lange rokade. Spijkerman posteerde een paard op c4, maar toen die van het bord was, sloeg de witte aanval op de koningsvleugel door. Spijkerman moest zijn dame geven tegen enige lichte stukken en vaag tegenspel, maar dat kon de uitslag niet beïnvloeden. Hiermee sloeg Knight weer een aanval op zijn koppositie af. Hij lijkt alleen nog met Ed Duister rekening te moeten houden in de race naar zijn eerste clubkampioenschap. Maar het seizoen is nog lang. Duister rekende op zijn beurt genadeloos af met runner-up Johan Vermulst. Deze kon een aanval op diens koningsvleugel in een Pirc-opening niet goed weerleggen. Dat kostte veel materiaal en leverde een overwinning voor Duister op.

Positioneel spel
Bert van Klingeren en Jan Timmerman speelden een positionele partij, waarbij Timmerman met zwart langzamerhand druk opbouwde met 2 sterke lopers. Na onnodig pionverlies door wit en later een kwaliteitsverlies kon zwart het na een lange avond afmaken. Ook lang duurde de partij tussen Erik van Lier en Werner Raudenbusch. Na een opening met de dame-pionnen verloor Raudenbusch een kwaliteit en kreeg Van Lier het initiatief. Uiteindelijk gaf Raudenbusch in een verzwakte stelling bovendien zijn dame weg. Van Lier is aan een sterke serie bezig.
Ton Koekkoek en Thur Breukers speelden een interessante partij waarbij beiden om beurten voordeel creëerden. Een paardoffer van Koekkoek sloeg nét niet door, maar een ver opgerukte pion kon Breukers slechts tegenhouden door een stuk te geven. In het eindspel wist Breukers met een paard en drie pionnen tegen slechts drie pionnen van Koekkoek met een uiterste krachtsinspanning remise te bereiken.
In de partij tussen Suzan Roothaan en Conrad Keijzer ontstond licht positioneel voordeel voor Keijzer. Laatstgenoemde bouwde een lang voortdurende aanval op, die uiteindelijk knap tot mat leidde.
Voor een plaats in de kwartfinale van de A-groep van de interne bekercompetitie vochten Geertièn de Vries en Frits Kok een verbeten strijd uit. Na een Italiaanse opening en een ingewikkelde pionnenstelling moest veel gerekend worden. Door een pion te pennen, kwam Kok in het voordeel. De Vries overzag uiteindelijk stukverlies. Toen hij het stuk redde, zette Kok hem mat! Kok naar de kwartfinale.

Kok bekert verder (foto Henri Spijkerman)
Kok bekert verder (foto Henri Spijkerman)

Uitslagen ronde 13
Knight - Spijkerman		1-0
Duister – Vermulst		1-0
Van Klingeren – Timmerman	0-1
Raudenbusch – Van Lier	        0-1
Koekkoek – Breukers		remise
Roothaan – Keijzer		0-1
A-Beker:
De Vries – Kok			0-1

Stand aan kop:
1.	Knight		507
2.	Duister		479
3.	Spijkerman	356
4.	Kruiswijk	349
5.	Kok		335
6.	M. Lambrechts	329
7.	Vermulst	325
8.	Brantjes	320
9.	Timmerman	317
10.	v. Voorthuizen	280

1 comment

  1. Prachtig verslag dat ik niet met droge ogen kon lezen!

Comments are closed.