Intern, Uitgelicht, Volwassenen

David Knight clubkampioen

David Knight clubkampioen

Met nog één ronde te gaan, kan er niets meer mis gaan. Door winst op Rob Boss werd David Knight afgelopen vrijdag voor het eerst clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging.

Die winst van Knight zat er echter lang niet in. Boss speelde een solide opening en kwam in het middenspel heel goed te staan. De gretigheid om een stuk te winnen en een klein moment van onoplettendheid werden Boss echter fataal. Knight nam het initiatief over en wist ook nog een eeuwig schaakmogelijkheid te voorkomen. Dat was het teken voor Boss om op te geven en de nieuwe clubkampioen te feliciteren.
Ed Duister verstevigde zijn tweede plek in het klassement door van Erik van Lier te winnen. Eenvoudig ging dat niet, want Van Lier koos na het niet aangenomen Morra-gambiet in een Siciliaanse opening voor een zeer defensieve opstelling. Pas laat in het middenspel lukte het Duister door tactisch spel die verdediging te doorbreken.

Ed Duister moet juiste tactiek bedenken tegen Erik van Lier

Berlijn
Martijn Kruiswijk kwam na de Steinitz-variant van de Berlijnse opening (f6 na d3) op bekend terrein, en dus moest Ashley Krishnasing goed opletten. Doordat Kruiswijk de kans op een open f-lijn niet pakte, kwam hij in een iets minder gunstig eindspel terecht. Voldoende voor voormalig clubkampioen Krishnasing om langzaam maar zeker steeds verder naar een winnend eindspel af te wikkelen.

Ashley Krishnasing tegen Martijn Kruiswijk

Dat vader en zoon Lambrechts de week ervoor een zwaar driedaags toernooi in Utrecht hadden gespeeld, was te merken. Mario Lambrechts had in de Berlijn-verdediging de opstelling van de zwarte stukken van Frits Kok kunnen weerleggen áls hij d4 in plaats van d3 had gedaan. Hij zou dan twee lopers tegen een toren gehad hebben en dan had zwart het nog moeilijk gekregen. Nu ging de damevleugel op slot en ontwikkelde zwart een mataanval waar niets meer tegen in te brengen was. Om half 10 – vroeg voor een toptienpartij – was het al klaar. Rien Lambrechts was zelfs nog eerder klaar met zijn partij tegen Rogier Burger. Lambrechts maakte al vroeg een fout in een voor hem juist zo bekende opening. Burger profiteerde snel en koelbloedig.

Zwaarbevochten remise
Rien van Brummelen en Ton Koekkoek speelden een boeiende partij met steeds wisselende kansen. Van Brummelen kwam erg ‘gedrukt’ te staan, maar kwam daar bewonderenswaardig goed uit en stichtte groot gevaar richting zwarte koning. Koekkoek kon met gedwongen dameruil erger voorkomen. Wat resteerde was een eindspel met ieder een toren en twee pionnen, wat een zwaarbevochten en verdiende remise betekende.

Boeiende stelling in partij Rien van Brummelen tegen Ton Koekkoek

Bert van Klingeren was na lange tijd weer op de club en liet tegen nieuwkomer André van der Braak zien het spelletje nog niet verleerd te zijn. Door het aanvalsgeweld dat Van der Braak afvuurde op de koningsstelling van Van Klingeren kwam deze behoorlijk in de verdrukking. Toch redde hij zich daar knap uit, zij het met drie pionnen minder. Ook die achterstand wist hij te neutraliseren en in een eindspel met slechts een paard tegen twee pionnen van Van der Braak kon hij die pionnen de doorgang beletten, zodat ook hier een zwaarbevochten remise het eindresultaat was.
Zwaarbevochten remise door Bert van Klingeren en André van der Braak

Hens Albarda positioneerde zijn lopers na de opening sterk op b2 en g2. Conrad Keijzer had met e4 de lopers kunnen blokkeren, maar zag gevaren die er niet waren, en deed dat dus niet. Albarda bouwde vervolgens een groot positioneel overwicht op en besliste de partij in zijn voordeel.
Positioneel overwicht Hens Albarda tegen Conrad Keijzer

Alle uitslagen ronde 35:
Boss - Knight 			0−1
Duister – Van Lier 		1−0
M. Lambrechts - F. Kok 		0−1
Van Brummelen - Koekkoek 	remise
Kruiswijk - Krishnasing		0−1
Albarda - Keijzer 		1−0
R. Lambrechts - Burger 		0−1
Van Klingeren - Van der	Braak 	remise

Stand aan kop:
1.	Knight 		1219
2.	Duister		1002
3.	Spijkerman 	958
4.	Timmerman 	918
5.	M. Lambrechts 	811
6.	F. Kok 		787
7.	Krishnasing 	713
8.	Koekkoek 	686
9.	Boss 		674
10.	Van Lier 	668

Vrijdag 23 juni wordt voor de laatste prijzen gestreden in de laatste speelronde van het seizoen. En met een bonte schaakavond sluit de Baarnse Schaakvereniging het seizoen 2016-2017 af op vrijdag 30 juni; ook niet-leden zijn dan welkom in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.

3 comments

Comments are closed.