2005

Damewinst en herenleed bij Baarnse Schaakvereniging

Hans van Briemen boekte afgelopen vrijdagavond een bijzondere overwinning en komt daardoor met stip de toptien binnen. Jarno Witkamp was Arthur Vlug te snel af en blijft fraai aan kop van deze tweede schaakcyclus. Behalve de snelle overwinning van Marco Meijer waren er nog enkele opvallende schaakpartijen. Ook waren er veel remises en was er een memorabel afscheid. Jarno Witkamp blijft na zijn overwinning op Arthur Vlug knap aan kop. Vlug gaf – in grote tijdnood – een toren weg en dat was genoeg voor Witkamps winst. Bijna halverwege de competitie staat Witkamp bovenaan in het overallklassement; de weg naar het clubkampioenschap is echter nog lang. Rob Boss kwam slecht uit de opening en liep daardoor achter de feiten aan. Tegen Werner Raudenbusch kun je dat beter niet doen; het punt ging dan ook naar Raudenbusch die nu een knappe tweede plaats inneemt. Vincent Pandelaar won twee pionnen van Pascal Losekoot. In het eindspel kwam daar nog een derde bij en dat was genoeg voor de winst. Een prachtig resultaat.

Snelheidsduivels

Dat schaken altijd langdradig en saai is, is een fabeltje. De volgende partijen bewijzen deze stelling. Marco Meijer zette de koningstelling van Simon van Voorthuizen al vroeg onder druk. Deze verdedigde niet goed, waardoor Meijer al in de vijftiende zet – binnen een uur – mat kon geven.

De volgende partijen duurden weliswaar lang, maar door tijdnood werden de schakers op het laatst gedwongen tot zeer snel nadenken en zetten. Michiel van Schaik stond tegen Ramses van Dijen een toren en een kwaliteit voor, maar moest voor de tijdcontrole én onder de druk van een mataanval binnen één minuut nog minimaal 10 goede zetten doen. Met enorme snelheid lukte hem dat nét, maar wel ten koste van zijn voorsprong. Uiteindelijk werd het remise, maar saai was deze partij allerminst!
Datzelfde gold voor de partij tussen Reinier Schaap en Wim van Teutem. Beiden hadden weinig tijd meer: Schaap nog zo’n 4 minuten, Van Teutem 1 minuut en nog wat. Van Teutem had materiaalvoordeel, maar Schaap had een ver opgerukte pion. In de hectiek van supersnelle zetten en meelevende toeschouwers, maakten beiden fout op fout en met eigenlijk geen tijd meer op de klok besloten ze ook maar tot remise.

Damewinst

Peter Vegters vorm blijkt constanter dan menigeen vermoedt. Remise tegen Henk Meeuwissen mag wederom een goed resultaat genoemd worden. Ook Rienk Andriessen zorgde tegen Peter van de Veer voor een aardige prestatie. Laatstgenoemde voerde wel een zware aanval op de koningstelling uit, maar Andriessen pareerde het gevaar voldoende en kon met eeuwig schaak remise bereiken.

Deze vrijdagavond was een nieuwe schaker van de partij. Een dame nog wel, en dat in het mannenbolwerk van de schaaksport betekent alleen maar winst. Hans van Briemen had de eer als eerste tegen mevrouw Ensink te spelen. Ze gaf zich niet snel gewonnen, maar moest in Van Briemen toch haar meerdere erkennen. Geen schande want Van Briemen is in vorm en boekte hiermee al zijn derde winstpartij deze cyclus. We zien hem dan ook met stip op nummer 7 van de ranglijst. Dat mag toch wel een verrassing heten, maar het volgen van trainingen en elke dinsdag in Le Maire schaken, is hier ongetwijfeld debet aan. Dik van Leeuwen steeg door winst op Ton Koekkoek van de 18e naar de 10e plaats.

Voorafgaand aan de schaakpartijen werd op gepaste wijze afscheid genomen van Wim Egels, die het na bijna 6 jaar welletjes vond om elke vrijdagavond achter de bar te staan. Zijn plaats wordt ingenomen door Mariëlle, en dat betekent wederom damewinst, maar wel ten koste van een heer die node gemist zal worden.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Witkamp – Vlug		    1-0
Boss – Raudenbusch		0-1
Pandelaar – Losekoot		1-0
Meijer – Van Voorthuizen	1-0
Van Brummelen – Oldekamp	remise
Mw. Ensink – Van Briemen	0-1
Meeuwissen – Vegter		remise
Van Leeuwen – Koekkoek	    1-0
Vermulst – Moes		    0-1
Van de Veer – Andriessen	remise
Schaap – Van Teutem		remise
Van Schaik – Van Dijen	    remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Witkamp		48
2. Raudenbusch		46
3. Meijer		41
4. Pandelaar		41
5. Van Kampen		38
6. Vlug			37
7. Van Briemen		36
8. Boss			34
9. Oldekamp		33
10.Van Leeuwen	    33
11.Van Brummelen	33

—Ton Koekkoek