2006

Daan Lensink winnaar 2e schaakcyclus

Afgelopen vrijdagavond was er een verrassend slot van de tweede cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Tegen veler verwachtingen in schreef de onlangs 15 jaar geworden Daan Lensink die cyclus op zijn naam. Ook anderen presteerden beter dan verwacht. Maar er waren ook tegenvallers.De eerste cyclus eindigde hij op de 15e plaats, dus mag het best verrassend genoemd worden dat Daan Lensink vrijdagavond als winnaar van de tweede schaakcyclus uit de bus kwam. Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het sinds dit seizoen gehanteerde nieuwe indelingsysteem. Daardoor speel je vaker tegen schakers van gelijkwaardige sterkte. Maar die constatering doet beslist tekort aan Daan Lensink, want hij heeft zich dit seizoen sterk ontwikkeld en hij won deze cyclus na een rechtstreekse confrontatie met koploper Arthur Vlug. Lensink kwam weliswaar snel een pion achter te staan, maar die kreeg hij ook weer terug. Wellicht door enig concentratieverlies liet Vlug daarna een stuk insluiten en in het eindspel liet hij een toren verschalken. Toen was het niet moeilijk meer voor Lensink. Toch een bijzonder knappe prestatie van dit jeugdtalent, dat sinds kort ook op het eerste bord van het tweede achttal speelt.

Tweede achttal
Lensink is trouwens één van de weinige spelers van het tweede achttal die deze avond een positief resultaat wist te boeken. Van de Veer, Van Schaik, Boss, Van Briemen en Koekkoek verloren namelijk allemaal. Van deze spelers had alleen Hans van Briemen een op papier beduidend sterkere tegenstander (Werner Raudenbusch) tegenover zich, maar voor de andere vier gold dat zeker niet. De prestaties van Rienk Andriessen (tegen Peter van de Veer), Bert van Klingeren (tegen Michiel van Schaik), Ger Oldekamp (tegen Rob Boss) en Reinier Schaap ( tegen Ton Koekkoek) waren dan ook best knap. Naast Lensink was alleen nog Rien van Brummelen – teamleider van het tweede – succesvol.

In deze laatste ronde behaalde mw. Zandbelt haar eerste overwinning en liet ook nieuwkomer Jeroen de Mon tegen Peter Vegter zien dat hij een pionneneindspel winnend kan afsluiten.

Beschouwingen
In de slotstand van de tweede cyclus vallen – naast Daan Lensink – in positieve zin vooral Rien van Brummelen, Thijs Michels, Levente Vervoort en Rienk Andriessen op. Zij eindigden allen op een mooie toptienplaats. Maar ook Ger Oldekamp (15e) kan terugkijken op een goede cyclus; de vorige cyclus eindigde hij op de 35e plaats! Peter van de Veer liet de laatste weken veel punten liggen en eindigde enigszins teleurstellend op de 17e plaats. De dames Van Helden, Ensink en Zandbelt eindigden onderaan, maar niet kansloos, want ze weten af en toe al een partijtje te winnen en zijn in training.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Ashley Krishnasing door zijn knappe overwinning op Jan Overbeek de leiding in het overallklassement heeft overgenomen van Arthur Vlug.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Lensink – Vlug		    1-0
Overbeek – Krishnasing	    0-1
Losekoot – Pandelaar	    1-0
Van Brummelen – Vermulst	1-0
Meijer - Van Voorthuizen	1-0
Andriessen - Van de Veer	1-0
T. Michels – Meeuwissen	    1-0
Van Klingeren - Van Schaik	1-0
Oldekamp – Boss		    1-0
Van Briemen – Raudenbusch	0-1
Koekkoek - Schaap		0-1
Ensink - D. Michels		0-1
Vegter - J. de Mon		0-1
Zandbelt–Van Helden		1-0

Eindstand na de 12e ronde
Stand

1 Lensink	99
2 Losekoot	96
3 Krishnasing	95
4 Vlug		94
5 Overbeek	86
6 Van Brummelen	85
7 Meijer	81
8 T. Michels	80
9 Vervoort	78
10 Andriessen	78

De volledige eindstand staat elders op deze site, onder andere te bereiken door hierboven op "stand " te klikken.
Vrijdag 16 maart wordt de eerste ronde van de derde cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. Vanaf 19.30 uur speelt het eerste achttal tegen Ons Genoegen. —Ton Koekkoek