Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Comeback

Comeback

Terug van weggeweest? De afgelopen jaren weinig gezien op de clubavond, Van Schaik. Dit seizoen al 3x gespeeld, “verrassend”gewonnen van Wiegers. Had ie thuis nog geoefend? Ook De Vries zagen we een tijdje erg weinig ook vanwege andere bezigheden. Zat afgelopen vrijdag alweer voor de derde keer achter het schaakbord dit seizoen. Ondanks dat het 2e team thuis speelde tegen Leusden, konden we toch genieten van 10 spannende soms vreemde partijen.

Tja, die winst van Van Schaik op Wiegers. Zo vaak had van Schaik de laatste jaren niet op de club gespeeld, behalve voor de externe competitie. Dit keer had ie wit tegen Losekoot. Van Schaik zet druk op de koning van Losekoot. De aanval werd afgeslagen, maar na een paardoffer van Van Schaik verdedigde Losekoot verkeerd. Nog een torenoffer en Losekoot het mat niet meer ontwijken. Knappe comeback van Van Schaik!

Wiegers speelde met wit tegen Lensink voor het bekertoernooi. Na de opening hadden beide spelers een paard op de plek waar een toren van de tegenstander begon (a1 en a8). Wiegers had een stuk meer tegen 2 pionnen, maar zijn stukken stonden niet lekker. De stukken van Lensink daarentegen stonden wel erg actief. Er verdween nog een pion van Wiegers en nog een…

Weer een nieuwe schaker aan het begin van de avond. Duister werd gewaarschuwd dat ie sterk was. Knight leek met wit een theoretisch pionoffer van Duister te weerleggen, maar de paarden van Knight werkten niet samen. De lopers Duister werden daarentegen steeds actiever. Duister dacht met een leuke combinatie de pion terug te winnen. Verkeerd gedacht. Verloor een stuk tegen een half verre vrijpion. Vervolgens verdedigde Knight verkeerd tegen de vrijpion en gaf op.

Kruiswijk was knap de top 10 ingedenderd. Dus een uitdaging tegen Meijer. Kruiswijk won zelfs een stuk. Dan de overgebleven stukken afruilen en naar voren hollen met de pionnen. Ging het maar zo. Meijer kreeg actief spel op de open lijnen. Onder druk een blunder van Kruiswijk, einde partij.
De Vries was ook een tijdje niet gezien. Zat alweer voor de 3e achter het bord. Dit keer een stevige partij tegen mevrouw Khalioullina, die de opening met een dubbelpion verliet. Kan een verzwakking zijn in het eindspel. Het middenspel werd scherp. De tactische wendingen brachten geen schade. De dubbelpion bleek te zwak in het eindspel.
Keijzer en Michels waren qua sterkte tegen elkaar opgewassen. De pionnen werden tegen elkaar aangeschoven, waarachter de stukken niet veel konden uitrichten. Ook de open lijn kon de beide spelers niet tot een winnende actie verleiden. De punten werden gedeeld.

Lambrechts had ook al wat leuke punten bij elkaar gesprokkeld tegen sterke tegenstanders. Nu weer een. Van Klingeren had zwart. In de opening vergiste Lambrechts zich in de zetvolgorde. In plaats van pion c4 speelde hij eerst Pc3, waarna de pion niet meer naar voren kan. Dat geeft ander spel en verwarring. Van Klingeren krijgt op twee plekken een pion die naar voren kan. Die waren niet stoppen dus opgegeven door Lambrechts.
Ook mevrouw Roothaan onderging een pionnensensatie. Voor het bekertoernooi speelde zij met zwart tegen de op papier sterkere Van Lier. Toch was Van Lier op zijn hoede, want Roothaan blijkt een ratingkiller (winst op Raudenbusch, 500 ratingpunten meer)! Van Lier opende weer eens “vreemd”, maar niet verkeerd. Roothaan had geen vat op de stelling. Ineens kwamen de pionnen van Van Lier naar voren… Van Lier bekert verder.
Meeuwissen en Andriessen waren snel klaar. Beiden waren het eens. Meeuwissen hoefde zich niet in te spannen. Andriessen had gewoon zijn dag niet.
Nieuwkomer Stemmer begon het schaakseizoen goed met een winstpartij. Daarna werd het rustig in zijn puntenverzameling. Deze keer zat het tegen tegen Schipper.

Het 2e team verloor van Leusden 1: 2,5- 5,5.

Uitslagen 9e ronde:
1    Wiegers - Lensink            0-1 beker
2    Van Lier - Roothaan          1-0 beker
3    Knight - Duister             0-1
4    Van Schaik - Losekoot        1-0
5    Kruiswijk - Meijer           0-1
6    De Vries - Khalioullina      1-0
7    Lambrechts - Van Klingeren   0-1
8    Keijzer - Michels            remise
9    Meeuwissen - Andriessen      1-0
10  Stemmer - Schipper            0-1

Stand na de 9e ronde:
1    Krishnasing   360
2    Lensink       312
3    Brantjes      280
4    Duister       269
5    Van Schaik    251
6    Losekoot      244
7    Meijer        238
8    Spijkerman    205
9    Wiegers       196
10  Kruiswijk      189

7 comments

  1. Mooi en snel, dat verslag!
    Heb even een afbeelding toegevoegd, van ’t Cafeschaaktoernooi april 2014.

  2. Mooi en snel, ja dat is het. Châpeau Ed! Het is genieten op de site…. 😉

  3. Een kundig en gezellig verslag, Ed! Wanneer is het volgende caféschaaktoernooi?

  4. Mooi en uitgebreid verslag! Op deze manier toch nog een beetje aanwezig 🙂

  5. Het volgende Caféschaaktoernooi staat sinds gisteren gepland op 8 april 2015 Ton (en anderen)

Comments are closed.