2005

Clubkampioenschap schaken bijna beslist

Met nog drie ronden te spelen lijkt Pascal Losekoot het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging niet meer te kunnen ontgaan. Vrijdag speelde Losekoot remise tegen Van Voorthuizen. De voorsprong op Marco Meijer bleef echter intact, aangezien ook Meijer remiseerde tegen Vlug. Nummer drie in het overall-klassement, Jarno Witkamp, kwam wel iets dichterbij door een overwinning op Raudenbusch.

Losekoot kwam er niet door heen deze ronde. Alle dreigingen werden vakkundig gepareerd door Simon van Voorthuizen, die bovendien zelf ook kansen creëerde. Losekoot wilde niet forceren, dat zou waarschijnlijk slecht aflopen. Dus stelde hij zich tevreden met remise door zetherhaling. Na afloop had hij wel het gevoel ergens de winst gemist te hebben. Marco Meijer probeerde een koningsaanval op te zetten tegen Arthur Vlug. Toen er steeds meer stukken geruild werden, bleef er weinig meer over. Meijer investeerde nog veel tijd, maar accepteerde uiteindelijk het remiseaanbod van Vlug.

Witkamp stijgt in de derde cyclus met stip van 10 naar 4. Tegen Werner Raudenbusch leek er een partij gaande waarin beide aanvalskansen hadden, met een klein voordeel voor Witkamp. Toen Raudenbusch overzag dat hij mat gezet kon worden, was het abrupt afgelopen. Ook Van Leeuwen deed goede zaken. In de langste partij van de avond liet hij zien waarom hij dit seizoen in het eerste achttal speelt. Peter van de Veer probeerde wel tegenspel te bieden, maar werd langzaam maar zeker naar een nederlaag gespeeld.

Ook Rob Boss kon zijn stelling steeds verder verbeteren tegen Wim van Teutem. Deze maakte niet echt grote fouten, maar kwam toch duidelijk minder te staan, waardoor Boss de winst kon opstrijken. Na zijn goede partij van een week eerder liep het nu minder goed bij Ger Oldekamp. Henk Meeuwissen kwam met zijn dame op de onderste rij en omdat de koning van Oldekamp in de hoek stond en nergens meer naar toe kon, was het snel afgelopen.

Verrassing
Grootste verrassing van de avond was de winst van George van Tent op Rien van Brummelen. De laatste gaf na afloop aan er niet met zijn gedachten bij geweest te zijn. Toch moet ook het goede, geconcentreerde spel van Van Tent hier genoemd worden. Met een fraaie combinatie die torenwinst opleverde besloot hij de partij. Mevrouw Ensink moest steeds meer materiaal inleveren tegen Johan Vermulst. Het was daardoor niet verwonderlijk dat uiteindelijk ook de partij ingeleverd moest worden.

In de aparte damesgroep legde mevrouw De Jong de koningsstelling van mevrouw Paalman open. Dit leidde even later tot een niet te weerleggen mataanval. In de partij tussen mevrouw Van Helden en mevrouw De Bruin wisselden de kansen over en weer met remise als logisch resultaat.

Uitslagen van de 9e ronde
Uitslagen

Losekoot 	- Van Voorthuizen	remise
Meijer 	- Vlug     	remise
Witkamp 	- Raudenbusch  	1-0
Van de Veer	- Van Leeuwen  	0-1
Oldekamp	- Meeuwissen  	0-1
Van Teutem	- Boss      	0-1
Van Brummelen	- Van Tent   	0-1
Ensink 	- Vemulst    	0-1

Dames:
Van Helden	- De Bruin   	remise
De Jong 	- Paalman    	1-0

Tussenstand na de 9e ronde
Stand

1. Losekoot   	82
2. Van Kampen  	77
3. Meijer    	69
4. Witkamp   	64
5. Van Leeuwen  	63
6. Vlug     	63
7. Pandelaar  	62
8. Van Voorthuizen	62
9. Moes     	60
10. Overbeek  	58

Stand aan kop overall-klassement
Stand

1. Losekoot	292
2. Meijer	270
3. Witkamp	267

Vrijdag wordt, ondanks het Hemelvaart weekend, gewoon de tiende ronde van de interne competitie gespeeld. De jeugd speelt deze avond een onderling toernooitje. Plaats van handeling is Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer