Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Clubkampioen en jeugd beginnen schaakseizoen goed

Clubkampioen en jeugd beginnen schaakseizoen goed

Vrijdagavond begon het nieuwe seizoen van de Baarnse Schaakvereniging met ronde 1 van de interne competitie. Regerend clubkampioen Ed Duister en de jeugdleden Rogier Burger en Jelle Bijleveld lieten meteen hun aspiraties zien.

foto’s: Ton Koekkoek

De eerste partij van het seizoen was voor Ed Duister en Frits Kok meteen een stevige. Duister zeilde de witte stukken in de langzame Spaanse vaarwateren. Kok bestreed de witte opbouw met oprukkende pionnen op de damevleugel. Ondanks vijf stukken op de onderste rij, was Duister niet onder de indruk van de pionnenopmars. De stukken van Duister gingen langzaam richting de zwarte koning. Kok had geen goed antwoord op de dreigingen in het centrum gevolgd door een aanval op de zwarte koning. De zwarte stukken verdedigden op de onderste twee rijen. Toen Duister een schijnoffer aanbood, kon Kok kiezen voor mat of materiaalverlies met een hopeloze stelling. Een sterk begin van de clubkampioen.

Snelle partij

In een grandprixattack van het Siciliaans kwam Christian Krijnen al vlot met zijn zwarte flankpionnen opzetten op de damevleugel van Mario Lambrechts. Op de e-lijn dreigde Krijnen met een vervelend pionvorkje, maar het lukte Lambrechts die pion uit te schakelen. Na dameruil kon Lambrechts met een loper een toren winnen, waarna Krijnen al snel moest opgeven.
Ton Koekkoek en Erik van Lier leken met een d4-opening de partij vrij gesloten te houden, maar een door Koekkoek aangenomen gambiet besliste anders. Pionnen en stukken belandden al snel naast het bord. Beiden hadden aanvallende kansen, maar Van Lier verspeelde op een gegeven moment een loper. Dat kwam hij in het eindspel niet meer te boven.
Erik van Lier vooraan; Jelle Bijleveld achteraan tegen Conrad Keijzer

Sterke jeugd
In de partij tussen jeugdlid Rogier Burger en Rob Boss kwam een bijzondere variant van het Siciliaans op het bord. Na wat afgeruil, kreeg Burger zijn zwartveldige loper op een veld waarmee hij de zwarte koningsstelling van Boss vastzette. Omdat Boss geen zwartveldige loper meer had, kon Burger voor veel dreigingen zorgen. Toen hij zelfs met een matdreiging kwam, kon Boss dit alleen nog voorkomen door een stuk te offeren. Met die voorsprong speelde Burger de partij nauwkeurig naar winst uit.
Jeugdlid Rogier Burger tegen jeugdleider Rob Boss

Conrad Keijzer opende met d4 en wilde met wit het Londonsysteem spelen tegen jeugdlid Jelle Bijleveld. Laatstgenoemde had daar slechte ervaringen mee, en ging daar niet in mee. De partij ging vervolgens lang gelijk op. Totdat Keijzer dacht een pion te winnen, maar…zelf een paard verloor. De partij ging nog wel even door, maar uiteindelijk moest Keijzer opgeven.

Uitslagen ronde 1:
Duister – Kok		1-0
Lambrechts – Krijnen	1-0
Burger – Boss		1-0
Keijzer – Bijleveld	0-1
Koekkoek – Van Lier	1-0
En nog een leuke foto van het gezellig en redelijk druk verlopen Cultureel Festival in de Pekingtuin op zaterdag 7 september

Vrijdag geeft clubkampioen Ed Duister een simultaan tegen de leden van de Baarnse Schaakvereniging. Oproep dus om in groten getale op te komen! Aanvang 20.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 te Baarn.

2 comments

  1. Prima begin van het seizoen Ton, mooi verslag! Die simultaan van Ed ga ik zelf helaas niet redden, maar ik hoop dat vele leden zullen toestromen. Mag dat ‘in groten getale’ zijn? 😉

Comments are closed.