Aankondigingen, Training, Volwassenen

Clinic ‘Schaak960’ op laatste clubavond BSV

Clinic ‘Schaak960’ op laatste clubavond BSV

Aankomende vrijdag, 30 juni 2017, is de laatste clubavond van de Baarnse Schaakvereniging jaargang 2016-2017. Omdat de interne competitie is afgelopen wordt dit een aangepaste avond waarop vrij geschaakt kan worden. Als bijzonderheid verzorgt Ed Duister een clinic over een heel verrassende en inmiddels populaire variant van schaken: Het ‘Schaken960’, ook wel ‘Fischer-Random Schaak’ genaamd.

De waarschijnlijk beroemdste schaker aller tijden Robert ‘Bobby’ Fischer introduceerde deze schaakvorm in 1996. In 2001 werd het eerste wereldkampioenschap gespeeld.

Bij Schaak960 zijn de normale schaakregels van toepassing, inclusief rokade en ‘en passant’. Maar de beginopstelling van de stukken is anders en wordt door het lot bepaald. De stukken staan gespiegeld, de beginopstelling van wit en zwart is hetzelfde en er staat altijd een toren aan beide zijden van de koning.
Op deze manier zijn er 960 beginopstellingen mogelijk, vandaar de naam ‘Schaken960’.

Robert ‘Bobby’ Fischer

Robert Fischer was een grote voorstander van deze wijze van schaken omdat er geen sprake is van openingstheorie. Hij was de mening toegedaan dat openingskennis een te groot gedeelte van het schaken inneemt en dat de nadruk moet liggen op het ‘echte’ schaken.

Schaak960 garandeert een spannende schaakpartij, waarbij het nu eens niet gaat om wie het best zijn openingen beheerst, maar waarin degene die het beste schaakt wint.

Ed Duister legt de spelregels uit, waarna er naar hartelust geëxperimenteerd kan worden met deze bijzondere vorm van het schaakspel.

Leden, oudleden en geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze avond. Aanvang 20.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.