Beker (intern), Uitgelicht, Volwassenen

Breukers vol in de achtervolging

Breukers vol in de achtervolging

Op ‘Brexitavond’, 29 maart 2019, speelde de Baarnse Schaakvereniging ronde 24 van de interne competitie. Op 2/3 van de competitie is het nog steeds niet duidelijk wie de aanstaande kampioen gaat worden. Wel valt op dat Thur Breukers in topvorm verkeert en koploper Ed Duister het vuur na aan de schenen legt.

foto’s: Ton Koekkoek en Henri Spijkerman

Velen weten dat Thur Breukers een man is van vele talenten, schaken is daar ontegenzeggelijk een van. In de afgelopen 10 partijen scoorde hij maar liefst 9 punten. Omdat koploper en favoriet voor de titel Ed Duister achtervolger Mario Lambrechts wist te verschalken, blijft Duister voorlopig fier aan kop. Maar ook hij weet inmiddels dat Breukers zich ontwikkelt tot een geduchte titelkandidaat! Voor runner-up Breukers ging het deze vrijdagavond van een leien dakje. Tegenstander Kok verslikte zich tijdens de Schotse Opening stevig in een dubieuze huisvariant, waardoor hij een stuk tegen twee pionnen achter kwam. Kok probeerde er desondanks nog iets van te maken, maar na een taaie strijd bleek het extra stuk van wit doorslaggevend.

Duister – M. Lambrechts 1-0

In de doorschuifvariant van de Franse opening liet Lambrechts met zwart tegen koploper Duister met wit zijn koning in het centrum staan, waardoor de activiteit verschoof van de dame- naar de koningsvleugel. Toen Lambrechts eerst een pion en vervolgens een stuk zag verdwijnen, probeerde hij nog te keepen. Duister gaf in het eindspel in tijdnood het stuk weer terug, maar zijn drie pionnen op de damevleugel bleken niet meer tegen te houden.

De partij Vermulst tegen Bijleveld begon met een geweigerd damegambiet. Vermulst speelde in zet drie en vier a3 en h3. Bijleveld werd hierdoor verrast, maar wist een pion te winnen. Vermulst had echter inmiddels een veel betere stelling gekregen. Bijleveld won materiaal door een loper tegen torenruil, die Vermulst snel terugwon. Na een groot aantal zetten en een aantal fouten won tenslotte Bijleveld.

Koekkoek – Keijzer 1-0

Na een gesloten opening werd de match Koekkoek tegen Keijzer een heel open partij. Na vele verwikkelingen resteerden ongelijke lopers met diverse pionnen, waarvan Keijzer er eerst één en daarna nóg één won op de koningsvleugel. Echter, door één foute loperzet kon Koekkoek zijn pionnenovermacht op de damevleugel verzilveren en hierdoor de partij in zijn voordeel beslechten.

In de partij Krijnen tegen Roothaan kwam Krijnen met wit actiever uit de opening. Maar zwart verdedigde goed zodat de door wit geofferde pion uiteindelijk niet veel opleverde. In een tactisch eindspel kreeg wit echter door een onnauwkeurigheid van zwart weer voordeel en gaf dat niet meer uit handen.

Kruiswijk – Spijkerman 0-1

In de halve finale van de bekercompetitie speelden Kruiswijk en Spijkerman tegen elkaar. Wit speelde de Konings-Indische aanval, een traag maar solide systeem. Het werd een lange partij waarbij Kruiswijk probeerde in het centrum door te breken en Spijkerman zijn heil zocht op de damevleugel. Kruiswijk dacht 19 minuten na over een sterk loperoffer, maar zag er vanaf omdat hij de vele complicaties niet kon overzien. Hierna kon zwart afwikkelen naar een winnend eindspel. Spijkerman heeft zich door deze winst als eerste gekwalificeerd voor de finale.

Uitslagen ronde 24:
Breukers - Kok 	     1−0
Duister - M. Lambrechts  1-0
Vermulst - Bijleveld 	 0−1
Koekkoek - Keijzer	 1−0
Krijnen - Roothaan 	 1-0
Willemsen – Van Klingeren 0−1
Beker, halve finale:
Kruiswijk - Spijkerman 	 0−1

Stand aan kop:
1.	Duister		966
2.	Breukers 	868
3.	Spijkerman 	811
4.	Schram 	662
5.	Kruiswijk    653

 

2 comments

 1. Op dit moment heb ik 5 wedstrijden minder gespeeld dan de koploper en Valencia blijft trekken, dus er komen nog een aantal gemiste partijen aan. Voor mij geen kampioenschap, maar de Spaanse wijn in de Valenciaanse zon maakt dat meer dan goed!

Comments are closed.