Na een afwezigheid van 3 weken was Thur Breukers weer terug, en hoe! Hij nam onmiddellijk de leiding in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging weer over. In de bekercompetitie werd voor enkele verrassingen gezorgd.
verslag: Ton Koekkoek, foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek
Afgelopen vrijdagavond was Thur Breukers weer van de partij. Tijdens zijn afwezigheid was hij van de koppositie verdrongen door Ed Duister. In Dirk Jan Olthof trof hij weer een tegenstander van formaat en het werd dan ook een moeilijke, maar gelijk opgaande partij. In een erg gecompliceerde situatie verloor Olthof echter één van zijn zwarte stukken. Dit voordeel gaf Breukers niet meer uit handen. Daardoor en omdat koploper Duister wegens ziekte niet speelde, nam hij de koppositie wederom over.
Henri Spijkerman zette tegen Jan Timmerman in een Trompovsky-aanval met wit de partij gelijk op scherp door met zijn g- en h-pion op te rukken naar de gerokeerde zwarte koning. Om de druk te verhogen offerde hij ook nog eens een paard op e5. Maar het bleek allemaal net niet door te slaan. Timmerman verdedigde secuur, wikkelde uitstekend af en probeerde de stelling te vereenvoudigen. Spijkerman wilde daar uiteraard niets van weten en bleef zo goed als hij kon aandringen. In een rommelige middenspelfase snoepte Timmerman in gewonnen stand een vergiftigde pion op f2, waarna Spijkerman met een kleine combinatie plotsklaps de zwarte dame won en hiermee het duel besliste.
De partij tussen Rob Boss (wit) en Mario Lambrechts kenmerkte zich in een door een pionnenstructuur vastgezette stelling. Lambrechts kreeg echter een zeer sterk paard op e3 en kon langzaam maar zeker de druk opvoeren. Toen Boss de doorgeschoven pionnen op de damevleugel begon aan te vallen, kwam de aap uit de mouw en werd de kracht van Lambrechts’ paard effectief. Dit leidde uiteindelijk tot een doorgebroken zwarte pion en het uiteenvallen van de witte stelling.
Henk Willems viel met wit wel aan, maar Johan Vermulst verdedigde bekwaam. Uiteindelijk werd tot remise besloten.
Bekergeweld
Een van de vier bekerpartijen deze avond ging tussen Frits Kok en Martijn Kruiswijk. Een voorronde. De winnaar van de partij mag daarna pas echt aan het bekertoernooi deelnemen. Kok opende met e4 en kreeg bijna vanzelfsprekend de Caro-Kann tegen zich. Kruiswijk besloot moedig te zijn en deed al vroeg zijn e-pion in de uitverkoop. Veel druk in het centrum op de stelling van Kruiswijk nodigde uit tot lang rekenen. De tijd was voor beiden zo goed als op toen Kok de e-pion ten koste van een loper op de 7e rij wist te brengen. Het bleek niet goed, de pion ging uiteindelijk in het bakje, en in het eindspel wist Kruiswijk wel raad met een stuk meer. Knappe winst voor Kruiswijk.
Ton Koekkoek opende met wit in zijn bekerpartij tegen Christian Krijnen een beetje onnauwkeurig. Krijnen buitte dit tactisch sterk uit en won daardoor al snel een stuk. Omdat Krijnen nagenoeg foutloos bleef ontwikkelen, werd de druk op de witte stukken steeds groter en werden de dreigingen steeds dreigender. Koekkoek werd tot nog meer materiaalverlies gedwongen, terwijl Krijnen zeer geconcentreerd bleef spelen. Winst voor Krijnen was onvermijdelijk en hij gaat knap door naar de volgende bekerronde.
Walter Schram speelde met wit tegen Henk Meeuwissen. Meeuwissen had gezien het ratingverschil genoeg aan een remise maar het is er de speler niet naar om op remise te spelen. Niet alleen dat, het werd een partij waar de vonken vanaf vlogen. In een Spaanse opening speelde zwart op een gegeven moment f5, en dat was geen hele handige zet. Bovendien overzag Meeuwissen dat hij bij de afruil een kwaliteit verloor. Wel hield zwart dreigingen op de witte stelling en Schram speelde het vervolg niet helemaal correct. Maar zwart had lang last van een witte pion op e7 en bij het van het bord krijgen van die pion ging er een zwarte loper van het bord. Meeuwissen deed nog een wanhoopsaanval, maar gooide zich toen maar in het zwaard. Schram bekert verder.
De vierde bekerpartij ging tussen Conrad Keijzer (wit) en Rogier Burger. Keijzer speelde het ‘London System’ en Burger reageerde met het damegambiet. Na enige tijd kon Burger een pion winnen, maar in plaats daarvan koos hij er voor de druk op te voeren, waardoor de koning van Keijzer werd vastgezet. Omdat Keijzer zich op allerlei manieren moest verdedigen tegen matdreigingen, kreeg Burger vrij spel om de partij naar winst uit te spelen.
Alle uitslagen ronde 9: Breukers - Olthof 1−0 Spijkerman - Timmerman 1−0 Boss - Lambrechts 0−1 Willemsen - Vermulst remise Beker: Keijzer – Burger 0−1 Koekkoek - Krijnen 0−1 Schram - Meeuwissen 1−0 Kok - Kruiswijk 0−1 Stand aan kop: 1. Breukers 320 2. Burger 313 3. Duister 298 4. Olthof 262 5. Spijkerman 248 6. Kruiswijk 243 7. Schram 234 8. Timmerman 227 9. Koekkoek 226 10. Bijleveld 199
Prima artikel, mooie foto’s. Ben weer helemaal bijgepraat.