2010

Brantjes wint van Lensink

Zonder zelf te spelen heeft Pascal Losekoot zijn leidende positie in de interne schaakcompetitie verstevigd. Concurrent Daan Lensink ging ten onder tegen Yme Brantjes en nummer drie Jan Overbeek kwam niet verder dan remise tegen Marco Meijer. Brantjes klom door zijn goed prestatie naar de vierde positie op de ranglijst. Kasper Wiegers behaalde een knappe overwinning op Ed Duister. Vorige week was Pascal Losekoot aan kop van de ranglijst gekomen door Daan Lensink in een rechtstreeks duel te verslaan. Door zijn afwezigheid afgelopen vrijdag moest Losekoot vrezen de nummer 1 positie weer te moeten afstaan. Lensink kon echter niet profiteren. Hij verloor opnieuw, ditmaal van runner-up Yme Brantjes. Materieel ging de strijd lange tijd gelijk op, maar Brantjes stond actiever. Hij kon het eindspel naar zijn hand zetten en de winst binnenhalen. Brantjes is goed bezig de laatste tijd. Zijn laatste verliespartij dateert van 17 december. Toen verloor hij van … Lensink.

Verrassing
Kasper Wiegers, leeftijdgenoot van Brantjes, zorgde voor de tweede verrassing van de avond. In een goede partij bleef hij Ed Duister de baas. Duister zakte daardoor naar de zevende plaats op de ranglijst, waar Wiegers goede zaken deed voor zijn toptien klassering. Thijs Michels zakte weg uit die toptien, na verlies tegen Ashley Krishnasing. Henri Spijkerman is de toptien juist weer binnen gekomen. Een gedegen partij tegen Paul Evers stond daarvoor garant. Jan Overbeek blijft derde, maar zag de achterstand op Losekoot wel oplopen. Tegenstander Marco Meijer leek lange tijd de betere kansen te hebben, maar na een afruil stond Overbeek juist actiever. Met nog een minuutje op de klok koos Overbeek toch eieren voor zijn geld en nam hij genoegen met remise.

Spectaculair
Ton Koekkoek kwam al snel onder druk tegen Bert van Klingeren. Koekkoek zag geen andere uitweg dan een stuk te offeren tegen twee pionnen. Daardoor kwam echter wel zijn koningsstelling bloot te liggen. Het leek dan ook een kwestie van tijd voordat Van Klingeren door zou drukken. Ook Koekkoek zelf leek er weinig heil meer in te zien, maar hij geeft niet snel op. En zowaar kreeg hij nog wat tegenkansen toen hij met zijn witte pion op veld c7 kwam, waardoor de zwarte koning gebonden was aan c8. Het gaf zelfs gevaarlijke dreigingen over de achterste rij. Waar Van Klingeren aanvankelijk de partij naar winst leek te brengen, manoeuvreerde hij zich nu in een steeds moeilijkere positie. En uiteindelijk leverde het een spectaculair slot op doordat Van Klingeren het hoofd moest buigen en Koekkoek feliciteren.

Winstpartijen waren er verder nog voor Geertièn de Vries en Rienk Andriessen. De Vries bleef Peter Vegter de baas, terwijl Andriessen sterker bleek dan Erik van Lier. Ger Oldekamp en Conrad Keijzer tekenden tot slot voor een gelijkspel deze ronde.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Brantjes 	-	Lensink 	1−0
Meijer  	-	Overbeek 	½−½
Krishnasing 	-	Michels 	1−0
Duister 	-	Wiegers 	0−1
Evers   	-	Spijkerman 	0−1
Koekkoek 	-	Van Klingeren 	1−0
De Vries 	-	Vegter  	1−0
Andriessen 	-	Van Lier 	1−0
Oldekamp 	-	Keijzer 	½−½

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. 	Losekoot 	814
2. 	Lensink 	783
3. 	Overbeek 	690
4. 	Brantjes 	669
5. 	Krishnasing 	666
6. 	Meijer  	620
7. 	Duister 	597
8. 	Vlug    	596
9. 	Wiegers 	504
10. 	Spijkerman 	484

Vrijdag speelt Baarn 1 de voorlaatste wedstrijd tegen Amersfoort 3. Het zal geen gemakkelijke avond worden tegen de koploper in de groep, die in zeven wedstrijden nog geen wedstrijdpunt heeft afgestaan. De wedstrijd begint om 19.30 uur in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. Vanaf 19.45 uur worden ook de partijen in ronde 24 van de interne competitie gespeeld. En vanaf 18.30 is de jeugd aanwezig voor lessen en onderlinge competitie.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648.
—Marco Meijer