Intern, Volwassenen

Boss schaakt zich toptien weer binnen

Na een ijzersterke start in het begin van het schaakseizoen zakte Rob Boss steeds verder weg in het klassement van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Vrijdag lukte het hem eindelijk weer een partij te winnen en Boss kwam daardoor meteen de toptien weer binnen. Op de andere borden waren ook enkele bijzondere uitslagen.

Mede door een externe competitiewedstrijd van het Baarnse achttal (6,5-1,5 winst tegen En Passant en goed op kampioenskoers) werden afgelopen vrijdag slechts acht partijen gespeeld. De zestien in actie komende schakers zorgden echter voor een interessante zestiende ronde van de interne competitie.

Jos Wolterse en Rob Boss speelden lange tijd een vrijwel gelijkopgaande strijd. Het lukte Boss uiteindelijk de stelling van Wolterse binnen te vallen, en toen hij een pionnenvoorsprong kon nemen, was het snel afgelopen voor Wolterse. Na lange tijd van enig resultaat verstoken te zijn gebleven, kon Boss nu eindelijk weer eens een overwinning laten noteren. Het leverde hem meteen weer een plaats in de toptien op.

Geen winst

Geertièn de Vries kwam knap terug na een pionnenachterstand tegen Jan Timmerman. In het eindspel kon hij echter promotie van een pion van Timmerman tot dame net niet voorkomen. Met een dame tegen een pion zou het slechts een kwestie van tijd zijn eer Timmerman de winst kon binnenhalen. Tot zijn eigen ontsteltenis zette Timmerman zijn dame echter op het enige veld dat De Vries belette nog een geldige zet te kunnen doen. Pat heet dat in schaaktermen en dus geen winst, maar remise. Een bijzonder einde van de langste partij van de avond. Nieuwkomer Timmerman blijft echter nog wel knap ongeslagen na zijn eerste drie partijen voor de Baarnse Schaakvereniging.

Ton Koekkoek speelde erg aanvallend tegen Erik van Lier en had al enkele malen een remiseaanbod naast zich neergelegd. Koekkoek stond positioneel ook beter, maar hij vond geen opening en Van Lier verdedigde perfect. Na veel geruil bleef er een pionneneindspel over dat misschien wel winnend voor Van Lier zou zijn geweest. Hij wees het remiseaanbod van Koekkoek echter niet af.

Bert van Klingeren profiteerde al snel van een fout in de opening van Henk Meeuwissen. Paardwinst was o.a. het gevolg, maar bovendien wist Van Klingeren de meeste stukken van Meeuwissen te neutraliseren. Uiteindelijk wist hij ook snel de koning van Meeuwissen op te sluiten en de partij vrij eenvoudig winnend af te sluiten.

Rienk Andriessen en Johan Vermulst speelden elkaar in de kaart en bleven gelijkwaardig; remise was het logische gevolg.

 Naar boven kijken

Jeugdlid Freek Beekhuis boekte zijn tweede overwinning dit seizoen door op knappe wijze Martijn Kruiswijk te verslaan. Beekhuis slaat langzaam maar zeker de weg naar boven in. Het andere nieuwe jeugdlid dit seizoen bij de senioren – Milo Kleynjan – trof een nieuw aspirant seniorlid, Thur Breukers. Het is altijd moeilijk voor het eerst te schaken tegen iemand wiens schaaksterkte je totaal niet kent, maar Breukers liet zich meteen van zijn beste kant zien. Hij weerstond de aanvallen van Kleynjan, pakte het initiatief en rondde de partij winnend af. Een leuke binnenkomer voor het aspirant-lid.

Ger Oldekamp mompelde bij het weggaan iets over foutjes in tijdnood en leek niet echt in zijn hum. Feit is dat hij had verloren van Thijs Michels, die na een dramatisch begin van de competitie de goede weg is ingeslagen en nu zijn derde zege boekte in korte tijd. Ook hij kan weer naar boven kijken.

 Alle uitslagen ronde 16:

Wolterse – Boss                             0-1

Timmerman – De Vries              remise

Van Klingeren – Meeuwissen  1-0

Andriessen – Vermulst              remise

Koekkoek – Van Lier                   remise

Beekhuis – Kruiswijk                  1-0

Oldekamp – Michels                   0-1

Breukers – Kleynjan                   1-0