Aankondigingen, Intern, Volwassenen

Bijzondere schaakontknopingen

Vrijdag 7 juni werd de 33e ronde van de interne schaakcompetitie gespeeld in de thuisplek van de Baarnse schakers, de Leuning. Na een geslaagde proefavond in het Rode Kruisgebouw konden de schakers weer even hun hart luchten.
De avond werd geopend met een bijzondere algemene ledenvergadering. De aanleiding was onder andere een evaluatie van de locaties die de Baarnse schaakvereniging beoogt in de toekomst. De leden konden hun mening en standpunten daarbij delen met het bestuur. Daarnaast werd lid Ger Oldekamp gehuldigd wegens zijn 25 jarige jubileum bij de schaakclub en vrijwilliger Cor de Vries bedankt voor zijn trouwe diensten achter de bar.

Interne competitie in de top

Het blijft spannend in de top van de competitie. Pascal Losekoot is kopleider Ashley Krishasing een aantal punten ingelopen door een nette overwinning in het bekerduel op Vincent Pandelaar. Krishnasing mocht het opnemen tegen de man die de afgelopen weken liet zien erg goed in vorm te zijn, Werner Raudenbusch. Het was een Hollandse opening die Krishnasing graag naar hand speelde en een klein voordeel kreeg doordat een Loper van Raudenbusch in het gedrang kwam. Raudenbusch verhoogde zijn inzet door met zijn dame en lichte stukken een gevaarlijk stukoffer te plegen, maar kreeg niet het gewenste voordeel. Vervolgens wist Krishnasing de partij consci├źntieus naar winst uit te spelen. Yme Brantjes en Daan Lensink speelden een scherpe partij van de Siciliaan waarin Brantjes in eerste instantie materiaal won, maar zijn paard later ingesloten raakte. Brantjes bracht er veel sluwe trucjes in, maar Lensink verdedigde secuur. Brantjes kon zijn eindspel met de trippelpionnen niet langer verdedigen en zag de een na de andere pion van het bord glijden. Helaas genoeg voor Brantjes was hij degeen die op het eind nog een verdedigingskans naar remise miste. Door deze knappe overwinning neemt Lensink de 3e plaats in de top weer over van Brantjes.
In de partij van Henri Spijkerman tegen Thur Breukers ging alles volgens het boekje, maar dan in het voordeel van Spijkerman. Door over het hoofd te zien dat Spijkerman met zijn dame de vijandelijke stelling in kon komen, werd de taak voor Breukers om tegenspel te leveren erg lastig. Spijkerman manoeuvreerde zijn stukken optimaal en kwam vernietigend binnen met zijn paard. Dit was voldoende voor de winst. Ed Duister speelde zijn favoriete variant tegen Marco Meijer. In de gesloten Siciliaan was het echter alleen Meijer die tevreden naar het bord kon kijken, want hij stond toch echt beter. Na een boel heen en weer geschuif bleek Meijer niet alleen op papier, maar ook deze avond de sterkere.

Midden klassement

Ton Koekkoek maakte het jeugdig lid Kasper Wiegers lastig met een verrassende openingskeuze. Ton vergaloppeerde zich echter en gaf pardoes een stuk cadeau. Ondanks hevig verzet was het voldoende voor Wiegers om het volle punt te pakken.
In een Koningspion opening kwam de Vries actief uit de opening, maar was het Thijs Michels die de stelling goed in evenwicht hield. Na een schijnoffer van Michels probeerde de Vries het nog wel, maar kwam niet verder dan remise.

Aanval onderin het klassement

In een zeer aanvallende partij schoof lid Walter Schram de inmiddels lang genestelde en ervaren lid, Rob Boss zeer degelijk van het bord. Nadat Schram beslissend binnenkwam met zijn dame, profiteerde hij van de geopende lijn naar de koning van Boss. Er zat na het verlies van een toren, wegens een dubbele aanval, niets anders voor Boss dan op te geven. Rien van Brummelen en Ger Oldekamp speelden een gelijkopgaande strijd en eindigden hier ook mee, remise. Zo verging het Conrad Keijzer en Erik van Lier ook, met de extra vermelding dat Keijzer het hier en daar in het eindspel liet liggen. Zijn voordeel in pluspion en activiteit wist hij niet te verzilveren. Van Lier wist door taai verdedigingswerk de puntendeling te bewerkstelligen. Eble Mink en Martijn Kruiswijk speelde een verrassende partij. Leek het eerst Kruiswijk te zijn die een mooi initiatief nam in het eindspel en naar voren rukte met zijn pionnen, dan was het later Mink die geen teken tot vrezen gaf en al het materiaal van Kruiswijk onschadelijk maakte met winst tot gevolg. In het jeugdonderonsje Menno Muller tegen Bunschoten bleek Muller een maatje te groot en boekte daarmee, erg netjes, alweer zijn vierde overwinning van zijn, nog maar, korte seizoen!

Bekerfinale

De meest bijzondere ontknoping van de avond was de overwinning van Pascal Losekoot op Vincent Pandelaar. In een tamme Engelse partij wist Pandelaar de stelling niet te openen, waardoor Losekoot het loperpaar van Pandelaar wist te neutraliseren. Daarentegen was het Losekoot die zijn paarden een voor een naar voren liet springen en middels een open g-lijn een aanval opende op de witte koning die het gevaar niet meer te boven kwam. Dit betekent dat Losekoot en Krishnasing het gevecht om de bekertitel en clubkampioenschap samen zullen moeten gaan uitvechten!

Uitslagen

Raudenbusch – Krishnasing 0-1
Pandelaar – Losekoot 0-1 BEKER, Losekoot door naar finale
Brantjes – Lensink 0-1
Spijkerman – Breukers 1-0
Duister – Meijer 0-1
Wiegers – Koekkoek 1-0
De Vries – Michels remise
Schram – Boss 1-0
Van Brummelen – Oldekamp remise
Keijzer – Van Lier remise
Mink – Kruiswijk 1-0
Bunschoten – Muller 0-1

Hieronder enkele partijen:

De volgende partij kende bijzonder moment. Niets vermoedend, thuis analyserend, kwam Ed erachter dat hij toch iets gemist had.. en dat
was wel even schrikken!

5 comments

  1. Ondanks je gebrek aan tijd heb je een prima verslag gemaakt, Ashley! En nog een leuke opgave in de laatste partij ook. Het wordt tijd dat sponsors prijzen ter beschikking gaan stellen voor al die puzzels!

  2. Bedankt! Kon het niet laten om het zo te doen. Ik hoop dat de (toekomstige) sponsors hier oog voor hebben!

  3. Mooi verslag weer Ashley!
    En o antwoord te geven op de vraag: volgens mij breekt dat wat Ed nog zo mooi vond aan PVDW41, namelijk een kwaliteitsoffer op f5 (in PVDW op f6) de zwarte stelling compleet open.

  4. By the way..de man die ook erg bedankt mag worden = Henri. Zonder hem had ik niet het hele verslag kunnen typen. Sorry Henri, maar je naam staat wel vermeld in de BC ­čÖé (hier gaat dat wat lastiger met publiceren)

  5. Geen probleem Ashley, het was me een eer! ­čÖé

Comments are closed.