2009

Bekerteam schaakt door

Vrijdag speelde het bekerteam van de Baarnse Schaakvereniging de eerste wedstrijd van het seizoen in deze regionale afvalrace. Laren was de tegenstander. Het duurde tot het eind van de avond voordat het duidelijk was wie deze strijd zou winnen. In de eindfase bleken de Baarnaars de sterkste zenuwen te bezitten en trokken zij de wedstrijd met 3-1 naar zich toe. In de interne bekercompetitie won Kasper Wiegers van Reinier Schaap.

Het was al na half twaalf toen pas de eerste partij van het bekerteam klaar was. Daan Lensink was beter uit de opening gekomen, maar onderweg een pionnetje kwijtgeraakt. Het eindspel met ongelijke lopers was remise en dat dwong Lensink af door voor de derde maal dezelfde stelling op het bord te krijgen. Waldemar Moes had zelfs nog meer kansen gehad op de overwinning, maar had het ergens laten liggen volgens hemzelf. Zijn remise was voor het team echter voldoende. Jan Overbeek bleef met slechts 1,5 minuut op de klok namelijk ijzig kalm en won het toreneindspel dat hij tot mat moest uitspelen. Ashley Krishnasing buitte zijn voorsprong ook goed uit. Hoewel hij moest blijven oppassen, waren zijn materiële voorsprong en op promotie staande pionnen duidelijk te veel voor zijn tegenstander.

Intern
De partijen voor de interne competitie waren inmiddels al lang afgelopen. Kasper Wiegers en Reinier Schaap waren het eerst klaar. Wiegers mocht lekker aanvallen op de koningsstelling van Schaap. Die kon zich niet goed genoeg verdedigen, zodat Wiegers door is naar de derde ronde van de interne bekercompetitie. Pascal Losekoot speelde ook lekker tegen Yme Brantjes, die verrast werd door de Spaanse opstelling van Losekoot. De aanval van Marco Meijer werd door Rien van Brummelen enigszins onderschat. Toen deze het gevaar wel zag, was het al te laat. Henk Meeuwissen wist al weer zijn zesde overwinning van het seizoen te boeken. Thijs Michels was het slachtoffer.

De overige drie partijen eindigde in remise. Bij Rienk Andriessen en Johan Vermulst ging de partij zo gelijk op dat een andere uitslag ook nauwelijks denkbaar was geweest. In de partij tussen Conrad Keijzer en Ton Koekkoek lag een gelijkspel daarentegen minder voor de hand. Toen Keijzer een stuk verspeelde stelde Koekkoek zich echter tevreden remise, hoewel hij toen juist iets beter stond. In een bijna volledig dichtgeschoven stelling had Rob Boss de betere kansen ten opzichte van Bert van Klingeren. Het juiste plan vinden was echter niet gemakkelijk en Boss had beduidend minder bedenktijd over. In dat licht was remise de logische uitslag.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Losekoot - Brantjes 	1-0
Meijer - Van Brummelen	1-0
Meeuwissen - Michels 	1-0
Van Klingeren - Boss	remise
Keijzer - Koekkoek	remise
Andriessen - Vermulst 	remise

Beker

Wiegers - Schaap 	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	693
2. Losekoot   	677
3. Vlug     	613
4. Overbeek   	571
5. Lensink   	536
6. Meijer    	522
7. Van Voorthuizen	518
8. Wiegers   	485
9. Brantjes   	463
10. Raudenbusch 	453

Aanstaande vrijdag wordt ronde 17 van de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.45 beginnen de partijen in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook een kijkje nemen op de actuele website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer