Extern

Bekerteam dendert door

Woensdagavond 5 maart mocht Baarn alweer aantreden voor de derde ronde van het SGS-bekertoernooi. Na een eerdere 4-0 overwinning bij de Giessen en Linge en 2.5-1.5 bij Vegtlust mochten we nu aantreden tegen de Rode Loper. Doordat Pascal af moest zeggen door een EHBO-cursus werd Ed opgetrommeld om het vaste team van Ashley, Daan en Yme aan te vullen. De Rode Loper had een sterk team opgesteld met 2 goede 1900-spelers en 2 goede 1800-spelers. Dat rating echter niet altijd alles zegt zal blijken.
Ed mocht op het 4e bord zijn favoriete Caro-Kann op het bord zetten. Na de gebruikelijke openingszetjes koos wit voor een agressieve variant met c4 en lange rokade. Ed greep meteen zijn kans om druk te zetten op de Damevleugel met b5. Nadat wit Dames ruilde bleken er te veel zwaktes te zitten in het witte kamp en won Ed een paar pionnen. Wit spartelde nog wat na, maar Ed hield het hoofd koel en ruilde goed af naar een gewonnen eindspel, waarna wit opgaf.

Yme die zelf met zwart de Najdorf speelt, mocht het nu met de witte stukken proberen. Na uit de opening een ongeveer gelijke stelling te hebben gekregen wilde zwart iets te snel Dames ruilen. De zwarte stukken bleken niet helemaal lekker te staan toen wit de stelling opende. Na een rekenfout van de tegenstander kon Yme 2 pionnen winnen en hij tikte dit daarna makkelijk uit.

Ashley kwam met een plusje uit de opening nadat zijn tegenstander vrijwillig zijn ontwikkelde Loper ruilde voor een onontwikkeld Paard. Na een paar onnauwkeurigheidjes leek zijn tegenstander toch weer terug te komen in de partij. Echter in het middenspel had Ashley goed gezien dat hij zijn Dame kon offeren voor 2 Torens. Zijn tegenstander zag dit te laat en verloor daardoor een belangrijke pion. Toen Ashley daarna ook nog een Dame voor een Loper mocht incasseren was het helemaal gedaan en even later gaf zijn tegenstander ook op.

Daan speelt sinds kort een nieuwe opening tegen 1.d4 en kreeg een zijvariant tegen zich die hij nog niet bekeken had. Na een foutje stond hij de hele partij onder druk en toen zijn tegenstander een stuk won leek het een kwestie van tijd voordat hij op kon geven. Daan bleef echter moelijkheden creƫren voor zijn tegenstander. Er werd steeds meer afgeruild en toen ook de laatste Torens van het bord gingen bleef er een eindspel over waarbij wit een witveldige Loper en een pion op a6 had en zwart een pion op a7. Daan had goed gezien dat wit nooit de pion op a7 zou kunnen winnen en sleepte er dus nog remise uit.
Dit samen maakt dus een mooie 3.5-0.5 overwinning voor Baarn. Hiermee stoten we door naar de halve finale, waarin Soest of En Passant ons te wachten staat.

De Rode Loper Baarn 0.5-3.5
Prins Krishnasing 0-1
Vd Vegt Lensink 0.5-0.5
Vd Horst Brantjes 0-1
Lutz Duister 0-1

Hieronder de partijen met nog wat extra commentaar.

7 comments

  1. Om eerlijk te zijn was ik het Dame-offer niet van plan šŸ˜›

  2. Maar na Txd4 volgt op een andere zet toch gewoon Pxe7 en je staat een pion achter en e5 is zwak?

  3. Klopt..ik bekeek een eental opties en was er nog niet helemaal uit> O.a 22..Txd4! Om eerlijk te zijn was ik erg onder de indruk van zijn 24e zet!! Dat was een enorme verassing en ik stuurde al een aantal zetten aan op varianten met Lg5-xe7, en als zwart zou ruilen – Pxg5 met tempo matdreiging op h7 en andere vervelende toestanden. Ik koos ervoor om door te zetten met 23. Lxe7?!, maar eigenlijk was 23. dxc5! (met og steeds voordeel voor wit) de aangewezen zet op dat moment. Ik wilde liever niet het eindspel in met 2 Torens tegen de Dame , omdat zwarts pion op b3 ook best gevaarlijk kan worden en zwart 2 Paarden heeft, die over het algemeen goed samenwerken met een Dame, mijn stukken waren wat passiever. De engine gaf =. Ik berekende 23. Da6?! (De2!?=) Pxe7 24. Txd4 cxd 25. Dd6 Dxd6 26. exd6 Pf5 27. Tc1 (Td8!) (Td1, of zelfs g4 met lichte compensatie), maar ik had nog eens goed moeten kijken als mijn tegenstander daadwerkelijk voor Txd4 had gegaan!

  4. Ed wat een voortreffelijke partij heb je toch gespeeld, chapeau!

  5. Ik bedoelde ik was onder de indruk van zijn ..Ta4! 21e zet (en de engine ook trouwens, want het verdedigde tegen dreigingen en bracht een behoorlijk vervelende dreiging in de stelling)!

Comments are closed.