Beker (intern), Intern

Bekerfinale schaakvereniging pas na barrage beslist (Ronde 35)

Pascal Losekoot en Vincent Pandelaar speelden vrijdag een spannende bekerfinale. Pas na een barrage kwam Pandelaar als winnaar uit de bus. Toch won Losekoot ook een beker.

Losekoot en Pandelaar waren zeer aan elkaar gewaagd in de bekerfinale van de Baarnse Schaakvereniging. Pandelaar speelde verdedigend en gebruikte veel bedenktijd. Losekoot kon een beslissende aanval niet doorzetten en Pandelaar kwam zelfs langzaam maar zeker beter te staan. Door eeuwig schaak wist Losekoot het nog knap op remise te houden (een analyse van deze partij is te vinden elders op deze website). Een barrage van 5 minuten per persoon moest vervolgens de doorslag geven. Daarin bleek Pandelaar de sterkste. Er werden ongelooflijk veel zetten gedaan in de laatste seconden, maar uiteindelijk ging Losekoot door zijn tijd en dus won Pandelaar de beker. Een knappe prestatie tegen de speler die zelf echter ook een beker won. Door de punten die Losekoot verdiende door deze bekerfinale is hij niet meer in te halen door de concurrentie in de interne competitie. Dat betekent het zevende clubkampioenschap voor Losekoot en dat is werkelijk uniek in de historie van de Baarnse Schaakvereniging.
Daan Lensink – de enige overgebleven concurrent voor het clubkampioenschap – deed wel zijn uiterste best en won knap van Ed Duister. Het mocht echter niet baten, want de voorsprong van Losekoot is te groot. Toch ook voor Lensink een sterk seizoen.

Ratingprijzen

De Baarnse Schaakvereniging introduceerde dit seizoen voor het eerst binnen de interne competitie ook ratingprijzen. Achterliggende gedachte daarbij is om de interne competitie spannender en aantrekkelijker te maken voor meer spelers. Er zijn prijzen in het vooruitzicht gesteld voor de speler met de grootste ratingtoename en voor spelers die in de categorie van hun beginrating de meeste punten hebben gehaald. Daan Lensink is al verzekerd van de prijs voor de grootste ratingtoename. In het klassement in de categorie spelers met een rating onder de 1500 is de winnaar ook al bekend: Henri Spijkerman. Maar in de strijd om de prijzen voor de categorieën onder de 1600 en onder de 1400 is nog niets beslist. Die strijd eindigt pas a.s. vrijdag, in de allerlaatste ronde. Werner Raudenbusch deed vrijdag wel goede zaken voor de hoofdprijs in het 1600-klassement. Erik van Lier trok wel fel ten aanval tegen Raudenbusch, maar deze liet zich niet verrassen, trok de partij naar zich toe en pakte de winst. En daarmee ook de koppositie in het 1600-klassement. Hij heeft een voorsprong van slechts zes punten op Kasper Wiegers.

1400-klassement

Geertièn de Vries strijdt volop voor de prijs van de beste speler met een rating onder de 1400. Hij trof het niet dat hij tegen de hoog geklasseerde Jan Overbeek moest spelen, maar hij schaakte zeer gedreven. Overbeek moest het uiterste geven om de winst binnen te halen. Na een lange partij lukte dat. De enige concurrent voor winst in het klassement onder de 1400 is Ton Koekkoek. Die werd tegen Rien van Brummelen enorm in de verdediging gedrukt. Van Brummelen kon echter niet snel genoeg de beslissende opening vinden. Toen Koekkoek stukken ging ruilen, bleek zijn paard wonderbaarlijk snel op een vernietigend veld te staan. Een penning met stukverlies was niet meer te voorkomen en Van Brummelen gaf op. Koekkoek kan bij winst in de laatste ronde de strijd om het 1400-klassement nog winnen, want De Vries is dan al op vakantie.
Ger Oldekamp en Bert van Klingeren vonden geen opening en besloten dus tot remise. Oldekamp was best blij met dat resultaat. Yme Brantjes mocht ook best blij zijn met zijn zege op Peter van de Veer. In de analyse bleek dat Van de Veer kort voor het einde de winnende zet had gemist.
Nieuwkomer Jos Wolterse speelde best sterk tegen Conrad Keijzer, maar kon diens puike verdediging niet verschalken. Vanuit die solide verdedigende stelling bouwde Keijzer langzaam maar zeker een sterke aanval op. Dat betekende winst voor Keijzer.

Uitslagen van de 35e ronde

Lensink – Duister        1-0
Overbeek – De Vries        1-0
Van Lier – Raudenbusch            0-1
Van Brummelen – Koekkoek    0-1
Oldekamp – Van Klingeren    remise
Brantjes – Van de Veer            1-0
Wolterse – Keijzer        0-1

Bekerfinale:
Losekoot – Pandelaar        remise
(Pandelaar wint na barrage)

Tussenstand na de 35e ronde

1.    Losekoot    1262
2.    Lensink        1190
3.    Overbeek    1032
4.    Krishnasing    1028
5.    Meijer         937
6.    Brantjes     935
7.    Duister         928
8.    Vlug         805
9.    Spijkerman     803
10.    Raudenbusch     729

(Auteur: Ton Koekkoek)