Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Beginnaar is winnaar

Beginnaar is winnaar

Alle partijen sterk tegen minder sterk. En dan de sterk ook nog met wit. Dat riekt naar een verrassing. Meer dan knappe remise. Kruiswijk houdt Duister op remise in een stelling die de toeschouwers willen doorspelen. De andere witspelers gaan met het volle punt naar huis.
Foto’s Ton Koekkoek


Krishnasing – Kok   1−0
In een koningsgambiet speelt Krishnasing twee keer met zijn witte loper, waardoor Kok een licht voordeel krijgt in de ontwikkeling. Beide spelers doen het niet optimaal en de stelling blijft in evenwicht. Kok maakt een klein foutje en verliest een pion. Het resterende eindspel van paard + pionnen speelt Krishnasing beter.


Kruiswijk – Duister   remise
Het bekende werk in de opening. Dit keer een klassieke opstelling van Kruiswijk tegen de Caro Kann. De opening gaat gelijk op tot zet twintig Kruiswijk een kwaliteit in de achteruit zet. Duister ziet een spook langs komen, blundert het voordeel weg in plaats van de simpele winnende variant. Grabbelt vervolgens naar de verliezende variant in plaats van de remisevariant. Kruiswijk ziet wel de juiste voortzetting. Onder de indruk van de vele waardepunten, die deze partij gaat opleveren, biedt Kruiswijk vrolijk remise aan. Achteraf spijt, maar toch een knappe remise.


Timmerman – Vermulst   1−0
Vermulst met zwart speelt als vanouds zeer snel en Timmerman komt onder tijdsdruk te staan. Vermulst zegt daarover: “ja, ik denk graag in de tijd van de tegenstander”. Met nog een uur voor Vermulst en een kleine 10 minuten voor Timmerman is dat een goede strategie. Timmerman zet een kansrijke koningsaanval op, is echter op één moment wat overmoedig en Vermulst kan de angel uit de stelling halen. Het saat weer gelijk. Na enkele onnauwkeurigheden van zwart kan wit ondanks de tijdsdruk toch nog redelijk eenvoudig de winst binnenhalen.

Pelter – Van Lier   1−0
Na een zeer originele opening van Van Lier wint Pelter met wit uiteindelijk via een listig trucje een pion. Van Lier heeft veel compensatie door actief stukkenspel. Eigenlijk had het remise moeten worden. Opnieuw een fout van zwart en Pelter gaat een zeer gunstig toreneindspel in met een pion meer.

Breukers – Mink   1−0
Breukers speelt de laatste partijen tegen twee tegenstanders tegelijk. Wit en zwart ongeacht met welke kleur hij mag schuiven. Deze ronde met wit tegen Mink. Mink raakt vrij snel na de opening een stuk achter. Ondanks stug en creatief verdedigen is in het vervolg mat onvermijdelijk.

Uitslagen ronde 28
Krishnasing -Kok   1−0
Kruiswijk  -Duister remise
Timmerman  -Vermulst 1−0
Pelter   -Van Lier 1−0
Spijkerman -Koekkoek 1−0
Breukers  -Mink   1−0
Stand na ronde 28
1. Krishnasing 1087
2. Duister   960
3. Timmerman  870
4. Kok     834
5. Burger   797
6. Lambrechts 794
7. Kruiswijk  636
8. Spijkerman 624
9. Van Lier  624
10. Koekkoek  622