Extern, Volwassenen

Baarns viertal houdt stand tegen Hoogland

Op maandag 9 december was het Baarns viertal uitgenodigd in Amersfoort, voor wat voelde als een revanche voor de verliespartij van het vorige seizoen. Hoogland was toen de winnaar van de poule èn de enige tegenstander waar het Baarns viertal in het vorige seizoen de meerdere in moest erkennen. In een thuiswedstrijd hielp ‘de vijfde speler’ niet en Baarn verloor kansloos met 3½ – ½. Freek Beekhuis wist de eer te redden door als enige een remise op het bord te zetten.  Ook dit keer bleek de tegenstand sterk maar wisten onze spelers de stand op 2 – 2 te houden.

Vastbesloten het tij dit jaar te keren togen Rob Boss, Freek Beekhuis, Martin Bunschoten en Martijn Kruiswijk naar de nog steeds tijdelijke locatie van Hoogland op het industrieterrein in Amersfoort. Morele support kwam deze avond met het onverwachte bezoek van toeschouwers en assistent-analisten Ashley Krishnasing en Pascal Losekoot.

Voor Martin Bunschoten was dit zijn eerste externe competitiewedstrijd. Gerard Jorg was in de eerste viertallenwedstrijd van Hoogland op bord vier uitgekomen. De inschatting van de teamleider was dat Martin prima tegenspel tegen Gerard zou kunnen geven. Helaas voor Martin trad er op bord vier een beduidend sterkere speler aan: Henk Wissink (1295).

Bord vier blonk deze avond uit in vorken en vorkdreigingen. Direct na de dame-pion opening wist Henk met de witte stukken een mooie batterij op de koningsstelling van Martin te richten en daarmee een pion op te pikken. Martin pareerde door met een fraaie pionvork Henk’s witveldige loper afhandig te maken. Het gevolg was wel dat de koning van zwart erg kwetsbaar kwam te staan, iets dat Martin uiteindelijk zou opbreken. Overweldigd door het succes zag Martin ook nog eens een paardvork op dame en koning over het hoofd. Henk ronde de partij af door zijn stukken te activeren en met afruilen de overhand te krijgen.

Rob Floris had Martijn Kruiswijk in het vorig seizoen in de vorige vier-borden ontmoeting tussen Hoogland en Baarn laten zien hoe je met de zwarte stukken en tergend langzaam spel toch de overwinning naar je toe kunt trekken. Op bord drie konden de twee spelers opnieuw de degens kruisen en zou Kruiswijk zijn revanche halen.

De langzame speelstijl van Rob was Martijn bijgebleven, en op de eerste drie zwartzetten d6, c6 en vervolgens d5 kan wit alleen maar antwoorden met: pionnen in het centrum en stukken eruit! Voor sommigen ook wel bekend als de gouden regels van de opening. Na een snelle ontwikkeling weet wit helaas de winstkansen niet te vinden. In het middenspel stabiliseert de stelling en krijgt zwart weer even tegenspel. Een door een pion aan te vallen paard van zwart zonder vluchtvelden levert wit een kwaliteit op. Uit de analyse achteraf blijkt dat er op dat moment zelfs damewinst in gezeten had. Het loperpaar van wit rolt langzaam een aantal pionnen op. Door het afruilen van stukken en de langzame opmars van vrijpionnen op de dameflank bezwijkt zwart uiteindelijk.

Freek Beekhuis deed op bord twee met de zwarte stukken ook goede zaken Ferdinand Groos, een speler die we nog niet eerder hadden ontmoet aan het bord.

Ferdinand ruilt met zijn witte stukken snel af en laat Freek een aan de flanken beschadigde pionnenstructuur na. Niet meer rokeren dus. Deze actie kostte wit wel een pion en zwart activeert snel zijn overgebleven stukken. Met drie zwarte stukken gericht op de dameflank pionnen van wit blijkt een lange rokade niet de meest veilige optie. Freek twijfelt niet en slaat direct met zijn dame toe. Als het stof is gaan liggen blijken beide zijden nog een toren te hebben, en heeft Freek opnieuw een pion weten te bemachtigen. De dameflank blijft jachtgebied voor de Baarn speler en leidt al snel tot de overwinning.

Rob Boss was onze troef op het eerste bord. Maar Rob zou het zwaar krijgen. Rob houdt van lange partijen, en 90 minuten per persoon is eigenlijk aan de korte kant. Rekenfouten liggen op de loer en het zou niet Rob’s avond worden.

Rob was met de witte stukken niet ongelukkig met de Konings-Indische opening die op het bord kwam. De loperzet van zwart in de 6e zet leidde ook nog eens tot het loperpaar voor Rob. Zet na zet verbeterde de positie van wit. Rond zet 20 geeft de engine Rob’s positie al een +2,5. In de 23e zet maakt Rob een fout die van kwaad tot erger leidt. Rond zet 28 was de situatie uitzichtloos, en Rob gaf op.

De volgende wedstrijd voor het Baarns viertal is in het nieuwe jaar. Op 10 januari ontmoeten zij VOG 1 in een thuiswedstrijd. Bekijk hier het actueel speeloverzicht, het teamoverzicht (PDF) en het SGS competitie overzicht.

1 comment

  1. Weer een prachtverslag, Martijn! Leuke partijen met een uiteindelijk aardig resultaat.

Comments are closed.