Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarnse viertal eervol ten onder tegen de koploper

Baarnse viertal eervol ten onder tegen de koploper

Maandag 6 februari speelden het Baarnse viertal tegen de koploper in de groep Hoogland. De winst van Krijnen en de remise van Willemsen waren niet voldoende om de match tegen Hoogland te winnen.

Bij de uitwedstrijd tegen Hoogland waren de Baarnse schakers weer ruim op tijd in Hoogland. De wedstrijd kon daardoor op tijd beginnen.

Jan in opperste concentratie bij de start
Jan in opperste concentratie bij de start

Jan Kessler speelde met zwart op bord 2 en was de eerste waarbij de stukken weer in de doos gingen. Met de smaak van de overwinning van de vrijdag ervoor nog vers in het geheugen ging Jan ook deze avond weer prima van start tegen Frank van de Woestijne. Na de e4 opening speelde Jan opnieuw de Franse verdediging. Door een penning op een paard met een pion uit te buiten kwam hij al snel een stuk voor te staan. Maar door wat overmoed en tè agressief spel van Jan wist zijn tegenstander een aantal pionnen te winnen en de positie weer aardig in balans te trekken. Na een schaakje van Frank zag Jan een noodzakelijke zet met zijn paard over het hoofd, die prompt naast het bord werd gezet door zijn tegenstander. Jan probeerde het nog wel, maar de overmacht aan pionnen werden kundig naar de overkant geschoven. De promotiedreiging was te veel en Jan moest capituleren. Hoogland had het eerste punt binnen.

Gezelligheid voor de strijd
Gezelligheid voor de strijd

Henk Willemsen speelde met wit tegen Emile Homan op het eerste bord. Na Pf3-d4 speelde Henk te behoudend en wist Emile hiervan te profiteren. Met een stormachtige belegering kwam de koningsvleugel van Henk onder aanval. Henk moest minutieus verdedigen om niet onder de voet gelopen te worden. Toen het stof van de aanval was neergedaald stond Henk een paard voor 2 pionnen voor. Maar ook Henk werd nu wat overmoedig en zocht de aanval. Ook deze aanval leidde tot verlies. Dit kostte Henk een loper en zwart kreeg nu weer nieuwe winstkansen. Door het offeren van een pion kreeg Henk met zijn dame een open lijn waardoor hij de zwarte koning onder druk kon zetten en eeuwig schaak kon afdwingen. Toch nog een remise, en de stand was nu Hoogland 1,5 – Baarn 0,5.

Christian had 1 plan: winnen
Christian had 1 plan: winnen

Christian Krijnen speelde met wit op bord 3 tegen Rob Floris. Er ontstond direct een onorthodoxe opening waarmee Christian zijn stukken erg actief wist te ontwikkelen. Dat helpt in het middenspel. Met een aantal dubbele aanvallen voerde Christian de druk op en wist hij uiteindelijk de zwarte dame van Rob Floris naast het bord te plaatsten. En hoe mooier af te ronden dan met een offer? Stijlvol de dame afruilen verzekerde Christian vervolgens van promotiemogelijkheden voor zijn vrijpionnen. Onhoudbaar en een promotie niet meer te voorkomen restte Rob niets anders dan op te geven. De winst van Christian bracht de Baarnse spelers weer op gelijke stand: 1,5 – 1,5.

Teamcaptain Rien Lambrechts klaar voor de partij
Teamcaptain Rien Lambrechts klaar voor de partij

Rien Lambrechts speelde als laatste met zwart nog op bord 4 tegen Henk Wissink. Met de d4 opening van mijn tegenstander hoopte ik op c4 na mijn paardzet Pf6, om zo het Benko gambiet eens te proberen. Mijn tegenstander speelde helaas Pf3. Omdat ik op de damevleugel wilde aanvallen offerde ik een pion voor ruimte. De aanval ging lang goed tot het moment dat ik paardvork op mijn dame en toren over het hoofd zag. Dit kostte mij een kwaliteit. Drie zetten later kwam door overmoed van mijn tegenstander voor mij ineens de kans om hetzelfde bij Henk uit te voeren: een paardvork op dame en toren zorgde ervoor dat ik de kwaliteit weer terugkreeg, en de positie was weer bijna gelijk. Ik offerde nog een pion en kreeg ruimte om met mijn dame op de achterste rij schaak te geven, om in mijn volgende zet met de loper de weg voor de koning verder af te sluiten. Ik hoefde alleen nog een toren naar de achterste rij te brengen om mat af te dwingen. Daarbij dacht ik dat mijn dame onaantastbaar stond. Helaas, in mijn haast met nog acht minuten op de klok zag ik niet dat de loper van mijn tegenstander mijn dame kon insluiten. De dame zou tegen de loper worden geruild, en de ruimte die ik zelf gecreëerd had kon nu makkelijk door mijn  tegenstander benut gaan worden om te promoveren. Tijd voor mij om helaas op te geven.

Na een felle strijd bleef de eindstand staan op: Hoogland 2,5 – Baarn 1,5

Over ruim een maand, op 17 maart, speelt het Baarnse viertal opnieuw. Dit keer thuis tegen Nijkerk 2.

Foto’s en verslag Rien Lambrechts

1 comment

  1. Jammer van het totaalresultaat, maar toch goed gespeeld. Tegen Nijkerk moet er weer winst inzitten!

Comments are closed.