Intern, Volwassenen

Baarnse schakers van slag door winterkou

Op weg naar de speellocatie in De Leuning was het afgelopen vrijdag al koud. Maar menig schaker zat kennelijk de hele avond al in zijn maag met de nog lagere temperatuur bij het huiswaarts gaan rond middernacht. Een andere verklaring is moeilijk te vinden voor de matige prestaties van het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging. Bij sommige schakers van de interne competitie leidde – vermoedelijk – de kou ook tot vreemde gebeurtenissen.

De echte winter is vorige week begonnen, en toen leed het eerste team van de Baarnse Schaakvereniging meteen al een gevoelige nederlaag tegen Ons Genoegen (what’s in a name?) uit Amersfoort (5-3 verlies). Het resultaat van de vrijdag gespeelde tweede partij onder winterse omstandigheden was weer negatief voor dit Baarnse achttal: 4,5 – 3,5 verlies tegen Houten 1. Met slechts twee punten uit vier wedstrijden zal er nog geknokt moeten worden voor lijfsbehoud in de 1ste klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond. Op 29 januari moet Baarn 1 naar Barneveld. Het is voor de Baarnaars te hopen dat de winter dan voorbij is.

Subtop

Terwijl de top van Baarn dus met een externe competitiewedstrijd bezig was, was er volop strijd in de subtop van de interne competitie. Henri Spijkerman verstevigde zijn vierde plaats op de ranglijst ten koste van Rob Boss. In een lastig duel vocht Spijkerman door, hoewel de stelling remiseachtig leek. Zijn strijdlust werd beloond en Boss zakte daardoor weg uit de top tien. Een andere toptienspeler, Jan Timmerman, moest het met zwart opnemen tegen Rien van Brummelen. In een lange, zware partij trok Timmerman aan het langste eind en klom daardoor naar een fraaie achtste plaats op de ranglijst.

Kille merkwaardigheden

In deze 15e speelronde van de interne competitie waren enkele schakers toch ook enigszins bevangen door de kou, want er gebeurden af en toe merkwaardige dingen.
Ton Koekkoek gaf bijvoorbeeld al na vijf zetten volkomen onnodig een centrumpion cadeau aan Rienk Andriessen. Hij moest er vervolgens keihard tegenaan om dit nog goed te maken. Met moeite haalde hij er nog een remise uit.

Intussen waren vanaf de kant waar nieuwkomer Isaäc Schipper en Peter Vegter elkaar bestreden de nodige verzuchtingen van Vegter te horen. Vegter was meteen volop ten strijde getrokken, maar ging iets te veel op in zijn aanval. Schipper kon op een gegeven moment eenvoudig de dame van Vegter winnen, waarop Vegter verzuchtte: “Speel ik weer een verloren partij”. De speelzaal leefde mee en Vegter gaf nog niet op. Alsof het nog niet merkwaardig genoeg was, deed Schipper daar nog een schepje bovenop: enkele minuten later gaf ook hij zijn dame weg! Hoewel de partij toen nog verre van beslist was, werd het doorzettingsvermogen van Vegter uiteindelijk beloond met de winst.
Door het afgaan van de telefoon van Bert van Klingeren werd hij kennelijk meer afgeleid dan tegenstander Werner Raudenbusch. Laatstgenoemde greep de winst.

Nieuwe leden

Gelukkig werden er ook ‘normale’ partijen gespeeld. En dan is het aardig te constateren, dat de Baarnse Schaakvereniging een bloeiende vereniging is met vrij veel nieuwe leden. Eerdergenoemde Schipper is er daar één van, maar ook Walter Schram die dankzij het Banketbakkerij Veldhuizen Oliebollentoernooi spontaan lid is geworden van de schaakvereniging. Schram speelde een vrijwel gelijkwaardige partij tegen Johan Vermulst. Na een op en neer gaande strijd besloten beiden dat remise de juiste uitslag was. Een verdienstelijk resultaat voor nieuwkomer Schram. Een ander nieuw lid dit seizoen is Eble Mink. Hij heeft met vier overwinningen inmiddels al laten zien, dat hij een aanwinst voor de vereniging is. Ditmaal zette hij met zijn aanvallende stijl Thur Breukers – ook nog maar lid sinds februari vorig jaar – aan het werk. Breukers is echter ook een aanvaller pur sang, dus ontwikkelde zich een enerverende partij. Breukers bleek toch de betere en stijgt daardoor naar een keurige dertiende plaats.

Martijn Kruiswijk – ook pas aan zijn tweede seizoen bezig –  komt steeds beter in vorm en nam in een Caro Khan-opening al snel het initiatief in zijn partij tegen Ger Oldekamp. Door langzaam maar zeker de druk op te bouwen, boekte Kruiswijk na 50 zetten zijn vijfde zege van het seizoen. Een keurige 16e plaats op de ranglijst is zijn deel.
Erik van Lier en Conrad Keijzer hielden elkaar na lange pogingen tot winst toch op remise.

Uitslagen ronde 15:

Spijkerman – Boss            1-0
Van Brummelen – Timmerman 0-1
Raudenbusch – Van Klingeren  1-0
Mink – Breukers              0-1
Oldekamp – Kruiswijk         0-1
Koekkoek – Andriessen        remise
Van Lier – Keijzer           remise
Schram – Vermulst            remise
Schipper – Vegter            0-1

1 comment

  1. Alweer een mooi verslag Ton! En de volgende keer begeleid ik je weer naar huis…. 🙂

Comments are closed.