Vrijdag 23 februari speelde het eerste team van Baarn tegen het derde team van Soest. In het verleden speelde Baarn vaker tegen het tweede team van Soest. Nu was Baarn iets te ver afgegleden en het leek gedurende het seizoen op een catastrofe af te gaan. Nog een verlies Baarn zou zich volledig onderaan de ladder van de tweede klasse begeven.
Het ging welvarend voor onze Soesterse buren. Zij stonden tweede in het klassement. Helaas voor hen konden zij, net als Baarn, niet in hun sterkste formatie optreden. Het Baarnse team had met de opstelling geschoven om Soest te verrassen. Dit pakte gelukkig goed uit. Mario Lambrechts kreeg op bord 7 al gauw een gewonnen stelling en kon binnen het uur al een winstpunt voor Baarn noteren. Ditmaal op bord 3, offerde Ashley Krishnasing een stuk tegen twee pionnen in de zogenaamde Italiaanse opening. Er ontstond een open koningsstelling voor zijn tegenstander en een nare penning op zijn paard op f3. De optimale verdediging werd niet gevonden door Mark van der Kruijk en zodoende kon Krishnasing het afstraffen met een mooie damezet waardoor zijn tegenstander geforceerd zijn dame zou verliezen. Het stond dus al gauw 2-0 voor Baarn, maar dit voordeel heeft uit het verleden gebleken nog niet altijd gegarandeerd iets betekent.
Yehuda Pelter speelde deze match op het eerste bord. Hij won al gauw een pion in een koningspion opening, doordat Rob Prinzen overzag dat het veld op f2 niet meer te dekken was. Uit de tactische complicaties die ontstonden kon Pelter geen goede winstvariant berekenen. Toen er gekozen werd voor een afwikkeling naar een paardeindspel met een pion meer voor Pelter, bleek dit net niet voldoende voor de winst. De stand kwam wel op 2,5-0,5 voor Baarn.
Op bord 6 was Invaller Ton Koekkoek aanwezig. Hij verving deze avond Henri Spijkerman. Dat Koekkoek vanavond de scherpte opnieuw gevonden had bleek wel uit zijn brede analyse achteraf van de partij. Koekkoek wist via slimme zetjes de pionnen van zijn tegenstander Bram Berndsen aan te vallen. Uiteindelijk bleek er voor Koekkoek niet meer in te zitten dan meegaan met een geforceerde variant, maar zijn paard moest wel goed in de gaten gehouden worden. Hij zou ingesloten raken of toch net niet. Koekkoek was dit keer op zijn scherpst, want hij hield het hoofd net wat koeler dan Berndsen en maakte vakkundig gebruik van de foutjes. Een mooie prestatie voor Koekkoek gezien het ratingverschil tussen beide spelers.
3,5-0,5 voor Baarn
Dan zul je toch wel bijna denken: “Kat in het bakkie”?! Dat hebben we in Baarn wel vaker gedacht, maar vaak gebeurde dan het onmogelijke. Ed Duister kwam op bord 5 met de zwarte stukken in een onbekende variant van de 1. g4 opening. Hij kreeg wel een veelbelovende stelling, doordat zijn tegenstander veel zetten met zijn dame begon te spelen en op pionnenroof ging. Ed was net iets te vrijgevig en stond het toe dat de dame op a7 een vitale pion kon buitmaken. Dit bleek in het eindspel te lastig verdedigen aan deze zijde, omdat zijn tegenstander hier twee verbonden vrijpionnen had.
De overwinning
Frits Kok speelde op bord 7 naar eigen zeggen een nietszeggende partij. Zonder plan werd er afgewikkeld vanuit de opening naar een eindspel. Kennelijk bleek Kok op dat moment met net iets duidelijkere plannen te zitten als zijn tegenstander Bas Blokzijl. Toen Kok een beslissende mataanval zou krijgen of een aantal pionnen zou winnen zat er niets anders op dan op te geven.
Hierdoor kwam de stand op 4,5-1,5 voor Baarn en was de winst al verzekerd. Maar de match bleef tot in ver in de avond nog spannend.
Jan Timmerman kwam tegen Wouter Visser in een herkenbare fiasco terecht. Hij wist vanuit de opening een mooie stelling te krijgen, won een aantal pionnen, maar moest toe gaan bewijzen dat hij het kon winnen. Dat blijkt in het schaken niet zo makkelijk als je tegenstander niet een handje meehelpt. Timmerman bleef lang in het voordeel, maar kon het ongelijke lopereindspel met torens op het bord niet goed inschatten. De vraag blijft dan altijd: Wie valt er nu aan? Toen Timmerman zonder plan kwam te zitten begon hij zijn toren te spelen naar een onveilig veld. Dit viel Visser direct op en kon na een slopende partij het winstpunt noteren.
Soest kwam hierdoor terug naar 4,5-2,5 en die bordpunten kunnen aan het einde van het seizoen ook nog weleens handig zijn als je voor een koppositie strijdt. Marco Meijer wilde Soest op bord 2 in ieder geval niet dat laatste bordpunt gunnen, want hij had net iets teveel voordeel opgebouwd. Het was niet alleen dat de koning van Anton Hagens al gauw op de tocht kwam te staan waardoor Meijer sterk initiatief kreeg. Meijer kreeg ook de kans om af te wikkelen naar een eindspel waar hij een kwaliteit meer had en een pluspion. Hij moest alleen nog wel uitkijken dat zijn koning op de onderste rij niet in gevaar kwam. Toen ook deze dreigingen gepareerd waren was de rest niet moeilijk meer.
Baarn won dus met 5,5-2,5 van Soest 3 en ziet uit naar de volgende wedstrijd die plaats zal vinden op 3 april tegen Denk-en zet in Vinkeveen.