Extern, Volwassenen

Baarnse schakers gaan bergafwaarts

Vrijdag 18 januari speelden de Baarnse spelers van het eerste team voor de derde maal achtereenvolgens een partij voor de externe competitie. Ditmaal was Houten 1 een gewaagde tegenstander, die uiteindelijk met de volle buit terug naar huis keerden. Het leek allemaal van een leien dakje te gaan, doordat Baarn eerder in het vroege jaar een match won in de bekercompetitie. De sneeuw en kou heeft de Baarnaars zeker geen goed gedaan, want na twee nederlagen, achtereenvolgens, begeven de Baarnaars zich in lawinegevaar.

Het zag er allemaal niet lekker uit bij de kopborden. Ashley Krishnasing, bord,1 had in Gerard Rill een sterke tegenstander getroffen. Krishnasing werd door Rill verrast met het Engels 1.c4. Krishnasing was hier iets minder op voorbereid en koos een variant die hij niet goed beheerste. Rill wist beter uit de opening te komen.
Pascal Losekoot op bord 2, speelde tegen Gerard Vernooij, vergiste zich in de opening en moest na het verlies van een tweetal pionnen met zeer originele plannen komen om de stelling onduidelijk te houden met remisekansen. Waldemar Moes speelde op bord 3 tegen Nick Hill. Anders als op de eerste twee borden, wist Waldemar wel een goede stelling te krijgen. Waldemar won een pion en de kansen leken hier vooruitstrevend.

Yme Brantjes speelde op het vierde bord een strakke partij tegen Vincent Verstege. Brantjes kwam won een pion, maar zijn tegenstander had compensatie in de vorm van het Loperpaar. De kansen leken voor Brantjes gunstig, net als bij Daan Lensink op het 5e bord. Tegen Freek Busstra wist Daan een aardige positie te krijgen met zwart in het Konings-Indisch. Daan wist zijn tegenstander te verleiden tot een pionzet die een Loper van Daan leek te vangen. Daan had echter goed vooruit gezien dat er tegelijkertijd een Paard van zijn tegenstander niet meer te redden zou zijn en dat de opmars van de pion de stelling in ware alleen maar verzwakt had. Ook Daan stond zeer gunstig.

Op bord 6 speelde Marco Meijer tegen Joop Jentink. Meijer liet zien goed in vorm te zijn en wist een mooie aanval op touw te zetten tegen de vijandelijke Koning. Ed Duister, bord 7, speelde zijn favoriete opening Meraner tegen Benjamin Makkes van der Deijl en kreeg iets prettiger spel. Ondanks dat de partij gelijk optrok had Ed een voordeel in tijd. In tijdnood offerde zijn tegenstander een stuk, maar bleek hier te weinig compensatie voor te hebben. Op bord 8 wist Kasper Wiegers dit keer wel met voordeel uit de opening te komen. In de vorm van het Loperpaar en een mooi initiatief.

Inmiddels begonnen de punten van cruciaal belang te worden. Op het eerste bord kon Krishnasing na de best mogelijke verdediging gevonden te hebben, de partij niet langer meer verdedigen.
Losekoot leek richting remise te gaan, maar liet de opmars van een randpion toe en toen bleek de opgave te lastig.
Moes calculeerde een winnende variant, maar kwam er vijf zetten later achter dat zijn tegenstander een gemene truc had en verloor een stuk.
En Lensink lukt het ook niet om naar verwachtingen het volle punt binnen te halen.
Gelukkig waren het Ed, Yme, Marco en Kasper die wel punten binnen konden halen, maar bleek helaas net niet genoeg om de stand gelijk te houden: 3,5-4,5. Een zwaar bevochten match met een desastreus slot.

Baarn 1 Houten 1 3,5-4,5

1. A. Krishnasing G. Rill 0-1
2. P. Losekoot G. Vernooij 0-1
3. W. Moes N. Hill 0-1
4. Y. Brantjes V. Verstege 1-0
5. D. Lensink F. Busstra 0-1
6. M. Meijer J. Jentink 1-0
7. E. Duister B. Makkes v/d Deijl 1-0
8. K. Wiegers R. Vos remise