Extern, Volwassenen

Baarnse schaakviertallen starten sterk

Vrijdag 25 november kwamen twee viertallen van de Baarnse Schaakvereniging voor het eerst dit seizoen in actie. En met succes! In de eerste ronde van de externe bekercompetitie van de Stichts-Gooise Schaakbond werd het viertal van de Doredenkers uit Wijk bij Duurstede verslagen. Ook in de Kampioensgroep van de SGS-viertallencompetitie werd met winst begonnen.

26 november 2011

De vier partijen in de SGS-bekercompetitie duurden stuk voor stuk lang. Baarnaar Jan Overbeek was het eerst succesvol door op bord 4 de winst te pakken. Daan Lensink wist naar een eindspel met twee vrijpionnen te spelen en dat kon zijn tegenstander op bord 3 niet meer tegenhouden, zodat het er met een tussenstand van 2-0 goed uitzag voor Baarn. Yme Brantjes leek na winst van een pion in de opening voor de overwinning te zorgen. Zijn wil om te winnen was helaas te groot en leidde tot een iets minder goede pionnenstructuur en dat werd hem uiteindelijk door knap spel van zijn tegenstandster fataal. Bord 1-speler Ashley Krishnasing kwam erg in het nauw te staan, en moest zelfs zijn dame offeren om mat te voorkomen. Krishnasing kon echter profiteren van de afwikkeling naar een eindspel waarin hij betrekkelijk eenvoudig remise kon houden. Dat betekende dat de wedstrijd tegen de Doredenkers toch met 2,5 – 1,5 werd gewonnen. Dit Baarnse viertal kan zich opmaken voor de tweede bekerronde, die gespeeld zal worden tegen de winnaar van het duel tussen Doorn-Driebergen en Moira Domtoren.

Kampioensgroep
In de SGS-viertallencompetitie begon het Baarnse viertal erg sterk. Tegen Hoevelaken 1 werd de eerste wedstrijd in de Kampioensgroep met 3-1 winst afgesloten. Geertièn de Vries zorgde al heel snel voor winst op het derde bord. Zijn tegenstander kwam wat later en liep al snel tegen een beslissende openingsachterstand op. Rien van Brummelen begon ook goed op bord 2, maar maakte in het middenspel een fout. Zijn Hoevelaker opponent zette vervolgens grote druk op de stelling van Van Brummelen, die daar niet meer onderuit kwam. Op bord 1 speelde Rob Boss een pittige partij. Toen zijn tegenstander echter een minder dwingende zet deed, kon Boss het initiatief knap overnemen. Hij speelde de Baarnaars vervolgens geconcentreerd naar een 2-1 voorsprong. De uitslag van de partij tussen Baarnaar Ton Koekkoek en Tim de Jongh uit Hoevelaken werd vervolgens beslissend voor het resultaat van de wedstrijd: winst of gelijkspel. Alleen bij verlies zou Hoevelaken nog met een gelijkspel kunnen terugreizen.
Koekkoek was goed uit de opening gekomen, maar na iets te veel denktijd gebruikt te hebben, ontwikkelde De Jongh een serieuze koningsaanval. Die kon echter geneutraliseerd worden en Koekkoek wist door een stukoffer het initiatief volledig naar zich toe trekken. De Jongh probeerde nog een alles of niets aanval, maar had te weinig materiaal en tijd om daar nog iets uit te slepen. Voor dit Baarns viertal een uitstekende start in deze zware competitie.