2008

Baarnse schaakjeugd speelt senioren van het bord

De Baarnse Schaakvereniging heeft enkele zeer getalenteerde jeugdspelers. Afgelopen vrijdag deden Yme Brantjes (15), Kasper Wiegers (15) en Geertièn de Vries (16) weer van zich spreken.Terwijl het schaakseizoen 2008-2009 bijna voorbij is, tonen de Baarnse jeugdspelers onverdroten hun kracht. Tijdens hun deelname aan de interne seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging hebben ze al tal van spraakmakende resultaten geboekt. Ook vrijdag boekten ze weer indrukwekkende zeges.

Jonkies
Paul Evers was niet opgewassen tegen de aanvalskracht van Yme Brantjes. Deze in het klassement hoogst genoteerde jeugdspeler ‘offerde’ rustig zijn dame, wetend dat als Evers zou slaan dit tot stikmat zou leiden. Kasper Wiegers behaalde een nog spraakmakender resultaat door Pascal Losekoot te verslaan. Losekoot begon goed aan de partij, maar deed toen – volgens eigen zeggen – enkele onhandige zetjes. Wiegers profiteerde daar sterk van en kon volop in de aanval. Aangezien Wiegers geen fouten maakte, moest Losekoot zich gewonnen geven. Een erg sterk staaltje tegen de voormalige én aanstaande clubkampioen! Losekoots kansen op winst van de derde cyclus worden daardoor ook kleiner.
Maar ook Geertièn de Vries deed van zich spreken. Tegen Conrad Keijzer positioneerde hij zijn stukken zo goed dat hij vanuit de verdediging sterk kon aanvallen als het moment zich aandiende. Toen Keijzer een klein gaatje in zijn solide verdediging liet vallen, sloeg De Vries toe en schreef de partij keurig op zijn naam.

Ervaren dertigers
De ervaren dertigers Waldemar Moes (39), Marco Meijer (36) en Peter van de Veer (bijna 30) wonnen allen hun partij. De nummer 2 van het overallklassement, Moes, doet nog alles om aanstaand clubkampioen Losekoot op de hielen te blijven zitten. Tegen Michiel van Schaik bouwde hij steeds meer overwicht op en dat leidde tot aanvallend geweld dat Van Schaik niet meer kon tegenhouden. Jan Overbeek had in Marco Meijer weer een sterke tegenstander. Ondanks heftig verzet speelde Meijer zich bekwaam naar de zege. Johan Vermulst maakte het Peter van de Veer nog wel lastig, maar Van de Veer liet zich niet verschalken en pakte de volle winst.

Oudjes
Ondertussen toverden de ‘oudjes’ lange en spannende partijen op de borden. Zo toonde Rienk Andriessen tegen Hans van Briemen zijn goede vorm deze cyclus. Van Briemen probeerde nog met stukoffers erger te voorkomen, maar dat leidde niet tot voordeel, zodat Andriessen de winst kon pakken. Rien van Brummelen pakte na drie nederlagen op rij weer een overwinning mee. Thijs Michels was het slachtoffer. Reinier Schaap en Rob Boss speelden een zeer lange partij en misten mogelijk allebei ergens een winstkans maar moesten uiteindelijk in remise berusten. Voor Schaap niks bijzonders, maar voor Boss betekende dit zijn eerste remise van het seizoen! Hij kon ook niet anders, want er waren te weinig schaakstukken op het bord overgebleven.
Ton Koekkoek en Ger Oldekamp maakten het zo mogelijk nog bonter. Deze ruim drieëneenhalf uur durende en meer dan 80 zetten tellende partij wist Koekkoek uiteindelijk op zijn naam te schrijven, maar vraag niet hoe. Totdat Koekkoek een pion weggaf, ging het gelijk op. Daarna nam Oldekamp het initiatief sterk over. Door tijdnood speelde hij het gewonnen eindspel echter niet goed uit en kon hij de twee vrijpionnen van Koekkoek niet meer tegenhouden.

Uitslagen van de 10e ronde
Uitslagen

Losekoot – Wiegers		0-1
Van Schaik – Moes		0-1
Meijer – Overbeek		1-0
Evers – Brantjes		0-1
Andriessen – Van Briemen	1-0
Vermulst – Van de Veer	    0-1
Michels – Van Brummelen	    0-1
Schaap – Boss			remise
Koekkoek – Oldekamp	    1-0
Keijzer – De Vries		0-1

Tussenstand na de 10e ronde
Stand

1. Pandelaar 		522
2. Losekoot 		495
3. Meijer 		470
4. Brantjes		463
5. Lensink		453
6. Witkamp		430
7. Moes		    399
8. Andriessen		394
9. De Vries		388
10.Van Klingeren	377
  Vermulst		377

—Ton Koekkoek